Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кико Дончев (вляво) и Орлин Велев
Кико Дончев (вляво) и Орлин Велев

Капсулата “Дракон” на частната американска компания “Спейс Екс” се приводни с астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен в Мексиканския залив. Успешният край на мисията беше заключителният ключов тест за това дали космическият апарат на Илон Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита - подвиг, който никоя частна компания не е извършвала досега. Това е първото приводняване от 45 години за астронавти от НАСА, отбелязва АП.

Както е известно, сред хората, работили по този исторически полет, има двама млади инженери, родени в България - Кико Дончев и Орлин Велев. 

25-годишният Орлин е отговарял за системи, свързани с “приводняването” на капсулата с астронавтите и е участвал в тестовете на парашутните системи. За “24 часа” бащата му - Орлин Велев - старши, каза: “Не сме имали никакви съмнения, че мисията ще бъде успешна. Синът ни и целият екип са имали изключително напрегната работа последната седмица, за да проверят надеждността на всички системи за връщането на капсулата”. Орлин Велев, който е професор в Университета в Северна Каролина, разказа, че синът му сега работи по проекта на SpaceX за следващо поколение кораби, с които ще бъдат изпращани астронавти в Космоса.

Капсулата “Дракон” с форма на жълъд се приводни край бреговете на Флорида в 14,48 ч местно време в неделя (21,48 ч бълг. време).
Капсулата “Дракон” с форма на жълъд се приводни край бреговете на Флорида в 14,48 ч местно време в неделя (21,48 ч бълг. време).
 
Астронавтите  Дъг Хърли и Боб Бенкен се чувстват добре.
Астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен се чувстват добре.