Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Виж задържания за тероризъм борец от Бургас, пуснал снимка с оръжие от Сирия Мохамед позира с оръжие - тази снимка е камена в профила му в Инстагра.

Мохамед Абдулкадер е обвинен в престъпление срещу България и срещу друга държава

20-годишният борец Мохамед Абдулкадер е задържаният и обвинен в тероризъм младеж след мащабна спецоперация на ГДБОП и ДАНС в Бургас тази сутрин. Това потвърди пред "24 часа" служебният защитник на Мохамед адв. Веселина Василева.

"Срещу Абдулкадер е повдигнато обвинение за тежко престъпление по гл.1 от НК - за тероризъм. Обвинението е по чл.108 А", каза адв. Василева. Според източници на "24 часа" борецът е обвинен както в престъпление срещу България, така и срещу друга държава.

Адв. Василева сподели, че самият Мохамед бил шокиран от ареста и обвинението. Отричал да има връзка с готвен терористичен акт. Разказал, че при едно от посещенията при баща си в Сирия преди 4 г. се снимал на шега с оръжие и после пуснал снимката в социалните мрежи. Подозирал, че подозренията срещу него вероятно са тръгнали от там. 

Бащата на Мохамед живее в Сирия, но често пътувал до Турция, където ходел и синът, разкриха осведомени пред 24 часа. Дори в момента арестуваният борец бил под карантина, тъй като наскоро се върнал от чужбина. 

Заедно с него на разпит днес са извикани още няколко момчета от спортния клуб по борба "Бургас", разкри треньорът Николай Дачев. "Разбрах за ареста на Мохамед преди час, шокиран съм. Познавам това дете - много добро и възпитано. Взех го от 6-ти клас в спортното и никога не сме имали проблеми с него", разказа пред наш репортер бургаският треньор. Младият борец имал обещаваща спортна кариера, бил е три пъти шампион на България по класическа борба. В началото на миналата година спечелил медал на републиканско в Бургас, след което заминал при баща си. Върнал се за абитуриентския бал и отново заминал. Майка му е българка и живее в Бургас.