Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Магърдич Халваджиян
Магърдич Халваджиян

Ще сме абсолютни глупаци, ако не си вземем поука от това, което ни се случи, заяви пред БТА продуцентът Магърдич Халваджиян по повод пандемията от COVID-19.

Ето интервюто:

- Ще бъде ли друг светът след пандемията или постепенно ще възстанови предишния си облик?

- Не хвърлям боб, за да знам. Моето усещане, стъпвайки на опита си, е, че хората са много краткопаметни. Мисля си, че много малко неща ще се променят. Да, ще има промени, но те няма да повлияят пряко на обикновения човек.

Абсолютно убеден съм, че Китай повече няма да е база за всякакви производства. Мисля, че България до голяма степен ще се възползва, защото доста производства ще бъдат пренасочени към Източна Европа. Ние продължаваме да сме евтини, но и да имаме качествени хора. Да, в това отношение много неща ще се променят. Нито Америка, нито Европа, иска да е зависима от Китай и сега лъснаха рисковете от подобна зависимост.

Ще се променят и други дребни неща. Може би ще се пътува по-малко със самолет, например. Но нормалният човек след три-четири-пет месеца ще е забравил за всичко това. Най-много да му остане навика да си мие по-често ръцете.

- Можете ли да предвидите конкретни промени (политически, социални, икономически, културни, комуникационни) в глобален, национален и личен план?

- Двата въпроса са свързани. Не виждам какво мога да допълня. Но смятам, че в личен план няма да има промяна.

Може би на много правителства, както и на ООН, ще им светне колко сме уязвими и как, въпреки трупането на бомби и оръжие, с едно вирусче някой много бързо може да спечели войната. Видяхме се колко струваме...

Все си мисля, че следващият вирус ще е по-тежък и, ако не се вземат мерки, как да се реагира, другият път цялата тази работа може да приключи по-лошо.

В киното и в телевизията нищо няма да се промени. Абсолютно съм убеден в това. Няма как да се прави телевизия по друг начин, както и кино не може да се прави по друг начин. Китайците направиха наскоро опит да възстановят снимането на сериали без много да се докосват, но се получиха само едни щуротии...

- Каква е метафората на пандемията и трябва ли да се търсят в нея морални поуки за човечеството?

- Морални поуки и трябва да се търсят и те са ясни. Едно разглезено до безумие общество, каквото е европейското, но и американското, си получи шамарите и се разбра, че е много крехко.

Все си мисля, че някаква поука ще се извади. Казвам някаква, защото се знае, че човечеството поуки не си взима. И това е довело до много трагични моменти в човешката история. Правим една и съща грешка десетки пъти. Ще сме абсолютни глупаци, ако не си вземем поука от това, което ни се случи. Моят оптимизъм казва, че поука ще има, но съм леко песимист, знаейки историята. А това трябваше да ни се случи. Прекалено разглезени, прекалено мрънкащи и прекалено презадоволени, ние всъщност не си даваме сметка, че в Африка на година се случват по пет-шест такива пандемии, епидемии, вируси... Там просто хората си имат свой начин на живот и са се приспособили. Плодовете и зеленчуците се киснат в белина, а миенето на ръцете въобще не се обсъжда. На този фон ние си живеем прекрасно, разглезени сме и затова случилото се изглежда шокиращо. Или ще се променим към по-добро, или тези неща ще ни се случват, докато не ни унищожат.