Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От суеверие след смъртта на Георги Димитров и Васил Коларов,
които живели там, никой не смеел да се нанесе в резиденцията

Комунистическите лидери са имали суеверен страх от резиденция "Врана", разказаха от обкръжението на царя. В началото там са живели Георги Димитров, за когото построяват специална къщичка, и Васил Коларов, но и двамата са умрели много скоро. Оттогава върхушката е решила, че мястото е прокълнато и ги преследва духът на цар Фердинанд.

Затова Вълко Червенков е използвал двореца само за заседания на Политбюро на ЦК на БКП.

и официални приеми. Отказвал е да спи там. А Тодор Живков дори не си и помислял да се нанесе в сградата, която е смесица от традиционен български, сецесион и неовизантийски стил.

В началото, когато там се провеждали партийните пленуми, слизал от колата веднага щом мине портата. По странична алея

бившият Първи стигал пеша до двореца,

водейки разговор със свой приближен. Затова от 50-те години нататък дворецът е използван главно за мероприятия, при заснемането на филми, но не и като жилищна площ за българската комунистическа върхушка. Настанявани са гости като Фидел Кастро, иранския шах Мохамад Реза-Пахлави, виетнамския лидер Хо Ши Мин. През 70-те и 80-те години дворецът запада и тогава са го използвали само за партньорски вождове от третия свят.

Внучката на бившия Първи - Жени Живкова, е ходила много пъти на гости на царица Маргарита, след като семейството на Сакскобургготски се премества във "Врана" през 1998 г. Присъствала е и на официални вечери, разказаха царските хора.

Когато Симеон се връща в имението на детството си, го заварва в непригодно за живеене състояние. Съдът призна, че царят трябва да получи

обезщетение от 1 323 495 милиона лева за ремонти

на целия комплекс. Това, че е бил в трагично състояние, е и един от аргументите на адвокатите му по делата, че предишната власт не се е грижила за имота.

Защо точно от Фердинанд I са се притеснявали

дошлите на власт след 1944 г. комунисти? "Дядото на Симеон е бил много привързан към двореца. Той го е създал. Там е имало едно блато, посипано с пръст. То неслучайно се казва "Врана" - имало е само врани. Докато Фердинанд е наел архитекти, градинари, строители, за да се оформи", разказаха запознати.

В крайстоличната вила после е живял и цар Борис III. В критични ситуации не отивал в двореца в центъра на София, а чакал да му докладват в имението. Когато искал да спечели време по неприятни за него въпроси, отивал да се разхожда в огромния парк и пратениците невинаги го дочаквали. Така отлагал решението на спорните казуси.

Това се случило и по време на военния преврат през 1923 г. Пратениците на заговорниците Александър Цанков, Кимон Георгиев и Димо Казасов отишли да преговарят с монарха, за да ги признае, но

в продължение на няколко часа той отлагал неприятното решение.

В крайна сметка все пак подписал указа за назначаване на новото правителство.

Без съмнение любимата на фамилията Сакскобургготски "Врана" е перлата в короната от царските имоти. Оценка й е правена във връзка със започнатите от държавата дела. Официално през 2012 г., когато излезе оценката, струваше 14 135 228 лв., но според експерти пазарната й стойност е много повече.

Георги Димитров се нанесъл в двореца "Врана", но не живял дълго там.
Георги Димитров се нанесъл в двореца "Врана", но не живял дълго там.