Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защитен свидетел разкрива в документален филм на Слави Ангелов трудния, но единствен шанс за оцеляване в програмата за защита. Ще се излъчи по Нова тв от 12,30 ч в събота

Той е най-издирваният защитен свидетел в България. Издирван, за да бъде ликвидиран. Познава всички известни мутри и мъртви босове. В богатата му криминална история има от всичко -

кражби,

въоръжени

грабежи,

отвличания, убийства. За първи път уникалната история на един разкаял се бандит ще видите в 27-минутния документален филм на Слави Ангелов "Защитен свидетел". Той ще се излъчи на 4 април, събота, от 12,30 ч по Нова тв. Автор и режисьор е главният редактор на вестник "168 часа" и списание "Космос", който бе жестоко пребит на 17 март пред дома си в София от трима мъже с метални пръти. 

Автор и режисьор на филма е Слави Ангелов.
Автор и режисьор на филма е Слави Ангелов.

Години наред в своите книги, разследвания и филми криминалният репортер разкрива тайните машинации и задкулисието на българската мафия.

Новият му документален филм обаче е по-различен и за първи път разкрива живота на един бивш престъпник, който по нестандартен начин попада в програмата за защита.

"Проектът за защитените свидетели е един от най-дългосрочните в моята кариера - разказва Слави Ангелов. - Започнах работа по него преди около 8 години, когато програмата за защита вече бе факт, но към нея имаше много въпросителни и недоверие. 

Идеята

ми беше да покажем, че механизмът за защита на свидетелите вече работи и благодарение на това за първи път в историята на прехода държавата започва да печели дела срещу организираната престъпност. Защото тези свидетелски показания са ключови - разкаялите се бандити са най-мощното оръжие срещу мафията навсякъде по света. Само благодарение на

вътрешните хора

държавата може да пробие в тези суперконспиративни организации."

Замисълът е смел, но проектът удря на камък.

"Срещу направата на документалния филм обаче имаше много силна съпротива от страна на самата служба за защита, въпреки че правосъдното министерство подкрепяше идеята новото оръжие на държавата да се популяризира, за да се увеличават тези свидетели, а с тях и спечелените дела срещу организираната престъпност", разказва за перипетиите си журналистът.

На този етап мнозина биха се отказали, но вместо това Слави Ангелов разработва нов план.

"Насочих усилията си към друга много интересна тема, свързана със същия проект - спомня си той. - Заснех документален филм за една българка, която бе държана в продължение на цели 8 години в сексуално робство в Нидерландия. Самата тя и в момента е под защитата на нидерландската полиция и

местоположението

й се пази в

дълбока тайна

Срещнах се с нея преди около 7 години за предварителен разговор и през 2018 година направихме интервюто. В него тя разказва как е работила 8 години почти без почивен ден за български сводник и му е спечелила според разследването над 1 милион евро.

Приемала е между 20 и 30 клиенти всеки ден, а

той я заплашвал,

че ако не се подчинява, ще се разправи с родителите й, а после и с нея. Пребивал я постоянно. Тя има случай и когато е нападната с нож от клиент, който искал да ограби заработените пари.

След 8 години робство и

неуспешен опит

за самоубийство

тази българка събира смелост да избяга в полицията. Превръща се в защитен свидетел на делото срещу сводника си. Първоначално въобще не може да възприеме, че е свободна, изпада в шок. Не знае какво да прави с тази свобода. И днес живее под защита на нидерландската полицията, в град, който се пази в тайна."

Потънал в работата по този проект, журналистът е изненадан от един твърде неочакван контакт.

"В периода, в който работехме по филма за българската проститутка "8 години робство", се случи нещо извънредно изненадващо - разказва журналистът. - Защитеният свидетел, до когото толкова много исках да стигна, ме потърси сам. Бяха снимали репортаж с мен за Нова телевизия около отвличането на Адриан Златков. Разказвах там за механизмите на отвличанията, както и за конкретния случай. Този човек го е гледал, нещо му е направило впечатление и потърси контакт с мен.

Аз знаех за него. Две години по-рано имах разговори в специализираната прокуратура и научих, че имат такъв свидетел. Беше изключително интересен за мен, защото имаше допирни точки с люлинския топкрадец Йордан Цонков-Джиджи, за чиято

банда, ограбила огромна част от банките в България,

имам книга - документалното разследване "Взлом". Така че цъках впечатлен с език, но и през ум не ми минаваше, че някой ден ще се озова в една стая на четири очи с него."

Човекът се оказва повече от интересен.

"Преминал е почти през всичко възможно в престъпния свят - твърди Слави Ангелов. - Познава всички известни мутри и вече мъртви босове. Участвал е във всевъзможни престъпления - кражби, въоръжени грабежи, отвличания, убийства. Убивали са човек до неговата седалка в кола. Онзи умира на място, а той оцелява, защото пистолетът на убиеца засича."

През следващите 12 месеца журналистът и защитеният свидетел се срещат още няколко пъти.

"При едната от тях цялото му семейство се движеше

с полицейска

охрана,

предстоеше за пореден път да влязат в програмата за защита - разказва авторът на лентата. - Така че този филм разказва за механизмите за организиране на убийства и тежки въоръжени грабежи и за това, че решиш ли да свидетелстваш, единственият начин да оцелееш е да сключиш сделка с прокуратурата и полицията и да влезеш в програмата. Разкрива трудностите пред едно семейство, когато трябва да промениш името си, навиците си, родината си, мястото на живот, да се откъснеш от роднини и приятели. Да не можеш да имаш приятел, да не можеш да погребеш родителите си. Да имаш по два рождени дни в годината - истинския и новия. В същото време сме се старали през цялото време да не разкриваме тайни и особености, свързани с програмата за защита, които биха могли да навредят на работата й."

Най-интересното при този защитен свидетел е, че

той не влиза в програмата като останалите 99,99 процента от бандитите

"Обикновено те се съгласяват да работят с прокуратурата, защото са хванати "в крачка" и всъщност започват да свидетелстват срещу доскорошните си другари, за да избегнат затвора - разяснява Слави Ангелов. - При моя защитен свидетел всичко е различно. Просто една нощ той има задача да занесе сак с автомати на един адрес. Знае само, че с тях ще се извърши убийство, но няма никаква идея за подробностите. На следващата сутрин шокът му е тотален, когато разбира, че с оръжието, което е доставил, е убит негов много близък приятел. И този негов приятел е самият Йордан Цонков-Джиджи.

Тогава решава, че ще мине на другата страна. Започва да свидетелства. Заплашват го, стрелят по къщата му. Първоначално го пази жандармерия, но скоро влиза в програмата. Започва да свидетелства по поредица от тежки дела, свързани със серия от въоръжени грабежи, банди за поръчкови убийства. Докато събирах информация за него, един известен прокурор се пошегува, че той е най-издирваният защитен свидетел в България. Издирван, за да бъде ликвидиран. Защото благодарение на него от ареста не излизат едни от най-бруталните бандити на прехода."