Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

108 милиона лв. от държавата за "Лукойл" ЗМЕЙ: Колите на НСО харчат много - между 14 и 25 литра на 100 км.

 

ПРАКТИКАТА държавата да има определени предпочитания към дадени представители на частни сектори продължава. След като стана ясно, че парите на голяма част от предприятията и министерствата се държат в една банка, сега се разбира и че администрацията предпочита да зарежда гориво от "Лукойл". На какви цени и количества в голяма част от случаите не става ясно.
108 милиона лева са платили различни държавни подразделения на нефтения гигант за миналата година. Сред клиентите на "Лукойл" са МВР, БДЖ, РВД и някои министерства, начело с Министерския съвет, показва проверка на "168 часа". При това като не се смятат тези поръчки, на които
не са обявени нито количества, нито цена.
"Лукойл" зареждал с бензин колите на централната изпълнителна власт в лицето на Министерския съвет. Това показва справка от края на 2009 г. Нито цената, нито количеството е обявено в Агенцията за обществени поръчки. В момента тече конкурс за 60 хиляди лв. за избор на доставчик на гориво за половин година, но той не е приключил.
За сметка на това МВР е направило грандиозна поръчка за доставка на гориво за колите си при "Лукойл" - близо за 7,3 млн. лв. Това е сумата само за 7 месеца - от октомври 2010 г. до края на април 2011 г.
С това не приключват отношенията между Цветан Цветанов като принципал на вътрешното министерство и "Лукойл". МВР освен за полицейските коли в края на декември е купило и авиационно гориво - 300 хиляди литра за 330 хиляди лв. без ДДС.
Още по-мащабни поръчки са направили структури на Министерството на транспорта, чийто заместник-министър е в борда на "Лукойл Нефтохим", въпреки че не знае какво се случва в рафинерията. БДЖ е взело 54 хиляди тона дизелово гориво за 100 млн. лв. за 3 г. - до края на 2013 г. Колите на предприятие "Ръководство въздушно движение" - също подчинено на транспортното министерство, е поръчало гориво за своите ведомствени коли от "Лукойл" за 200 хиляди лв. Служителите на самото министерство също се возят в коли, които зареждат на бензиностанциите на "Лукойл", но поръчката е само за 90 хиляди лв. от миналата година и срокът й вече изтича.
Здравната каса също не е останала назад
- всички коли на централната и районните й структури се зареждат отново в "Лукойл" на неизвестно каква цена и в какви количества.
Наскоро Държавният резерв също е купил 9 хиляди тона горива от "Лукойл". Социалното министерство е много скромно - то е сключило договор с фирмата за 160 хиляди лв.
С други доставчици на гориво са колите на здравното, земеделското, военното и екологичното министерство.
Колите на Националната служба за охрана са също потребители на горива от "Лукойл", защото в базата на НСО има бензиностанция на фирмата. Това са всички коли, които возят министрите, президента и вицепрезидента, председателя на парламента и главния прокурор.

 

Трайчо си трае

Икономическото министерство доскоро не е обявявало никаква поръчка за купуване на бензин за ведомствените коли. "Сигурно зареждат, където им попадне и нямат собствен доставчик. Може и това да е била причината за настойчивостта на Трайчо Трайков срещу цените на горивата", коментираха депутати. В момента тече конкурс за доставчик в Министерството на икономиката.


Дянков пазарува за 50 млн. лв.

Министерството на финансите е обявило през февруари процедура за покупка на гориво за 50 млн. лв. за 21 месеца. Поръчката още не е приключила.

 

Друг за парламента

КОЛИТЕ на Народното събрание не зареждат в "Лукойл", показва проверка на "168 часа". Парламентът действа със сложна процедура - покупка чрез две фирми, регистрирани към Софийската стокова борса. Народното събрание е закупило в края на миналата година големи количества бензин и дизел чрез Софийската стокова борса за близо 650 хиляди лв., твърдят запознати. В Агенцията за обществени поръчки цената не фигурира.
Мерцедесите на депутатите се зареждат в бензиностанциите на "Петрол", като шофьорите плащат с карти и после представят фактурите в администрацията. За да няма мърдане, колите се зареждат до дупка. В края на миналата година Народното събрание е купило А98 по 1,94 лв. за литър, а А95 - по 1,80 лв. за литър.
"Цената е по-ниска. Фирмите, регистрирани към Софийската стокова борса, ни дават отстъпка и според това коя дава най-добра, я избираме. Отстъпката е няколко процента по-евтино. Затова правим търга чрез борсата", обясни главният секретар на парламента Иван Славчов. Той не помнел наизуст за каква сума купуват бензина и дизела.

 

10 млн. лв. за "Петрол"

МИНИСТЕРСТВОТО на здравеопазването е платило близо 300 хиляди лв. на "Петрол" АД за доставка на гориво в края на миналата година. Държавен фонд "Земеделие" е предпочел същата фирма, само че е поръчал много по-големи количества гориво - за 1,8 млн. лв. Министерството на земеделието е поръчало горива на същата компания през юли 2010 г., но без да обяви нито цена, нито количества. Гориво за същата сума към "Петрол" е заявила Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към правосъдното министерство - 1,887 млн. лв. Главна дирекция "Охрана" към Министерството на правосъдието също зарежда за 1 млн. лв. при "Петрол".
МВР зарежда за 3,6 млн. лв. в средата на 2010 г. пак при "Петрол". Екоминистерството е поръчало за близо 1,5 млн. лв.
Министерството на отбраната е поръчало авиационен бензин за 60 хиляди лв. на фирма "Сакса" от Долна Баня в края на 2010 г. За своите коли МО е поръчало при "Петрол" за 212 хиляди лв. Други 178 хиляди лв. за доставка на бензин агенцията към министерството "Военни клубове и военно-почивно дело" е дала за поръчка при "Петрол" АД, като горивото е купено през борсата. И Външно министерство залага на тази фирма, но не е посочило нито количествата гориво, нито за каква цена го купува.