Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Нетаняху обявява извънредно положение заради коронавируса.
Премиерът Нетаняху обявява извънредно положение заради коронавируса.

Най-тайната служба в света - израелската Мосад, се включи в борбата с коронавируса. Тя извършва секретна операция в чужбина за нелегален внос по въздуха на тестове за откриване на заразата. Тази седмица бяха доставени първите 100 000 бройки.

От комплектите обаче липсват някой части, твърдят местни издания. Това породи съмнения в успеха на операцията. Тя е секретна, защото Израел е в лоши и дори враждебни отношения с поне две от страните на  неофициалния износ. Кои са те не се съобщава. Най-вероятно са арабски държави от района на Персийския залив, които не признават Израел и нямат дипломатически отношения с него заради политиката му към палестинците. Поради това няма как да се сключат явни сделки за внос на тестовете, обяснил анонимен държавен служител. А и самите продавачи не желаели да се разчува, че изнасят тестове, тъй като и в техните страни епидемията върлува, добавил той.

Самият премиер Бенжамин Нетаняху заобиколно потвърди операцията. Той каза: “Задействали сме всички лостове, всички държавни органи помагат да се справим с коронавируса, включително Мосад и други служби."

"Придобитото и доставено в Израел оборудване е жизнено важно", добави Нетаняху, с което сякаш отрече, че тестовете са негодни за употреба. По-рано днес заместник-директорът в здравното министерство Итамар Грото обяви, че в комплекта на тестовете липсвали стерилните клечки с памучен накрайник, които се пъхат в носа или гърлото за вземане на проба от секрета. "За жалост тази доставка не запълва дефицита... Проблемът е, че няма клечки", каза той.

Израел отчаяно се нуждае от тестове за Ковид-19, за да може да следи и контролира епидемията. При 9-милионно население са му нужни по 3000 теста на ден. Тези числа показват, че операцията на Мосад ще продължи.

Местният Канал 12, който пръв съобщи за нея, обяви, че Мосад възнамерява да внесе общо 4 милиона теста от няколко държави. 

В страната е мобилизиран целият апарат на армията и тайните служби за справяне с вируса. Временно се секвестират хотели, в които изолират хората с най-леки симптоми на болестта. Първият такъв е луксозният "Дан Панорама" на първа линия до морето в Тел Авив. В него персоналът е от военни.

И вътрешната тайна служба за контраразузнаване Шин Бет се включи в борбата с вируса. С решение на правителството от вчера тя следи къде се намират всички съмнителни и доказано заразени чрез мобилните им телефони.

В страната има 530 потвърдени носители на коронавируса. Въведени са крути мерки - училища, заведения и молове са затворени. От сряда са затворени границите за туристи и за всякакви чужденци.