Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На всеки 6 дни броят на доказано заболелите от коронавирус се удвоява. Това сочат разчетите на няколко световни лаборатории, изследващи процеса.

В тази ситуация съществуват три сценария, по които може да се развие пандемията - свръхоптимистичен, оптимистичен и песимистичен.

Първият е почти илюзия - че заразата може да се овладее в рамките на един месец, спазвайки драконовски мерки за дезинфекция и социална изолация. Почти никой не вярва в тази хипотеза, като се има предвид колко бързо се разпространява COVID-19 и факта, че в много държави пикът от заболели все още не е достигнат.

При оптимистичния сценарий всичко

ще приключи

за 3 месеца,

за колкото време първата засегната страна - Китай, успя да се справи с разрастването на болестта. Ако светът повтори опита на азиатската държава, той ще преживее кратка, но не катастрофална финансова криза. Икономиката ще се възстанови до края на годината.

При песимистичния сценарий коронавирусът ще всява хаос из цялото земно кълбо в продължение на около една година. Милиарди ще се заразят. Повечето експерти смятат, че броят на жертвите ще е около половин милион, макар че има и други, които твърдят, че ще загинат милиони. Икономиката ще влезе в криза, по-голяма от тази от 2008 г.

Какво ще се

случи в България?

Експертите отказват да се ангажират с конкретни срокове и хипотези.

"В момента никой не може да предвиди докъде ще стигне пандемията, тъй като се разпространява изключително бързо. Ние сме в самото начало и е трудно да се прогнозира кога ще отбележим пик, кога заразата ще тръгне да намалява и кога ще приключи - коментира вирусологът проф. Радка Аргирова пред "168 часа". - Колкото повече се спазват правилата, толкова по-бързо ще отмине и ще трае по-кратко.

Но като гледам по улиците какво става и как не се съобразяват с предписанията, вероятно ще продължаваме да бъдем в карантина. Кой знае колко - може би 3, 6 или 10 месеца. Няма как да се предвиди."

Голям проблем може да стане, ако заболяването с COVID-19 стане хронично, въпреки че засега изглежда, че това няма да се случи. "Става дума за остра вирусна инфекция и трябва напълно да отмине, като при някои пациенти ще има малки остатъчни явления", казва проф. Аргирова.

Освен неяснотата докога ще приключи пандемията и дали ще заразява хора всяка година, има и твърде противоречиви мнения

дали с настъпването на по-топло време разпространението на COVID-19 ще намалее.

Според една част от експертите това е неминуемо, тъй като става дума за остра вирусна инфекция. Така смята и проф. Аргирова, позовавайки се на други, познати отдавна вируси, които при температура над 20 градуса не поразяват толкова хора. Това е и причината да се препоръчва пиенето на витамин Д или излагането на слънце като предпазна мярка.

Други специалисти обаче не вярват в това. Рано е да се каже

дали жегата

ще повлияе,

коментират международни експерти. Представители на Световната здравна организация обявиха, че няма данни температурите да окажат въздействие върху разпространението на коронавируса. Наблюденията досега са, че той вирее много добре в населени места със средна влажност и температури между 5 и 10 градуса по Целзий. Такъв е климатът в Ухан и Милано - най-засегнатите градове.

Най-благоприятни за разнасянето на заразата са едновременно студеният и сух въздух, както и влажният. По-топла и влажна атмосфера като в Тайланд и на Малдивите не благоприятства разпространението на коронавируса. Случаите там са внесени отвън.

Затоплянето на времето наистина повлия на разпространението на друг коронавирус - SARS, през 2002-2003 г. Засега не се знае дали ще се случи същото и с COVID-19.

Предишният вирус “умря не по естествен начин,

а от предприетите мерки в Китай, Хонконг, Виетнам, Тайланд, Канада и другаде", твърди Марк Липсич, водещ епидемиолог от университета "Харвард". Сега Пекин подложи болните на същите мерки, но инкубационният период е по-дълъг, а освен това много от случаите са леки. Вирусите не умират с горещините, а просто се разпространяват по-бавно и затова се завръщат през есента.

Дали ще се случи същото с COVID-19, още не се знае. Той е много коварен и заради друго. Китайски изследвания показват, че след преболедуването в белите дробове на пациентите може да има остатъчни явления и това да намали с 20% функцията им. Даже при хора, изкарали заболяването без усложнения и причислявани към леките случаи. Все още не може да се каже със сигурност при какъв процент от болните се случва това. Твърде кратко е времето, в което светът познава тази зараза.

Но прогнозите за развитието й са стряскащи. Д-р Джеймс Лоулър, професор от Медицинския център в Небраска, показа своите предположения как ще се развие кризата на уебинар, организиран от Американската асоциация на болниците.

Според него

при най-лошия сценарий заразените в САЩ ще са около 96 милиона души,

а починалите - 480 000.

Проф. Марк Джит от Училището по хигиена и тропическа медицина в Лондон смята, че COVID-19 има различни характеристики от SARS, който избухна през 2002-2003 г., и затова по-трудно може да се овладее.

Ангела Меркел предизвика шок, когато заяви, че 2/3 от германците ще се заразят. С бурно неодобрение бе посрещнат и планът на Великобритания да изолира само хората над 70 години, а който от останалите се зарази, да преболедува и да се изгради т.нар. колективен имунитет. Според британските власти, ако 70% от населението изкарат коронавируса, той повече няма да се появи.

Извън загубата на човешки живот заразата ще доведе и до икономически последствия. Те вече започнаха, като само заради затварянето на провинция Хубей в Китай бяха прекъснати веригите за индустриалното производство, най-вече в областта на електрониката и лекарствата.

Светът се подготви за шок. Малко след това споразумението на страните от ОПЕК пропадна и цената на нефта бе намалена, което като се изключат износителите, е плюс за всички останали държави, за да понесат малко по-леко последствията от кризата заради епидемията.

Затварянето на границите обаче рефлектира върху авиопревозвачите.

Самолетите летят полупразни

и на загуба, за да продължат договорите си с летищата и да запазят време и място за излитане и кацане по пистите. Но не се знае колко време могат да издържат да плащат гориво, заплати, наем, ремонти и всички други разходи.

Ударени бяха и сухопътният и жп транспорт, киното, театърът, музиката, спорта, търговията, туризмът и други области.

Според изчисления на експерти световната рецесия е в кърпа вързана, ако консумацията намалее с 5%. Хората ще отложат покупките си и така много малки предприятия ще фалират.

Проблем може да

се окаже и липсата

на доставки,

тъй като се затварят граници и много тирове стоят дни наред, без да бъдат пропускани през бариерата.

Днес никой не може да предположи докъде ще доведе тази криза, но напомня на 2007 г., когато рухването на "Лемън брадърс" повлече след себе си фалита на огромни компании една след друга.

За късмет на България в момента тя е с нисък

външен дълг

и добра финансова кондиция, но не е ясно какво ще се случи. 50% от брутния вътрешен продукт се формират от износ, който е затруднен, така че това ще доведе до проблеми. Бизнесът поиска помощ от държавата, за да може икономиката да продължи да работи.

Заради извънредното положение, затворените магазини и спрени услуги, както и намалените цени на горивата вероятно ще има спад в данъчните постъпления. Най-малкото - от ДДС, но и от корпоративния данък. Ако фалират малки и средни предприятия, това също ще се отрази на цялостната картина в страната.

Засега успокояващото е, че няма опасност да бъдат замразени пенсиите и заплатите на заетите в бюджетната сфера.

Държавата вече обяви, че ще

плаща 60% от възнаграждението

на тези, които са заплашени от съкращение. Но тези, които въпреки всичко, няма да успеят да оцелеят в кризата, ще увеличат броя на безработните.

Ако дейността на фирмите спре за повече от 15 работни дни, работодателят може да връчи предизвестие за съкращаване на работниците. Това е възможно да се случи, тъй като България се намира все още в началния стадий от заразата. Със сигурност животът вече няма да е същият след COVID-19.