Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Легендарният вратар се отказа от активна спортна кариера и сега ще протегне ръка към трона в испанския футбол

Докато със съпругата си преодоляват страха, тя влиза в нова битка, за да живее

Коронавирусът ни принуди, щем не щем, да мислим само и единствено за разрастващата се пандемия. Както написа една умна жена във фейсбук: “Ще сме пълни глупаци, ако вземем, че умрем от нещо друго”. Човечеството сякаш забрави всички други опасности, които ни дебнат иззад ъгъла и продължават да съсипват човешки животи всеки ден, час и секунда.

Икер Касияс обаче не е от хората, които могат да се уплашат толкова от вируса, че да забрави колко тежки удари му нанесе съдбата в последните години. И въобще не става дума за онзи период, в който шефовете на “Реал” (Мадрид) го атакуваха с мръснишки номера, подстрекавайки част от публиката на Кралския клуб да го освирква и така да го принуди сам да си тръгне от “Сантяго Бернабеу”. Тогава легендарният вратар наистина беше нещастен, но истинските проблеми тепърва предстояха. Бившият капитан на “белия балет” устоя на бурята с цената на много болка, страх, а понякога и периоди на пълно отчаяние.

Днес той изглежда пречистен, помъдрял и готов да си вземе всичко това, което съдбата опита да му отнеме. Касияс със сигурност е от малкото хора, които не се стряскат от мисълта, че може да се заразят с COVID-19, тъй като с жена си преминаха през далеч по-жестоки здравословни изпитания. Двамата се кълнат, че сега всичко е наред и могат да се върнат към нормалния си начин на живот. Чудите се за какво точно става дума ли? Всичко ще ви се изясни, но нека първо отбележим едно друго събитие.

Великият страж на “Реал” и испанския национален отбор по футбол преди дни обяви, че слага край на бляскавата си кариера. В предишни времена подобна обява би предизвикала широк обществен отзвук по цялата планета, но светът се променя със свръхзвукова скорост заради разпространението на коронавируса и решението на Касияс набързо потъна в архивите, без да му бъде отдадена заслужена чест.

Икер едва ли се е разсърдил, тъй като не е от играчите, които обичат да са в центъра на вниманието. Не че това му се удаваше в най-хубавите години. Все пак играеше в най-титулувания клуб в света, имаше красива жена, определяше дневния ред в съблекалнята на испанския национален отбор, а след това дойдоха и нещастията. Икер винаги беше в устата на медиите, въпреки че с характерната си притеснителна усмивка опитваше да опази личния си живот от любопитните погледи.

Нямаше обаче как да се скрие от останалия свят, когато получи инфаркт по време на тренировка на клубния си тим “Порто”. Тогава в света нямаше коронавирус и феновете съвсем очаквано се развълнуваха от нещастието, сполетяло техния любимец. Само бързата реакция на лекарите спасява легендата на “Реал” (Мадрид).

“В този тежък момент разбирам колко много хора по света ме обичат”, просълзен казва от болничното легло Икер. Никой не може да каже какви са причините за инфаркта - той спортува по най-съвременни методи, не пие, не пуши и се храни здравословно.

Всички тези усилия очевидно не са гаранция за живот без болести и болка. И все пак силният организъм помага на Касияс да се измъкне по възможно най-лекия начин от критичната ситуация.

Лекарите го обнадеждават, че тялото му ще се възстанови и той ще има пълното право да се радва на живота чак до дълбоки старини. Сан Икер (Свети Икер), както го наричат в Испания, не само успява да мине през това премеждие, но се опитва и да се върне на терена. Не успява да изпълни желанието си, но не може да съжалява за всичко, което преживя в богатата си футболна кариера.

Легендарният вратар е свикнал с премеждията и няма да се уплаши от задкулисието в испанския футбол.
Легендарният вратар е свикнал с премеждията и няма да се уплаши от задкулисието в испанския футбол.

Касияс прекара 16 незабравими години в испанския колос “Реал” (Мадрид), с който спечели каквото имаше да се печели. С националния отбор той стана световен и двукратен европейски шампион. Съвсем заслужено получи място в топ 10 на най-великите вратари за всички времена в престижната класация на сп. “Франс футбол”.

Когато обаче сърцето спре да бие за малко и животът виси на косъм, всички купи, медали и спечелени милиони изглеждат твърде незначителни. Колкото и да е успешен човек, в такива моменти със сигурност започва да се пита дали в преследването на успеха не е пропуснал истински ценните моменти. Икер има отговор на тези въпроси, които терзаят всеки втори човек по земята.

“Футболът ме направи това, което съм в момента. Там се чувствах истински щастлив и там срещнах прекрасната си съпруга, създадохме деца. Ако някоя по-висша сила ми позволи да върна времето назад, не бих променил и ден от моя живот. Имало е трудности и разочарования, но радостта и в великите мигове бяха много повече”, казва след завръщането си на терена Икер Касияс.

Преди обаче отново да се почувства като пълноценен човек и спортист, той трябва да се справи с поредното нещастие, пратено от злата съдба. Съпругата му Сара Карбонеро признава, че се бори с рак на яйчниците. Известната спортна телевизионна журналистка първоначално решава да не оповестява публично за коварното заболяване, но след това променя решението си.

Само три седмици след инфаркта на своя съпруг Сара застава пред камерата и заявява:

"Докато още се възстановявахме от страха, животът отново ни изненада. Този път засегна мен - тази "късметлийска" дума от 6 букви (рак на испански e cancer - б.р.), които все още се боя да изписвам. Преди няколко дни при рутинен преглед лекарите ми откриха злокачествен тумор на яйчниците и вече ме оперираха. Всичко върви много добре, за щастие, го уловихме много рано, но все още ми предстоят месеци борба, докато продължавам съответното лечение. Аз съм спокойна и уверена, че всичко ще приключи благополучно. Знам, че пътят ще бъде труден, но също така и че ще има щастлив край.”

Въпреки предизвикателствата двойката е по-сплотена от всякога.
Въпреки предизвикателствата двойката е по-сплотена от всякога.

По всичко изглежда, че финалът и на тази история ще бъде щастлив. В края на миналата година испанските медии излизат с публикации, според които красивата Сара е успяла да пребори заболяването след тежък курс химиотерапия. “Ден, в който сме много щастливи”, пише в инстаграм Касияс сякаш за да потвърди, че неговата половинка вече е здрава. Самият той също се опитва да се върне на стадиона дори и само за да потича и отново да усети тревата.

Мнозина очакват, че Касияс ще скъса окончателно с футбола и ще се ориентира към харченето на огромното си състояние, за да се наслади на живота след края на активната спортна кариера. Нищо подобно. Бившият вратар доказва с действията си, че наистина е бил най-щастлив, когато е на терена.

Вече е възрастен да стои под рамката на вратата, но има и друг начин да остане в голямата игра. Легендата на “Реал” обяви официално намерението си да се кандидатира за президент на Испанската футболна федерация. Там действат други правила и не е ясно дали Икер е достатъчно подготвен да се сбори с големите акули. Поне е сигурно, че не го е страх. Преживял е достатъчно, за да приеме с отворени обятия следващото премеждие.

Изборите трябваше да бъдат проведени през есента, но коронавирусът със сигурност ще обърка сметките на Касияс и останалите кандидати. Няма начин. Светът вече не е същият и всички ще трябва да се съобразят с новия ред. Сан Икер е готов да отговори на предизвикателството. То не само че няма да го сломи, а ще го направи и по-силен.