Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

* Държи солницата в себе си цели две години, на третата я заравя в гората

* Взема шедьовъра на Бенвенуто Челини, струващ 50 млн. евро, от музей във Виена

Златната солница беше точно там - под леглото, в плик, увита с чаршаф. Цели две години. Робърт Манг можеше да я скрие навсякъде в своя апартамент, но веднага след като се прибра от кражбата, избра точно това място.

Едва ли кралят на Франция Франциск I, по чиято поръчка бе изработен 26-сантиметровият златен шедьовър в далечната 1534 г., би си представил, че подобна съдба може да сполети творението. Когато монархът видя с очите си съвършеното произведение, върху което италианският скулптор и бижутер Бенвенуто Челини бе работил цели 13 години, изпита истинско удовлетворение. Не защото разбираше прекалено много от изкуство, а защото бе предупреден, че може и да не доживее неговото довършване.

„Това е толкова красиво. Сто пъти по-божествено от всичко, което някога съм си представял, че мога да видя. Не мога да му се наситя. Какво чудо, направено от човешки ръце“, са първите думи на владетеля, когато майсторът поставя пред него малката солница.

Челини лично ще обясни на Франциск I, че всичко по нея е изработено на ръка, а за създаването й е използвал валцувано злато, слонова кост и стъкловиден емайл. Шедьовърът ще представлява мъжка и женска фигура, които символизират морето и земята. До тях ще са разположени малък кораб и храм, предвидени за сол и пипер. Най-вероятно неивестните герои са бог Нептун и римската богиня на Земята Телус. Произ­ведението ще бъде наречено „Салиера“.

В годините след това то ще краси колекциите на няколко крале и херцози. Така малката склуптура ще бъде запазена във времето, за да се превърне в

единствената непокътната златна ювелирна творба

на Бенвенуто. В наши дни специалисти ще я оценят на 50 млн. евро и ще наредят тя да бъде поставена в Музея на история на изкуството във Виена. Ще я сложат зад дебело стъкло, така че допирът до малкия шедьовър да бъде невъзможен. Охраната ще разположи и сензори за движение в залата.

Нейната съдба обаче няма да бъде по-различна от тази на цигулката „Давидов-Морини“, измайсторена от Страдивари, картината „Мадона с вретено“, нарисувана от Леонардо да Винчи, и статуята „Полегнала фигура“, скулптирана от Хенри Мур. Кражбите на всички тях се превръщат в едни от най-големите престъпления в историята на световното изкуство.

Като такова ще бъде записано и случилото се със Салиерата

Каква е историята на нейната кражба, четете в списание "Космос".