Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ


Рязко намаляха сделките при сегашния кабинет, търгове се печелят и при само един кандидат

Министерството на отбраната се оказва една от най-големите агенции за продажба на имоти в България. В момента то разполага с 1052 бивши казармени райони, поделения, складове, магазини, които са на пазара.

В последните 2 години обаче военните имоти носят по 14 млн. лв. загуба на държавата. Това става ясно от отговори на министерството на запитване на “24 часа” по Закона за достъп до обществена информация.

По над 14,9 млн. лв. е струвала само охраната на имотите, които армията вече не ползва, съответно за 2018 и 2019 г. По-голямата част от сумата се плаща на охранителната фирма на военното министерство - МОБА. През 2018 г. тя е получила 11 млн. лв., през миналата парите вече са над 13 млн. Държавната охранителна фирма, създадена да осигури работа на бивши военни, е направила едва 81 хил. лв. печалба към деветмесечието на 2019 г.

Около милион на година военните разпределят и към частни охранителни фирми, отново за да пазят имотите, които армията не ползва.

Министерството постоянно опитва да продава от тези имоти. В последните 2 години обаче напълно неуспешно.

За 2018 г. са продали само два имота за 793 356 лв., а миналата година продажбите са четири и са донесли на МО 1 225 128, 30 лв., става ясно от отговорите до “24 часа”.

За сравнение през 2017 г. военните са успели да продадат имоти за 11,856 млн. лв., като тогава повечето търгове са пуснати от предишното правителство. Важна особеност е, че продажбите на военни имоти са освободени от ДДС.

В този квартал на Несебър военните са продали най-скъпия си имот в последните 3 г. Цената на квадратен метър обаче е само 52 лв.
В този квартал на Несебър военните са продали най-скъпия си имот в последните 3 г. Цената на квадратен метър обаче е само 52 лв.

И през трите години обаче в тези търгове, които се правят с тайно наддаване, има една обща черта - пари носят само имоти по морския бряг, в градски центрове или около авиобазата в Крумово. И през 3-те години търговете се печелят при явил се само един участник, а цената е минимално по-висока от първоначално обявената.

Така само с 16 667 лв. повече от първоначално поисканите пари са успели да получат военните за най-голямата си сделка от началото на мандата на това правителство - за имот от 96,1 дка в Несебър. Той е част от бившата брегова батарея, намира се в близост до пясъчен плаж и хотелите от веригата “Сол” в морския град.

За този имот МО е получило през 2017 г. 5 041 111 лв. при първоначално обявената цена 5 024 444 лв.

Средната цена е само 52 лв. на кв. м, което е много под пазарната за Несебър и близо двойно под цените, на които се е продавало в района през 2017 г. Купувач е фирмата “Академика Сий Палас” с представляващ Веселин Божидаров Данев. Била е единствен кандидат в търга и е собственост на офшорна компания.

На същия търг за цена над 7 млн. лв. военните са продавали и съседен имот, но за него дори не се е появил кандидат.

12 120 лв. пък е надценката от търга, която е получило министерството за бившата военна болница в Русе. Пак през 2017 г. тя е била обявена за 4 059 830 лв., продадена е за 4 071 950 лв. на фирмата “Дип Инвест”, която е част от групата на “Мегахим”. Отново това е бил единственият кандидат. Цената е 215 лв. на кв. м при над 800 лв. средна за Русе през 2017 г.

830 хил. лева пък са получили военните за 2 дка на пловдивския булевард “Освобождение” до мола “Пловдив Плаза”.

Тук военните са взели почти двойно на първоначално исканите пари.

Само 300 лв. е било увеличението на цената при продажбата на 9,1 дка в местността Тихина във Варна. Теренът е продаден на “Шумен - Пътнически автотранспорт” ООД за 728 500 лв., или малко над 80 лв. на кв. м.

Единственият друг продаден имот през 2018 г е магазин от 56 кв. м, намиращ се в блок в столичния жк “Овча купел”. Тук продажната цена е била 64 856 лв., или по 1158 лв. на кв. м. Купувачът обаче е физическо лице, а не фирма.

С по един кандидат са приключвали сделките и през миналата година. Военните са продали два имота до авиобаза “Крумово” в село Куклен.

Първият от тях е малко над 115 дка и е придобит срещу 830 хил. лв. от фирмата “Агро търговия”. Вторият е 16 дка и е продаден за 161 хил. лв. на “Лъч Трейд” ЕООД.

Поне още 160 имота по морския бряг са за продан, става ясно още от предоставената на “24 часа” информация. Те са в областите Бургас и Варна. Това е повече от 10% от оставащите за продаване имоти. А Министерството на отбраната постоянно добавя към тях нови, като с решения на правителството те се актуват като частна държавна собственост.

В последните дни на миналата година за продажба бе подготвен имот от над 31 дка на полуостров Акротирия до Несебър. До момента той се е позвал за нуждите на бреговата охрана, но вече бил ненужен на военните. Миналото лято пък бяха обявени търгове за полуострови до Поморие и Черноморец, но те бяха спрени от Красимир Каракачанов, след като местните започнаха протести, защото очакват реституция на земи.

Каракачанов дава днес в парламента обяснение за сделките

Обяснения по сделките с военни имоти ще трябва да даде днес вицепремиерът Красимир Каракачанов пред Народното събрание. Искането за изслушването направи “Атака”, но то бе подкрепено от всички групи.

Депутатите приеха вчера и промените в закона за отбраната, с които възрастта на кандидатите за професионални войници се вдига от 28 на 40 години.

Проектът на Каракачанов предвижда и повишаване с 3 г. на пределната възраст за офицерите, които не са излезли в пенсия. “Ако се бавим с приемането на промените в закона, тази година ще се пенсионират 316 военни, догодина - 468, а през 2025 г. - над 1200”, защити промяната зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. “Ако служат обаче още 3 г., изравняваме пределната възраст с тази в НАТО. Приближаваме се до натовската армия и системата на изхода ще ни позволи да запазим хората си до 2025 г.”, обясни той.