Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Незаконните тръби от хвостохранилището, които замърсиха с цианиди реките Юговска и Чепеларска.
Незаконните тръби от хвостохранилището, които замърсиха с цианиди реките Юговска и Чепеларска.

В ареста е и управителят на хвостохралището

Управителят на дружеството "Лъки Инвест", което за втори път замърси реките Юговска и Чая, е задържан от полицията за 24 часа. Той е на 84 години. С него е арестуван и отговорникът на хвостохранилището Румен С., на 55 г., откъдето по незаконно поставена тръба изтекоха в петък след обед отровни цианиди.

Двамата са в ареста на полицията в Асеновград по нареждане на прокуратурата. На 21 и 22 февруари с действията си двамата са допуснали изтичане на отпадни води, което е довело до замърсяване на водите на река Чая и Юговска.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 352 от НК. Материалите по случая са докладвани на прокуратурата. 

С оглед възрастта на управителя ще бъде прегледан от лекар, за да не се притесни и да му стане нещо. Не е изключено на двамата да бъде удължено задържането до 72 часа.

На този етап се доказва, че замърсяването на двете реки е умишлено и по тази причина органите на реда вземат по-крути мерки. Досега за подобни деяния не е имало задържане на длъжностни лица, но тъй като случаите зачестиха, се преценило, че трябва да се предприемат по-сериозни действия, защото на опасност са изложени хора, риба, животни.