Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мачу Пикчу е сред малкото монументи на инките, оцелели след испанското нашествие.
Мачу Пикчу е сред малкото монументи на инките, оцелели след испанското нашествие.

Преследват мързела като престъпление и създават чудеса, които изумяват учените и до днес

Медиците им правят сложни черепни операции с 80% преживяемост

Без да познават колелото и желязото, строят съвършени сгради, непоклатими при земетресения

Не са имали телефони, но си предавали информацията със скорост 245 км на ден

Неслучайно първата цивилизация, изкоренила мързела с помощта на религията си, е създала едни от най-впечатляващите открития в света. Освен уникалната архитектура и монументи като Мачу Пикчу, инките са оставили невероятно солидни пътища, изключителна инфраструктура, подземна канализация и водоснабдяване. Модерното им земеделие изумява учените дори днес. Цивилизацията развила своя писмена и цифрова система, на базата на които събирала данъци и гъвкавата й социална политика достигала до всички. Когато реколтата била лоша, владетелят Сапа инка поемал грижата за прехраната на населението и помощите за бедните. Съвършената дисциплина в империята се крепяла основно на страха от кървавите жертвоприношения Капакоча на деца.

Наред с това жреците на инките имали и невероятни прозрения. Още от самото възникване на империята малко след 1430 г. те предсказали, че тя ще загине при 13-ия Сапа инка.

Сложните сградни конструкции се отличават с перфектни сглобки.
Сложните сградни конструкции се отличават с перфектни сглобки.
Случайно или не, именно тогава пристигат алчните за злато испанци на Ернандо Кортес, които освен оръжията си пренасят и смъртоносни за тази цивилизация заболявания. Благодарение на масовия геноцид и епидемии 20-ина години след убийството на 13-ия фатален император 70% от населението или

7,7 млн. души умират

Само стотина години преди това обаче тази 10-милионна цивилизация удивително бързо придобива впечатляващи инженерни и архитектурни знания, за да остави за поколенията красиви цитадели като Мачу Пикчу. Археолозите са категорични, че сградите им са истинско чудо за култура, която не познавала колелото, стоманата и желязото.

Какви са останалите открития, които изумяват учените до днес, четете в новия брой на сп. "Космос".