Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Андската цивилизация имала уникални познания в медицината, екоземеделието, изграждането на пътища, водоснабдителни мрежи и сгради 

Инките подлагали на жесток геноцид завладените народи

Инките не са инки, защото това е титлата на владетелите им и те са само 13. 13-ият обаче е фатален и това се е знаело още от самото зараждане на тази древна култура. Пророчеството е, че с него ще настъпи епохална промяна. Катаклизъм, който според инките представлява преобръщането или пречупването на време-пространството. Според физиката това има вероятност да стане единствено в черна дупка, нещо, което все още не е потвърдено. Подозренията са, че ако все пак се случи, тогава може би ще е възможно и

пътуването във времето

Според инките пречупването на време-пространството може за някои да е нещо лошо, а за други нещо добро. Затова те имали един основен принцип в живота - във всичко да има баланс, за да избегнат преобръщането, което ще доведе до заличаване на цивилизацията им.

Как жреците им са имали толкова ясно виждане за бъдещето и откъде са знаели, че пречупването ще настъпи именно при 13-ия инка, днес никой не може да каже.

Факт е, че този изключително напреднал за времето си народ е ликвидиран в рамките на много кратко време от шепа испански конкистадори.

Историята на последния фатален владетел е класическа. Бащата Хуайна Капак е известен като най-големия строител на инките. Умира през 1526/1527 г., но малко след това е последван в отвъдното и от сина си, който е престолонаследник. Между втория син Атауалпа и неговия полубрат Уаскар избухва вражда, която прераства в гражданска война.

Хуаскар пленява Атауалпа, но той успява да избяга, реорганизира армията си и разбива частите на противника. Едва възкачил се на трона обаче, той е изправен пред ново предизвикателство. През 1531 г. Франсиско Писаро току-що е пристигнал в Перу и знае, че това е неговият

последен шанс да забогатее

Той искрено завиждал на братовчед си Ернан Кортес, който прави масови кланета на ацтеките в Мексико и с пълни шепи грабил от богатствата им. За разлика от него Писаро бил бедняк, който с мъка се издигнал до поста управител на Панама. От тази си позиция по различни канали той научил, че и инките имат огромни съкровища. В надпреварата с братовчед си Кортес вече нищо не можело да го спре. С 200 мъже той доста дръзко се отправя към Куско, където Атауалпа го чака с 80-хилядната си армия.

Защо инките губят войната и дали са по-различни в геноцида си от испанците, четете в новия брой на сп. "Космос".