Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симон Визентал - лицето на борбата на евреите за справедливост след края на Втората световна война

След като преминава през 6 концлагера, преживява два опита за самоубийство, губи палеца на крака си и преминава пеша над 2000 км, галицийският евреин Симон Визентал успява да доживее края на Втората световна война. Когато бил освободен от лагера Маутхаузен в днешна Австрия, този 35-годишен 183-сантиметров мъж тежи по-малко от 41 кг. Въпреки това още от първите дни след края на войната той се посвещава на новата си мисия в живота – възмездието. В рамките на три седмици след спасението си Визентал подготвя списък с десетки имена на мъчители, с които се сблъсква в нацистките концлагери. Въпреки че все още е твърде слаб и едвам ходи, той доброволно служи като преводач на американските военни, извършващи арести на потен­циални военнопрестъпници.

Така започва кариерата на най-известния ловец на нацисти в периода след края на Втората световна война.

Симон Визентал бил един от над 4,5 милиона евреи, които живеели в Източна Европа в навечерието на войната. Работел като инженер, бил щастливо женен и мечтаел да стане архитект. Всички това рухнало през 1939 г., когато съветските войски анексират Галиция по силата на пакта „Молотов-Рибентроп“. Визентал трябва да плаща щедри подкупи, за да не бъде депортиран от новата власт в Сибир. Истинското нещастие за евреите в днешна Украйна обаче тепърва предстои.

През 1941 г. Германия нахлува в Съветския съюз и започва да прилага антисемитските си закони. Визентал и съпругата му Сила са задържани в Лвовското гето, а после са интернирани в концлагера „Яновска“. Там Симон трябвало да ребрандира пленени съветски влакове, като рисува нацистки свастики върху тях. Когато Червената армия обърнала хода на войната и започнала да настъпва, германците започнали да евакуират оживелите затворници от лагер на лагер, все по на запад. Често те изминават стотици километри пеша, за да стигнат до следващата си спирка.

Така Симон бил разделен от жена си и изпратен на смъртоносен марш към новия си затвор. По-голямата част от другарите му не успели да преживеят тежките преходи и загинали по пътя. Упоритият Визентал оцелял, въпреки че загубил палеца си на единия крак, който бил премазан в каменоломната на лагера „Грос-Розен“.

Как идва време за разплата и преследваният се превръща в преследващ - четете в "Космос"