Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пети месец пожарникарите се борят със стихията.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Пети месец пожарникарите се борят със стихията. СНИМКИ: РОЙТЕРС

26 души и над 550 млн. животни загинаха

Ветеринари извършват принудително евтаназии, за да оттърват бозайниците от мъките

В следващите години хората ще умират от белодробни заболявания заради дима

48,9 градуса по Целзий. Кървавочервено небе. Тъмно е, но всъщност е ден. Асфалтът под краката се топи, а гъстият дим едва позволява глътка въздух. Горяща коала пищи от болки и тича към жена, търсейки помощ. Кенгуру се гушка в семейство, ужасено от парещите си крака. Различни бозайници, успели да се спасят от огнената стихия, отварят усти за малко вода, когато видят човек.

Страх е обзел Австралия, където от 5 месеца не е спирал огненият ад.

В първите дни на новата година обаче обстановката стана още по-критична.

135 пожара бушуват,

като 70 от тях са в границите на щата Нов Южен Уелс. Има огнища и в щата Виктория, на остров Кенгуру, който се намира в южната част на страната, както и в столицата Канбера. Само за няколко денонощия там нивата на замърсяване надхърлиха 26 пъти критичното равнище "опасно за живота". Димът успя да достигне и Нова Зеландия (на 2000 км от Австралия - бел. ред.), като освети небето в оранжево.

Безспорно пожарите нанесоха катастрофални щети. Изпепелиха 2000 домове, а по последна информация са отнели живота на 26 души. Десетки обаче са в неизвестност и вероятно броят на жертвите ще расте.

За да се спасят, жителите на засегнатите местности се преместиха на кейове и лодки. Други се подслониха в укрепени домове, но за някои села беше твърде късно, за да се евакуират. Трябваше да се справят с вилнеещата огнена стихия сами.

"Всички се страхувахме за живота си и бяхме готови да скочим в морето - разказва Дейвид Джефри, собственик на местен малък бизнес. - Навън трябваше да има дневна светлина, но беше тъмно като в полунощ и чувахме как реве огънят."

Заедно с хората другите потърпевши са животните и растителността.

Над 550 млн. бозайници, птици и влечуги са загинали,

като от тях коалите са 8000. По тази причина те вече са в графата изчезващ вид. Повечето са умрели, защото не са могли да излязат от гората, а другите са били изоставени от стопаните си.

По крайбрежието на нов Южен Уелс бяха открити труповете на безброй новородени прилепи - поради изтощение и недохранване родителите им са били принудени да ги изоставят.

Оцелелите животни обаче са обречени на глад и жажда, защото естествената им среда вече не е годна за живеене. Според анализатори дори сега да се спасят, след това ще загинат. Тези, които успеят, намират подслон при хората, но за някои е прекалено късно. В повечето случаи състоянието им е толкова критично, че ветеринарните лекари са принудени да извършват евтаназии, за да ги отърват от мъките.

Според изследванията стихията е унищожила над 4 млн. хектара земя - територия, по-голяма от тази на Белгия. Тепърва ще стане ясно какви са щетите за икономиката.

По-притеснителното е, че според Бюрото по метеорология в щата Виктория пожарите не отслабват, а генерират собствено метеорологично време под формата на гигантски гръмотевични бури. Регистрирани са т.нар. облаци пирокумулонимбус, които са вид гръмотевични, образувани от изгорелите газове в атмосферата. Те са се развили на височина 16 км в Източен Гипсланд и характерното за тях е, че

може да пренасят огъня чрез мълнии

Тази новина доведе до истински ужас у жителите на засегнатите места и предзвика поредния бунт към правителството.

Според бедстващите политиците са виновни за разрастването на пожарите, защото не са взели мерки навреме.

"Те не се вълнуват особено от сериозния проблем и не ги интересува, че хората и животните умират", споделя потърпевша.

Общественото мнение се изостри още повече, когато в най-критичната ситуация стана ясно, че министър-председателят на страната Скот Морисън замина със семейството си на почивка в Хавай. Разгневените хора го обвиниха в незаинтересованост и неизпъление на задълженията му. Говорителите на премиера се опитаха да омаловажат и прикрият пътуването му, но впоследствие Морисън бе принуден да се извини. Той предприе някакви мерки и започна да обикаля засегнатите райони, но визитите бяха посрещнати с бурни протести. По време на посещение в град Кобарго Скот Морисън беше наречен от местните "идиот", а представител от неговата Либерална партия призна, че

премиерът е посрещнат така "както може би заслужава"

Там той се опитва да се ръкува и с млада жена, която обаче отхвърли ръката му и заяви: "Наистина не искам да се поздравя с вас".

Скот Морисън явно разбра грешката си и призова да не се търси вината, а да се действа.

Именно затова нареди да бъдат разположени 3000 резервисти от армията, военноморските и военновъздушните сили, които да помагат в гасенето на пожарите из цялата страна. Подобно нещо

не се е случвало от Втората световна война

В един от най-засегнатите щати, Нов Южен Уелс 2500 пожарникари се борят с огнената стихия заедно с многобройна специална техника и 90 самолета.

"Това не е горски пожар, а атомна бомба", заяви министърът на транспорта на Нов Южен Уелс Андрю Констънс.

Вероятната причина за това е, че досега в Австралия не са ставали свидетели на подобен огнен апокалипсис.

Всъщност за самия климат и територия е типично възникването на пожари, но подобен ад не е имало никога. Според статистиката всяка година в страната се образуват 50 хил. огнища. Дори самите животни се нуждаят от тях заради изчистването на гористите региони. Затова сега освен правителството бяха обвинени и природозащитниците, които не са осигурили санитарна сеч, а храстите са избуяли и заради тях разпространението на огъня става много бързо.

Историческите хроники показват, че

огнените стихии са природна даденост

в Австралия и са описвани още от средата на XIX век. По-значими са регистрирани в щата Виктория, когато през 1851 г. пламъците унищожили 5 млн. хектара земя. Тогава отново загиват милиони животни, а хората, които губят живота си са 12. През 1939 г. при подобни обстоятелства умират 71 души, а през 2009 г. - 173.

При всички обаче е налице и човешкият фактор.

В момента хората са убедени, че бедствието е заради глобалното затопляне и промяната в климата, но всъщност статистиката сочи, че делът на умишлените палежи в Австралия всяка година е 50%.

Тоест според изследванията хората са основните виновници за образуването на пожари. След това се нареждат инцидентите, а на трето място са естествените огнища, които са едва 6% от всички.

Проблемът обаче сега е комплексен. Още когато възникнаха първите пожари преди 5 месеца, правителството не взе превантивни мерки. Хората също подцениха ситуацията. Освен това

страната страда от ужасяваща суша

Дълго време не бе валяло, като това се случи за малко преди няколко дни и бе глътка въздух за пожарникарите. Безспорно, за всичко това допринася и промяната на климата, тъй като 2019 г. бе отчетена като най-горещата в историята на Австралия за последните няколко десетилетия.

По-тревожното е, че в страната горещините ще достигнат своя пик в края на януари и началото на февруари. Опасенията са, че може да остави още хиляди хора без дом, а огнената стихия ще бушува месеци, защото мащабът й не позволява по-бързото й овладяване. Учените са категорични, че този апокалипсис ще доведе до

бум на белодоброните заболявания

и висока смъртност. Може би ще минат и много години, докато континентът възстанови естествената си екосистема.

Породата кенгуру, което прилича на заек, е застрашена от изчезване.
Породата кенгуру, което прилича на заек, е застрашена от изчезване.
Породата кенгуру, което прилича на заек, е застрашена от изчезване.
Породата кенгуру, което прилича на заек, е застрашена от изчезване.
Коалите търсят спасение при хората.
Коалите търсят спасение при хората.