Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алжир погреба днес с церемония, достойна за държавен глава, генерал Ахмед Гаид Салах, силния човек на властта през последните месеци и пазител на системата срещу масовото протестно движение, предаде Франс прес.

Началник от 2004 г. на генералния щаб на армията - опората на режима, упрявлаващ Алжир от независимостта през 1962 г., генерал Салах внезапно почина в понеделник на 79 години от сърдечна криза. Днес следобед той бе погребан в гробището Ел Алиа, в алеята на мъчениците, редом с героите от борбата срещу френската колониална власт, предава БТА.

Хиляди аолжирци се събраха сутринта пред Двореца на народа, където бе изложен ковчегът с тленните останки за поклонение. Стотици придружиха пеша погребалния кортеж, съпроводен от полицаи на мотори. Ковчегът бе превозен до гробището върху артилерийски лафет, теглен от открит бронетранспортьор, пълен с цветя и венци. Внушително множество се бе събрало и пред входа на гробището за официалната церемония, която бе предавана на живо по телевизията. В ъгъла на екрана, пресечен от черна лента, се четеше надпис на арабски "Сбогом на Лъва на Алжир".

В Алжир погребаха генерал Ахмед Гаид Салах с почести като държавен глава СНИМКА: РОЙТЕРС
В Алжир погребаха генерал Ахмед Гаид Салах с почести като държавен глава СНИМКА: РОЙТЕРС