Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Елена Георгиева КАДЪР: Би Ти Ви, архив
Д-р Елена Георгиева КАДЪР: Би Ти Ви, архив

Докладът на Медицински надзор относно случая с починалото 3-годишно дете в София не показа пропуски в работата на лекарите.

Какво обаче показва вътрешна проверка в здравното заведение - коментира пред БНТ проф. д-р Иван Литвиненко, детски невролог от болница "Проф. Иван Митев".

"Ние също направихме проверка и заключихме, че няма допуснати никакви пропуски от лекарите, същото заключи и проверката на одита", категоричен е проф. Литвиненко. "Бих благодарил с голямо уважение на Лекарския съюз, който този път застана зад съсловието", допълни медикът.

"Д-р Елена Георгиева - вчера беше първият й работен ден, беше посрещната с овации. Аз не знам тя как издържа", отбеляза още той.

Проф. д-р Литвиненко посочи и кои според него са основните причини да се стига до подобни тежки ситуации.

"Това касае цялостната система на здравеопазване, броя лекари, броя сестри. В последните години намаля броят на педиатрите и ще намалява. С началото на реформата намаля броят на сестрите, обслужващи детския контингент. Огромна част от децата се обслужват не от педиатри, а от общопрактикуващи лекари. Клиничните пътеки в педиатрията са едни от най-ниско платените", подчерта още проф. д-р Литвиненко.