Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вячеслав Соболев с жена си Инна
Вячеслав Соболев с жена си Инна

Тригодишният син на Вячеслав Соболев, депутат от Киевския областен съвет от блока на Петро Порошенко и бивш ръководител на украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз", бе убит по време на нападение срещу баща му в Киев. В последно време името на компанията нашумя покрай опита за смяна на ръководството й с цел получаване на изгодни договори за приближени на Тръмп, отбелязва "Таймс".

Сред основните версии на следствието за убийството са финансовата, икономическата и бившата професионална дейност на депутата.

На 1 декември Вячеслав Соболев

тръгва със

своя черен

"Рейндж Роувър"

заедно със семейството си от ресторанта си "Марио" в центъра на Киев. Съпругата му искала да се приберат у дома, но депутатът настоял да отидат и купят къща за куче, за да зарадва детето, твърди тя пред съда. По пътя до магазина куршум улучва в главата малкия Саша Соболев, който се вози на седалката до майка си. Детето умира от огнестрелната рана в линейка по пътя за болницата.

На 2 декември стана известно, че благодарение на камери за видеонаблюдение органите на реда са задържали за убийството двама заподозрени на 18 и на 20 години. Убийците са стреляли срещу джипа на депутата от апартамент в близка сграда. Там е намерена и кутия с гилзата за единствения изстрелян куршум. Оперативните са открили и оръжието, с което е извършено убийството – карабина, калибър 7,62 mm.

Според в. "Украинска правда" задържаните са били членове на ултранационалистичния "Десен сектор", който воюва срещу отцепниците в Донбас. Журналистът Юрий Бутусов твърди, че заподозрените за убийството Андрей Лаврега по прякор "Тихия" и Алексей Семьонов са били снайперисти от батальон "Арата" на паравоенната Украинска доброволческа армия, а според други украински медии те са се демобилизирали преди половин година.

Лаврега влязъл в редиците й 17-годишен и е носител на Орден за храброст 3-та степен за изключителни военни заслуги. Заседанието на Шевченковския съд в Киев за превантивна мярка срещу заподозрените за убийството на тригодишния Саша Соболев се води при закрити врата. Двамата бойци са обвинени за умишлено убийство на детето.

Кой е Вячеслав Соболев?

Той е родом от Енакиево, Донецка област. Завършил спортно училище, става майстор на спорта, а след това - кандидат на икономическите науки по предприемачество и доктор по философия. От септември 2010 г. до февруари 2015 г. работи по срочен трудов договор като професор в катедрата по маркетинг и търговски въпроси на Донецкия университет по икономика и търговия.

Според в. "Украинска правда" е собственик на няколко фирми, свързани със съвместно украинско-руско-казахско предприятие за производство да ядрено гориво, заедно с жената на Нурулислам Аркалаев, бивш депутат от проруската "Партия на регионите". Соболев е бивш директор на държавната "Нафтогаз Украйна" и бивш зам.-шеф на управлението на НАК "Нафтогаз Украйна".

През 2002 г. Соболев е избран за депутат в Градския съвет в Донецк от Съюза за единство, съгласие и възраждане на Виктор Янукович. През 2005 г. Соболев е заместник на кмета на Донецк Александър Лукянченко, а през 2006-2007 г. - държавен инспектор на отдела за държавна сигурност в Съвета за национална безопасност и отбрана на Украйна.

Дейността му като предприемач започва през 1997 г., когато

основава една от първите вериги супермаркети в Донецк - "Обжора",

пише LIGA.net. През 2016 г. Службата за сигурност на Украйна задържа главния счетоводител на компанията по подозрение, че финансира бойците на сепаратистката "Донецка народна република" (ДНР), обявила независимост в Източна Украйна.

Тогава медии пишат, че Соболев остава собственик на верига супермаркети, която продължава да работи в окупирания Донецк.

Самият Соболев и по това време шефът на партийния блок на Петро Порошенко - Юрий Луценко, опровергаха тази информация и съобщиха, че Соболев е продал "Обжора" още през 2007 година. През 2015 г. Соболев е избран в Областния съвет на Киев от листата на партията на Петро Порошенко.

Соболев има пет деца, убитият е най-малкият му син.

През 2011-2014 г. той е женен за дъщерята на руския политик и бизнесмен Борис Шпигел, който до 2013 г. е бил сенатор. В. "Хаарец "описва Шпигел като близък до Кремъл олигарх.

Автомобилът, в който е убит синът на Соболев, е регистриран на фирмата DonUkrProektNII, която според разследването е участвала във финансиране на проруските екстремисти на ДНР в Донбас, твърди Slidstvo.info.

Преди години - в периода 2010-2011 г., Соболев е бил заместник-председател на съвета на Националното акционерно дружество "Нафтогаз на Украйна". В последно време компанията фигурира във връзка с импийчмънта на Тръмп, пише "Таймс".

Двама партньори на адвоката на Тръмп - Рудолф Джулиани, са родените в бившия СССР предприемачи Лев Парнас и Игор Фруман. Там фигурира и петролният магнат Хари Сарджънт III. Тримата подкрепят Републиканската партия и тази година са се опитали да сменят ръководството на украинската "Нафтогаз", за да намалят руското влияние и гарантират по-изгодни договори с американски енергийни компании, контролирани от привърженици на US президента.

Предприемачите участвали в заговор за свалянето

от поста на шефа на Управителния съвет на компанията Андрей Кобольов и смяната му с директора Андрей Фаворов. Те са се опитали да вербуват още един сътрудник на "Нафтогаз" за установяване на контрол над компанията и печеливши договори за продажба на американски втечнен природен газ за Украйна.

Парнас и Фруман бяха арестувани през октомври по обвинения, свързани с парични вноски, които са правили към организации на републиканците миналата година. Всички тези твърдения означават, че партньорите на Тръмп смесват бизнеса и политиката в Украйна, докато в същото време обвиняват за това Джо Байдън, бившия вицепрезидент на САЩ, чийто син Хънтър работи за Burisma Holdings, друга украинска газова компания.

Според Агенция Асошиейтед прес плановете на привържениците на Тръмп са били осуетени от президентските избори в страната, спечелени от Володимир Зеленски. Междувременно в САЩ стана публичен разговор по телефона на Тръмп със Зеленски през юли т.г., който бе повод за начало на процедура по импийчмънт срещу Тръмп.

Според политическите опоненти на президента на САЩ той се е опитал да убеди Зеленски да започне разследване срещу дейността на сина на Джозеф Байдън в Украйна в замяна на оказване на финансова и военна помощ за Киев.

Кой може да е поръчал убийството на Соболев?

Разследването работи по няколко версии, споделя пред LIGA.net източник от Министерството на вътрешните работи. "Една от версиите е дългогодишният конфликт между Вячеслав Соболев и Артур Емелянов. Двамата спорят в съдебни процеси за недвижими имоти, казва източникът. Емелянов е от Донецк, през 2010-2014 г. е заместник-председател на Висшия стопански съд на Украйна.

През 2018 г. Службата за безопасност на Украйна го осъжда за финансиране на проруските сепаратистки организации "Донецка народна република" и "Луганска народна република", които през 2014 г. провъзгасяват независимост на части от Донбас. През 2016 г. Соболев пише във фейсбук, че е получил бележка със заплахи за насилие и обвинява за тормоза група на Емелянов.

"Още преди да започне войната, те успяха да ми отнемат имотите в Донецк, а сега възнамеряват да завземат търговския комплекс в Мариупол с рейдърски похвати", пише тогава Соболев. Емелянов реагира на поста с дело, което успява да спечели. Съдът разпореди на Соболев да опровергае обвиненията срещу бившия съдия.

Убийството на детето на Вячеслав Соболев и опитът за покушение срещу него е част от поредица от убийства на видни личности през последните години в Украйна - политически дейци, депутати и журналисти. Сред жертвите е журналистът Павел Шеремет през 2016 г., Денис Вороненков, бивш руски депутат, убит през 2017 г. , както и свидетел по делото за убийството му.