Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Не, докторе, не мога да го направя", промълвява огромният здравеняк, докато сълзите се стичат свободно по бузите му. Лекарят току-що е предложил на двойката от другата страна на бюрото да вземе тежко решение - късен аборт заради коварно заболяване, което расте заедно с плода.

Дионтей Уайлдър обаче решава да се бори за живота на своята дъщеря въпреки всички предупреждения на лекарите, че детето най-вероятно ще умре малко след раждането, а в най-добрия случай ще остане инвалид за цял живот. Сегашната суперзвезда на световния бокс е готов да поеме риска и да поведе епична битка със заболяването спина бифида. В името на своето слънчице Найея той зарязва баскетбола, ученето, целия си предишен живот. Съдбата обича смелите и го дарява с още по-бляскаво бъдеще, избутвайки го до върха на световния бокс.

Само преди дни Бронзовия бомбардировач се саморазправи с не по-малко уважавания и успял боец в тежка категория Луис Ортис. Мачът им сякаш беше зареден с

някаква

по-особена магия

Защото и загубилият кубинец се захваща с бокс заради болната си дъщеря. Така се оказа, че онази вечер в Лас Вегас един срещу друг се изправиха двама страхотни боксьори, които обаче преди това са се доказали като бащи за пример.

Животът на тези мъже сякаш се развива по филмов сценарий. На младини нямат планове да се отличат от тълпата, но сериозните житейски предизвикателства ги принуждават да излязат от посредствеността и да посегнат към звездите.

Да започнем от Дионтей Уайлдър, който в ученическите си години се занимава с баскетбол.

Внушнителната физика му помага под коша, но

в учението е

пълна дупка

и университетите отказват да го приемат въпреки очевидния талант на баскетболното игрище. Дионтей тръгва на допълнително обучение с надеждата, че ще си повиши успеха и ще се добере до спортна университетска стипендия. Тогава една сутрин приятелката му Хелън го извиква, за да му съобщи, че е бременна. Двамата не са планирали подобно развитие на връзката си, но нито един от двамата не отваря дума за аборт. За сметка на това лекарите само шест месеца по-късно настояват родителите да предприемат крайната стъпка.

"Дори и за момент не допуснах мисълта, че имам право да се меся в Божиите дела и да отнема живота на нашето бебе. Двамата с Хелън решихме, че

ще му дадем

шанс, каквото

и да ни струва",

ще разкаже години по-късно Дионтей Уайлдър. Искрицата надежда, че лекарите все пак са сбъркали, угасва след тежкото раждане.

Найея се появява на този свят с коварна болест, загнездена в телцето й. Спина бифида предизвиква увреждания в гръбначния стълб и гръбначния мозък.

Детето още не е казало "мамо", когато е подложено на първата операция, а след нея идват още и още. Някои се покриват от здравните осигуровки, за други помагат неправителствени организации, но всяка следваща хирургическа интервенция струва по-скъпо от предишната.Дионтей Уайлдър

трябва да се раздели с мечтата си,

че ще посещава извънкласни занимания и ще се бори за мястото в университет. Хваща се на работа в ресторант, а след като захвърли сервитьорската униформа, уплътнява остатъка от деня като шофьор на булдозер.

"В тези дни не ми пречеше да бачкам като луд. Голямата ми болка беше, че детето ми е болно. Всеки родител иска неговото момче или момиче да е здраво, да дивее, да се състезава с приятелите си. Когато си лишен от тези радости, щеш не щеш, започваш да се питаш - защо точно на мен?", разказва Уайлдър. На него му хрумва идеята, че ще си търси спорт, който ще му помогне да припечели пари за следващия преглед или операция на Найея.

Баскетболът и американският футбол изискват време и тренировки, за да станеш наистина добър. На здравеняка му хрумва, че в бокса лесно се става добър и се трупа богатство. Достатъчно е да развъртиш юмруци и хонорарите са в кърпа вързани.

"Бях непобедим

на улицата,

но там боят е по различни правила. Удряш противника, сваляш го на земята и му се нахвърляш отгоре. На ринга се оказа съвсем друго. Още след първия рунд краката ми трепереха като на Бамби. Не бях подготвен за подобни натоварвания, въпреки че сред приятелите си бях спечелил реноме на голям здравеняк", спомня си Уайлдър. И все пак се намират треньори, които да оценят силата на ударите му и да го вкарат в правия път. Бившият баскетболист влиза в националния отбор на САЩ и дори печели бронзов медал на олимпиадата в Пекин, откъдето идва и прякорът му Бронзовия бомбардировач.

След това става някак по-леко

Дионтей се разделя с майката на дъщеря си и се жени за Джесика, която го дарява с още една дъщеря и двама сина. По-важното е, че първородната Найея успява да си стъпи на краката и да проходи, без да ползва чужда помощ.

"В крайна сметка се оказа, че съм грешал за бокса. И там трябваше да почакам доста, за да дойдат големите пари. Но за едно нещо не сбърках и това ме прави най-щастливия човек на земята. Найея се възползва от шанса, който й дадохме с майка й, и в момента е едно прекрасно и нормално дете, което дори вече започва да се държи като нахален тийнейджър", разказва щастливият татко. След развода с Джесика той приема у дома сексапилната Тели Суифт, която го дарява с още едно дете.

Дионтей не иска

да спира дотук

и планира да има поне още три. Парите не са проблем, животът е пред него, всички смели решения в миналото сега се отплащат.

Абсолютно същите позитивни изводи могат да бъдат направени и за Луис Ортис. Да, той беше напердашен от Уайлдър, но това едва ли ще намали по някакъв начин блясъка на неговата наистина впечатляваща кариера. Луис преби корави съперници и спечели милиони от изявите си на ринга. И всичко това нямаше да се случи, ако любимата му дъщеря Лисмерседес не страдаше от рядко заболяване, което прави кожата изключително чувствителна. И най-малкото одраскване причинява появата на мехури, сякаш кожата е изгорена. Лекарите в Куба са безсилни да помогнат и един смел баща решава да зареже досегашния си живот, за да търси по-модерно здравеопазване.

Ортис прекосява океана с лодка, след това броди през пустинята и живее като мишка, докато не получава американски паспорт. Всички рискове и трудности си заслужават. Кубинецът стъпва на ринга, демонстрира нужния талант и започва да печели достатъчно, за да финансира лечението на Лисмерседес. Лекарите също не стоят със скръстени ръце и намират нов вид лечение. Скъпо е, но татко вече е натупал достатъчно опитни боксьори и може да си го позволи.

"На ринга ми беше много по-лесно, отколкото у дома. Дъщеря ми

трябваше да живее като цвете в саксия,

тъй като лекарите й забраняваха да прави неща, които са съвсем нормални за другите деца. Това я сломяваше и аз трябваше да съм там, за да върна усмивката на лицето й", споделя кубинецът, който в САЩ натрупа популярност с прякора си Кинг Конг. Той преживява немалко трудности, докато успее да прибере и съпругата си на американска територия. Двамата създават още две деца, а сега Луис може спокойно да пътува, където пожелае, но не на продънена лодка, а с частния си самолет. 40-годишният кубинец вече мисли за отказване, но и след като захвърли ръкавиците, ще има с какво да се занимава. Децата още са малки и имат нужда от подкрепата на татко. Бъдете сигурни, че той ще направи всичко възможно да им осигури най-доброто в живота. Както и Дионтей Уайлдър. Двамата просто са родени да бъдат бащи.