Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Геерт ван Дорстен пускал клипчета във фейсбук как тренира и записвал размислите си по различни теми.
Геерт ван Дорстен пускал клипчета във фейсбук как тренира и записвал размислите си по различни теми.

Геерт ван Дорстен пускал клипчета във фейсбук как тренира в двора на къщата в Холандия, в която заедно с последователя на Муун Йозеф Брюнер държал в плен шестте си деца в продължение на 9 години. Двамата мъже "подготвяли" младежите за края на света в отдалечена селска къща на около 100 км от Амстердам.

Тя се намира на около 200 метра от най-близкото шосе и на още 100 метра от най-близката сграда. Обградена е с дървета, които я скриват, а също и ограда.

През цялото това време бащата бил активен в социалната мрежа под псевдонима Джон Ийгълс. Показвал как тренира в градината. В един от постовете си той

лежи в ръчно изработено кану,

слуша класическа музика и тренира. В друго видео разсъждава дали НАСА ще построи ферма на Марс и какво трябва да видят мъртвите, преди да възкръснат. Пускал снимки на цветя и на две котки, които се припичат на слънце, препоръчвал шахматен турнир в Цюрих.

Когато полицията дошла да го арестува за това, че отнел свободата на децата си, той не можел да мръдне, защото известно време преди това получил удар. Децата му се държали агресивно към органите на реда, опитвали се да попречат да сложат белезници на баща им.

После започнали да изпълняват ритуал, свързван с култа към Муун и познат от същата секта -

въртели се в кръг на всеки половин час.

Разследващите се затруднявали да разберат какво им казват жертвите, тъй като говорели нечленоразделно. Когато влезли в къщата, видели, че младежите спят и ядат на пода на стая без прозорци. Но въпреки нечовешките условия семейството не изглеждало недохранено.

Всъщност най-голямото момче станало причина да се разкрие ужасяващата история.

Младежът отишъл в близкия бар и изпил пет халби бира. След това разказал на собственика Крис Вестербеек как живее. Той се обадил на полицията, защото му се сторило, че Ян има нужда от помощ. Изглеждал рошав, некъпан и едва се разбирало какво говори.

Ван Дорстен имал други три деца, които избягали от него през 2011 г. Жена му пък починала при мистериозни обстоятелства преди години, докато живеели в Хаселт, Холандия. Странното е, че никой в квартала не подозирал, че страдала от толкова тежко заболяване като рака на дебелото черво.

Един ден мъжът отишъл при съседката си и й казал, че съпругата му е починала, но

никой не разбрал къде е погребана.

Малко след това семейството напуснало района, въпреки че продължил да си плаща наема. Една от дъщерите, която била на 16 г., останала да живее там за кратко. После къщата била дадена на други хора.

Според тяхна съседка децата никога не излизали на улицата, нито ходели на гости на приятелите си. Катерели се по дърветата и играели в задния двор. Не ходели на училище в квартала. Но

всяка сутрин излизали от

вкъщи с баща

си с чанти в ръка

и комшиите си мислели, че отиват на училище в друг район.

Докато Ван Дорстен живеели в Хаселт, в съседната къща се нанесъл другият обвиняем, държал децата в плен. Дърводелецът Йозеф Брюнер по прякор Австриеца бил член на сектата на Муун от години. Според медиите именно на нейни сбирки са се запознали двамата мъже, държали децата в изолация в холандската провинция. Сектата на Муун обаче официално отрече бащата на жертвите да е бил техен последовател.

В къщата на ужасите са открити много пари, вероятно дарявани от муунистите.

Къщата е отдалечена от шосето и от други домове.
Къщата е отдалечена от шосето и от други домове.

За да разплетат историята и да разберат мотивите на двамата възрастни мъже, медиите се свързаха с роднините им. Братовчедът на Геерт Зон ван Дорстен заяви, че не го е чувал от десетилетия. "Преди 30 години той се скара с родителите ми и оттогава не знам нищо за него", допълни братовчедът.

А братът на Йозеф Брюнер - Франц, твърди, че дърводелецът бил женен за японка и се е отдалечил от семейството си, след като попаднал в сектата на Муун.

"Брат ми се интересуваше само от своята собствена изгода. Отиде в онази секта и

смяташе, че е по-велик от Исус

- допълва Франц. - Аз получих в наследство от баща ни фермата и Йозеф поиска компенсация." Тъй като не успял да вземе нищо, той прекъснал отношения с брат си.

10 години двамата нито са се чували, нито са се виждали. Последния път Франц казал на дърводелеца, че не желае да стъпва в ранчото. "Не искам да имам нищо общо с хора като теб", завършил фермерът. Тогава Йозеф се нанесъл в 300-годишната къща на една от лелите им и се провъзгласил за неин наследник. Живял там 10 години - между 1998 и 2008-а.

После се преместил в Хаселт, Холандия, точно до семейството, което впоследствие държал в плен.

Според местните жители Йозеф живеел в изолация, не можел да се впише в обществото и имал проблеми с общуването. Детективите се опитват да разберат какво го е накарало заедно с Геерт ван Дорстен да затвори децата му в тайна стая в изолирана къща.

Преди това изоставил дъщерите си близначки

и не се интересувал от тях, въпреки че те го потърсили, когато навършили пълнолетие през 2017 г.

Смята се, че е баща общо на пет деца още докато живеел в Австрия. По ирония на съдбата най-големият му син се преместил само на няколко километра от фермата, в която е намерено тероризираното семейство.

Йозеф не отишъл и на погребението на баща си през 2015 г. Семейството се опитало да се свърже с него преди година и половина, когато починала и майка му, но той изобщо не вдигнал телефона.

Муунистът бил роден на 3 март 1961 г. във Валдхаузен, Австрия. Имал още четирима братя и сестри. Завършил дърводелското училище с отличие. След това

отишъл да служи в армията в Линц и там се включил

в сектата.

Г-жа Соар, една от съседите, заявява пред медиите, че смятала, че Ван Дорстен и Брюнер се познавали, преди дърводелецът да се нанесе в съседната къща, защото много скоро след това бутнали оградата, която разделяла задните им дворове.

Йозеф напуснал квартала през 2004 г. - точно преди жената на Геерт да почине при мистериозни обстоятелства.

"Брюнер не беше общителен.

През цялото време не ми каза дори “здравейте”.

Не се сприятели с никого", казва г-жа Соар, една от неговите съседки. Нямал жена, нито приятелка, не ходел по баровете и бил изключително мистериозен. Брюнер имал магазин за дървени играчки и изглеждал много подозрителен на съседите си. Често влизал и излизал от къщата, за да отиде до магазина си, който бил само на около 20 км от нея. Качвал се на волвото си и заминавал, после се връщал. Пазарувал големи количества храна за пленниците си. Хората много се изненадвали, като виждали какви количества тоалетна хартия и продукти купува уж живеещият сам мъж.

"Винаги беше много потаен. Не говореше с никого", заявява пред британския сайт "Мейл онлайн" шофьор на камион, живеещ в района.

Брюнер питал съседите си за някои тънкости при ремонтите. Сам лял бетон и поправил изолираната къща. Чудели се как изобщо е успял да я стегне. Някои

подозирали, че има помощници, но

не са ги виждали.

Йозеф поставил видеонаблюдение около къщата, вратата била здраво заключена. Когато някой се приближавал много, той го гонел. Наблюдавал отвътре всичко, което се случва около имота.

Мистерията се заплита и от факта, че най-големият син Ян имал профил във фейсбук и го поддържал активно от юни. През 2010 г. той написал, че се е преместил в Рюнерволд - селцето, където се намира изолираната къща. След това до юни тази година не е публикувал нищо. Тогава индикирал, че е започнал да работи като мениджър на онлайн магазин в градче близо до Рюнерволд.

Ян е най-големият син, който успял да излезе и да отиде до близкия бар, където собственикът се обадил на полицията. Сторило му се, че младежът има нужда от помощ - бил некъпан, рошав и говорел нечленоразделно.
Ян е най-големият син, който успял да излезе и да отиде до близкия бар, където собственикът се обадил на полицията. Сторило му се, че младежът има нужда от помощ - бил некъпан, рошав и говорел нечленоразделно.

“Творчество за всеки!”, гласи първият му пост.

Ян пускал снимки с природни красоти и пропагандирал различни каузи като например протестите за съхраняване на климата. Миналата седмица публикувал три нощни фотоси с изглед близо до Рюнерволд. Смятат, че ги е направил, докато е вървял към бара, след което барманът извикал полиция.

Брюнер, познат като Йозеф Австриеца, ще се яви пред съда в четвъртък.

Все още не се знае дали децата на Ван Дорстен са държани принудително в къщата. Обвинението към баща им и неговия приятел муунист е за лишаване от свобода и увреждане на здравето им.