Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

г., 11,30 ч, кръстовището на булевардите “България” и “Гоце Делчев”. Сребристосив “Мерцедес” спира на светофара, престроява се в най-лявата лента в посока пазара “Красно село” и чака зелената светлина, за да завие. Зад лимузината набива спирачки черен “Фолксваген Голф”. От него изскачат въоръжени и маскирани мъже с “Калашников”. Дъжд от куршуми облива мерцедеса. Мишената е пътникът, който се вози на задната седалка на луксозната кола.

“Видях стрелеца. Беше с черни прибрани обувки, може би кубинки, черен панталон, черно поло и качулка на главата. Първо стреля отзад, а след това отстрани на човека, седнал на задната седалка отдясно. Не спираше да стреля, прекъсна откоса само веднъж, когато мина отзад и започна да стреля през прозореца. Гърмеше от по-малко от метър от колата. Стреляше разскрачен и се движеше на големи крачки. Беше абсолютно спокоен, нито веднъж не се огледа, беше абсолютно хладнокръвен. До последния момент си мислех, че гледам филм”, разказва очевидец. Всичко продължава 15-20 секунди. Килърът се мята в голфа, където го очаква шофьорът, също маскиран. Според очевидците той също стрелял през отворен прозорец. Мерцедесът потегля с бясна скорост към Военна болница, като по пътя едва не прегазва полицай. Голфът прави обратен завой в посока “Бояна”.

Очевидците са толкова ошашавени, че когато светва зелен сигнал, нито една кола на оживеното кръстовище не потегля.

Вестта се разпространява мълниеносно. Убит е митичният Филип Найденов-Фатик. Шофьорът му Росен Желязков-Жабока също е ранен, но оцелява. Поне 30 куршума са попаднали в главата и тялото на Фатик, а колата му е надупчена от стотина, показват аутопсията и огледът на автомобила. По принцип той се движел с бронирани мерцедес и джип и затова не е ясно защо във фаталния вторник избира небронирана кола. Фатик е една от митичните и спорни фигури на прехода. Той е близък с всички босове от подземния свят. Официалният му бизнес е търговия с коли. Побратим е на основателя на “Мултигруп” Илия Павлов и в знак на уважение взема фамилията на баща му Павел Найденов. Истинското му име е Фатик Тюркмен. Син е на сириеца Исмет Шабан Тюркмен, наричан Стария Фатик или Големия Фатик. Знае се, че бащата е вербуван от бившата Държавна сигурност. По време на комунизма държи каналите за оръжие и каптагон.

Час след стрелбата полицията открива на сметището в “Суходол” опожарен голфа на стрелците. Той е бил откраднат месец по-рано, като номерата също са свити от друга кола.

След инцидента цяла София е блокирана. В МВР е свикано спешно заседание.

Блясък, трагедии и проблеми с правосъдието

15 години след убийството на Филип Найденов-Фатик за показния разстрел в София няма виновни по подобие на десетките други екзекуции, станали през 90-те години на миналия век и началото на този.

Криминалистите работят по три версии - контрабанда на коли, трафик на дрога и лични мотиви. Нито една обаче не ги отвежда до килърите и делото попада в графата “Студени досиета”.

Животът на фамилията Тюркмен обаче продължава да привлича вниманието. Преди време  една от двете дъщери на Фатик - Александра, която от 3 г. живее в Ню Йорк и работи за американска дизайнерка, разказа, че вече дори ѝ ставало неприятно, когато някой идвал при нея, за да й благодари, че преди години баща ѝ му е помогнал с пари или му е подарил кола.

Александра е по-голямата от двете дъщери на Фатик, родени от брака му с Адриана, възпитаничка на Френската гимназия и Софийския университет. Двамата се женят през 1993 г. Съпругата на Фатик е в модния бизнес от години. Има бутици за дрехи в центъра на столицата, където представя известни марки.

По-малката им дъщеря, също Адриана, кръстена на майка си, преди години попадна в медиите заради изключително неприятен инцидент. Момичето беше ударено от шефа на фирма “Титан” и бивш собственик на ЦСКА Димитър Борисов на 27 март 2013 г., излизайки от тоалетната на столично заведение. 16-годишната тогава ученичка била там заедно с майка си заради рожден ден на приятелка. Борисов бе наказан с глоба от 2000 лв. за нанасяне на лека телесна повреда.

Любопитна подробност е, че Фатик има още една дъщеря - Никол, родена от връзката му с Невена Стойчева, дъщеря на бивш полицай. Детето се ражда почти по едно и също време с Адриана.

През 2013 г. трагедия беляза фамилията. 20-годишният племенник на Фатик - Исмет, се убива с беемвето си. Също като вуйчо си момчето било любител на високите скорости.

Неговият баща Дениз Тюркмен пък години наред имаше проблеми с правосъдието. През 2009 г. бе арестуван при опит да влезе у нас с фалшив паспорт. Той имаше забрана от 2001 г, когато бе изгонен с още трима грузинци. През 2014 г. бе арестуван по подозрение, че с негов съучастник изнудвали собственик на имот за 2 млн. евро в кв. “Люлин” да им го прехвърли.

Задържаха Йоско и Шаки за разстрела

На 27 август 2003 г. в София се провежда среднощна акция на полицията. Униформените задържат Асен Петров-Шаки, Йосиф Йосифов-Йоско, Борис Арсов-Борчо и още трима. Криминалистите смятат, че те са съпричастни към разстрела на Фатик. Доказателства обаче не са събрани и мъжете са пуснати. През декември 2003 г. Борчо е убит пред Боянската църква, Шаки е гръмнат на 31 август 2004 г. Йоско се укрива от няколко години и е обявен за издирване.

Племенникът му загива в катастрофа

Нещастията за клана Тюркмен не свършват с разстрела на Фатик. В края на март 2013 г. едва на 20 години при зверска катастрофа загива племенникът му Исмет. Младежът, който е любител на високите скорости също като вуйчо си, връхлита с беемвето си върху пасат на бул. “Цар Борис III”. Освен него умира и спътникът му, на 17 г.

Исмет е син на една от двете сестри на Фатик - Мелтем Тюркмен, наричана от всички Марта, и грузинеца Дениз Тюркмен, чието истинско име е Дмитрий Юриевич Цхондия. Той приема фамилията на жена си в знак на уважение към семейството ѝ. Дениз не присъства на погребението на сина си, защото по това време е обявен за издирване.