Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С бързи крачки доц. Кючуков влезе в спешното отделение на ИСУЛ, след като отказа да говори пред екипа ни.
С бързи крачки доц. Кючуков влезе в спешното отделение на ИСУЛ, след като отказа да говори пред екипа ни.

В предишния брой на "168 часа" публикувахме разследване, в което разкрихме как началникът на Клиниката по очни болести в ИСУЛ доц. Борислав Кючуков е източил неправомерно от здравната каса над 300 хил. лв. през 960 пациенти.

Нови доказателства го уличават и в редица други нарушения - не оперира по спешност нуждаещ се и инжектира забранено лекарство за рак в окото на болен 15 пъти (виж подробности в текстовете).

Все още не сме получили официалната позиция на болницата, а лекарят отказва да говори.

Министерството на здравеопазването заявява, че това не е негова отговорност.

Пациентът обвинява началника на клиниката доц. Кючуков, че го лекува с инжекции, които можели да спукат окото му

Той постъпва там с отлепена ретина, нуждаещ се от спешна операция, която не получава

Въпреки че НЗОК налага два акта за 302 хил. лв. на болницата, оттам твърдят, че няма финансова измама

"Ако в първите 24 часа ми бяха направили интервенцията, зрението ми нямаше да се влоши", казва пациентът

Боксьор е полусляп с едното око, след като не му е направена незабавна операция в Клиниката по очни болести в ИСУЛ, установи разследване на "168 часа".

Миналата година той постъпва по спешност с отлепена ретина, за която е необходимо в първите 24 часа след травмата да се направи серклаж (обшиване на ретината и поставяне на пломба) или витректомия.

Началникът на отделението д-р Борислав Кючуков обаче не прилага интервенцията, въпреки че изследванията показват, че ретината е отлепена. 

доц. Борислав Кючуков.
доц. Борислав Кючуков.

Лекарят обаче започва лечение с капки и инжекции, разкриват пред вестика източници от болницата и самият потърпевш пациент.

Това

фатално забавя пострадалия боксьор

и той сам решава да напусне болницата и да потърси помощ. Пациентът успява да се оперира на друго място, но днес има проблеми със зрението си, увредено заради неизвършената навреме интервенция.

Боксьорът обаче не е един от пациентите, изписвани по по-скъпата клинична пътека за 700 лв., която се прилага при извършена операция. Цялата схема "168 часа" разкри в предишния брой.

Каква е цялата история с пациента?

"В петък вечерта след спаринг на ринга отидох в съблекалнята, но усетих парене, щипане и дискомфорт в лявото око - споделя пред "168 часа" потърпевшият. - Прибрах се вкъщи, но реших да отида до ИСУЛ, за да видя какво става."

Причината да потърси медицинска помощ е, че преди време от побой той имал разцепен клепач и одраскана роговица. Въпреки това зрението му до този момент било отлично.

"В ИСУЛ ме прие дежурен лекар и каза, че

на 90% става дума за отлепена ретина

- спомня си боксьорът. - Не можеше да потвърди на 100%, защото бях с кръвоизлив и нямаше подходяща апаратура. Даде ми направление за Александровска или Окръжна болница, където разполагат с всичко необходимо и оперират такива пациенти."

Точно тогава започва кошмарът.

"Прибрах се до вкъщи, взех си багаж и отидох към "Св. Анна" - разказва босьорът. - Болката изведнъж стана непоносима. Някаква сестра ми попълни документите и изчезна за малко. Върна се след 15 минути и ми каза, че не може да ме приеме и да ходя в Александровска болница. Дори не ми обясни защо."

Пострадалият се отправя към другото лечебно заведение, но

и там не получава спешна помощ

"Там вече бях лежал за проблем с очите и се отправих директно към отделението - допълва той. - Чуках и звънях на вратата повече от 15 минути, но никой не ми отвори."

Пациентът решава да се върне в ИСУЛ, където дежурният лекар му поставя капки и успокоява болката.

"Настаниха ме и цяла нощ ме държаха на успокоителни, за да спя - разказва боксьорът. - Направиха ми изследвания чак в понеделник и те доказаха на 100%, че ретината ми е отлепена. Първоначалната диагноза се потвърди. Въпреки това

не ми направиха операция

Слагаха ми капки."

"168 часа" разполага с всички документи, които показват цялата история на заболяването.

Изследвания, които показват отлепената ретина.
Изследвания, които показват отлепената ретина.
Част от изследванията правени в ИСУЛ на пациента.
Част от изследванията правени в ИСУЛ на пациента.

В тях ясно се вижда, че на пациента са поставени три инжекции, които обаче не се използват в практиката при такива случаи.

"Лекарите ми казаха, че всичко е наред, а доц. Кючуков беше изключително любезен - обяснява пациентът. - След капките ми обясниха, че ще ми приложат лечение със сгъстен въздух, който щял да залепи ретината.

Слагаха ми ги два дни, но състоянието ми не се подобряваше."

Притеснен да не загуби зрението си, боксьорът решава да се консултира и с лекар от друга болница.

"Разбрах, че с лечението, което ми прилагат в ИСУЛ, са могли да ми спукат окото - възмущава се той. - Докторът, с когото се консултирах, ми каза, че не съм за там, защото се нуждая спешно от операция. Изпаднах в паника. Оказа се, че в ИСУЛ няма ретинна хирургия. Разбрах, че си правят експерименти с мен."

Така той си тръгва по собствено желание от Клиниката по очни болести, но не получава нужното му направление за "Св. Анна".

"Дадоха ми само епикризата, обидени, защото сам съм решил да напусна - обяснява боксьорът. - До този момент не осъзнавах, че зрението ми започва да се влошава. Направиха ми операцията в Окръжна болница, но от лекарите разбрах, че ако се бях забавил още малко, ретината е щяла да се отлепи и да загубя окото си."

Пострадалият разбира и че ако интервенцията е извършена в първите 24 часа след травмата, е можело да запази напълно зрението си.

"Оттогава не съм спрял да ходя по лекари, операции и да хвърлям пари - обяснява той. - Ако доц. Кючуков ме беше изпратил в друга болница,

а не ме бе лекувал с инжекции,

вероятно нямаше да имам проблеми към този момент. Сега ми предстои да ми махат перде и да ми подменят силикон или да ми поставят нов. Зрението ми вече е увредено. Не виждам добре с въпросното око. Когато си затворя дясното, виждам доста замъглено с лявото."

Боксьорът решава да потърси правата си в съда, но разбира, че разследването включва тройна експертиза от лекари. "Те вероятно няма да дадат обективна преценка, а ще защитят доц. Кючуков, както обикновено се случва", категоричен е потърпевшият.

"168 часа" опита да потърси отговори от обвинявания лекар, но не получи такива.

Въпреки че в 8 часа докторите дават рапорт, доц. Кючуков остави колата си в 8,35 часа на т.нар. паркинг на шефовете на болницата.

Джипът, с който доцента дойде на работа.
Джипът, с който доцента дойде на работа.

На въпрос на екипа какъв е коментарът му за всички обвинения срещу него, той лаконично отговори: "Не искам да разговарям с вас.

Няма да коментирам".

След това с бързи крачки влезе през задния вход на спешното отделение.

Случаят обаче се разследва

от Специализираната прокуратура и ГДБОП.

На въпрос на вестника как ще коментират скандала, от Министерството на здравеопазването обясниха, че това вече е предмет на други служби.

Четете още:

Само в "168 часа": Как доцент от ИСУЛ източи касата през 960 пациенти