Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спортистите първо добре се изпотяват при 40 градуса навън, а след това зъзнат на снабдените с мощни климатични инсталации стадиони

Възможно ли е в един момент да се топиш като масло на гореща тенекия, а в следващия да замръзваш от студ? И цялото това приключение да се стовари върху теб в най-важните мигове преди състезание, за което си се готвил 4 дълги години.

Големите звезди на световното първенство по лека атлетика едва ли някога ще забравят ужасите, които преживяха по време на световното първенство по лека атлетика в Катар.

Домакините похарчиха стотици милиони и дори милиарди за нови стадиони, зали и всички други необходими спортни съоръжения само и само да угодят на ВИП спортистите. Шейховете бяха длъжни да се постараят, за да докажат на останалия свят, че могат да организират спортни мероприятия от подобен ранг. Та нали се готвят и за световното първенство по футбол. За техен ужас скачачи, бегачи, гюлетласкачи и всякакви други атлети се чувстват като опитни зайчета в един крайно необичаен експеримент. Топшампионите бяха принудени да се състезават през нощта и да преживеят изпитанията, които са по-характерни за

керваните

в пустинята

или за кучешките впрягове на ескимосите в Арктика. Най-лесното в случая е да обвиним природата. Тя не се съобразява с петродоларите и по традиция прати изпепеляващи жеги по земите, върху които сега се провеждат лекоатлетическите състезания.

Заради топлото време домакините се принудиха да преместят много от състезанията след залез-слънце, но и тогава положението не се оправя особено. Температурата рядко пада под 40 градуса и всеки средностатистически чужденец, несвикнал с условията, започва яко да се поти. Това обаче е само част от премеждията, които го очакват. Защото на стадиона климатичните условия рязко се променят. Новопостроените стадиони, на които ще се играят и мачовете от световното, са снабдени с невиждани по своята мощност климатични системи.

Всички те работят денонощно,

за да свалят температурата до 20-22 градуса. Разхлаждането обаче е нож с две остриета, както стана ясно от думите на великата Ивет Лалова.

"Климатиците действат много зле! Трябва да се пазя от тях! Заради жегата постоянно се потим, а след това на стадиона или в рейсовете ни духа студен въздух. Гордея се със своя опит и мислех, че съм видяла всичко в спорта, но ето че и мен ме изненадаха и

ми трябваха

няколко дни

да се адаптирам",

заяви пред камерата на Би Ти Ви Ивет Лалова.

Тя и останалите красавици на световното станаха причина за избухването на друг, напълно несъвместим с местните привички и традиции скандал. Оказа се, че камерите на пистата са разположени доста неподходящо и снимат твърде отблизо задните части на приготвящите се за старт лекоатлети. Някои от тях се оплакаха, че по този начин се накърнява личното им достойнство. Което звучи крайно сензационно в сърцето на цивилизацията, която принуждава жените да покриват всяка педя от своето тяло.

Не че на стадиона има някой, който ще се скандализира от твърде изрязаните екипчета на момичетата и от скандално близките тв кадри на добре тренирани дупета.

Местните тотално неглижират

случващото се на световното по лека атлетика. Всъщност в събота и неделя имаше малко повече хора, които видяха случващото се и прецениха, че няма смисъл да повтарят. Така се стигна до куриозната ситуация звездите на леката атлетика да печелят своите медали пред полупразни трибуни.

Всички тези неудобства повдигнаха още много въпроси, на които трябва да отговаря Световната федерация по лека атлетика. Босовете й засега твърдят, че състезанията вървят по график и спортистите понасят сравнително добре жегата и още по-тежката за организма влажност.

"Хората можеха да умрат, докато бягат в подобни условия", отвърна на чиновническия оптимизъм легендата в дългите бягания Хайле Гебреселасие.