Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мая Манолова
Мая Манолова

Промяна в кварталите, по-зелена София и дигитална столица ще са приоритетите за четвърти мандат на кмета на столицата

Ще играе с нов екип, в щаба ѝ влизат трима от сегашния

Избра проверка на метрото, за да обяви, че отново е в играта

В един и същи ден кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще се кандидатира за нов мандат, а основният ѝ опонент, омбудсманката Мая Манолова, катастрофира. И то два дни преди да издигне и тя своето име като независим кандидат за кмет на София. (Подробности за катастрофата виж долу)

Йорданка Фандъкова, която почти всеки ден проверява изграждането на някой обект в столицата, избра да обяви, че иска доверието на софиянци за четвърти път, докато проверяваше изграждането на третата линия на метрото. Именно разширението на подземната железница се превърна в емблема на досегашните мандати като кмет на Йорданка Фандъкова.

“София се променя и развива в последните 10 г. не с приказки, а с работа. Това е моят мотив да участвам в изборите тази есен. И ще го направя с график за работа – с нови проекти и идеи, нови хора и нова енергия”, обяви Фандъкова. Тя мотивира решението си с това, че иска да продължи да променя града , а отказът от участие в изборите щял да бъде предателство към доверието на гражданите.

Още с първите си думи тя даде заявка, че за промяната ще работи с нов екип, а в листата на ГЕРБ за общински съветници ще бъдат включени като гражданска квота “изтъкнати специалисти в различни области”, но и хора, на които “до момента работеха честно, почтено и с много енергия”. Имена не спомена, но намекна, че ще има и структурни промени в екипа ѝ. За кампанията пък ще разчита на шефа на СОС Елен Герджиков, шефката на културната комисия Малина Едрева и председателят на комисията по икономика Николай Стойнев.

Столичната кметица очаква опонентите ѝ да отричат всичко направено и да изтъкват пропуските по време на управлението. “Разбира се, че съм допускала пропуски,

бъркала съм и в

преценки за хора

За 10 г., с тези темпове на работа, няма как да бъдем застраховани. Важното е, че всичко това ми дава възможност да направя изводи и анализи, които да ми помогнат да се справяме с всеки следващ проект по-добре”, каза още кметът.

Фандъкова не коментира евентуалната кандидатура на Мая Манолова с мотива, че все още не е факт. “Резултатите ще покажат желанието на хората за продължаване на работата за развитието на града”, каза Фандъкова.

Три ще са основните акценти в програмата на Фандъкова. Първо, тя ще заложи на промяната в кварталите - малките улици, паркирането и междублоковите пространства. Кауза ще бъде и превръщането на София в зелен град. За целта ще се изгради

зелен ринг,

който да свързва

кварталите и

големите

паркове,

ще бъдат направени 8 нови парка, зелени коридори и засаждане на зелен пояс около София. Дигитализация и активно използване на технологиите в работата на общината - за повече публичност, за повече контрол и за улесняване на бизнеса и гражданите.

Стратегическият

обект отново

ще е метрото,

заедно със завършване на вътрешните рингове и околовръстния път, които ще облекчат трафика.

“Днес София е динамичен град, който се променя и развива, който дава възможности. Наложихме скорост на промяна, която изглежда естествена, но тя не е. Тя е резултат от много работа”, каза още Фандъкова.

“София е моят град.

Израснала

съм тук от

13-годишна.

Тук съм учила и

тук съм родила

дъщеря си,

тук съм работила за развитието на града си. Имам управленски опит от над 20 г. Хората ме познават и очаквам с новите проекти и идеи да продължим да работим за София”, каза още кметът.

Фандъкова благодари на структурата на ГЕРБ в София и за подкрепата на СДС.

“Винаги съм гласувала в миналото за СДС. Аз съм човек, чиято младост е преминала в протести за демокрация. Мисля, че е съвсем нормално старата и новата десница да продължим заедно”, каза още Фандъкова. И обясни, че премиерът Бойко Борисов винаги я е подкрепял. “Знаете, че той бе кмет на София и познава работата в града. Без подкрепата на правителството и държавата няма как да се развиват големите проекти”, обясни кметът.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидатурата на Фандъкова в понеделник. Според ръководството на партията именно работата на Фандъкова и екипът ѝ стоят в основатана изцяло променения облик на София. “Вярваме, че с избирането на Йорданка Фандъкова за четвърти мандат процесът по превръщането на София в модерен и иновативен европейски град може да продължи, защото тя има нужната компетенция, опит и нови идеи”, пише в съобщението на Изпълнителната комисия.

 

Забранен обратен завой направила шофьорката на Мая, блъсна я друга жена

Омбудсманът: Спрете да ме преследвате, това притеснява близките ми

Часове преди да обяви кандидатурата си, Мая Манолова претърпя катастрофа.

За това съобщи самата тя, след като внесе в парламента проектозакон за съсловните организации. Но побърза да уточни, че инцидентът е случаен. Колата, с която е пътувала омбудсманката, е направила забранен обратен завой на кръстовище в близост до фризьорския салон, който тя посещава всяка сутрин. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви решението си да се кандидатира за четвърти мандат на проверка на третата линия на метрото.
Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви решението си да се кандидатира за четвърти мандат на проверка на третата линия на метрото.

“Аз не шофирах, така че не мога да кажа каква беше причината за инцидента”, каза още омбудсманът. От екипа ѝ отказаха всякаква допълнителна информация по инцидента.

По-късно главният секретар на МВР обясни, че най-вероятната причина за катастрофата е отнето предимство. Той подчерта, че Манолова не е управлявала колата.

Инцидентът станал между два автомобила, като вторият удря първия, каза Иванов, без да посочва в кой от двата се е возила Манолова. На място била изпратена т.нар. тежка група за оглед на КАТ. Двамата шофьори на колите са пострадали, като този, който возил омбудсмана, е настанен в “Пирогов”. Другият е изписан.

По случая е образувано дело и в рамките на него ще се установи кой е виновен.

По неофициална информация зад волана на колата на Манолова е била жена.

По повод на инцидента обаче Манолова сподели, че тя и близките ѝ са подложени на тормоз покрай нагорещяването на страстите около предстоящата предизборна кампания.

“Използвам случая да се обърна към всички, които започват деня си пред моето жилище и го прекарват пред институцията на омбудсмана, които са след мен в трамвая, тролея, пеша или с кола. Нямам какво да крия. От утре ще обявявам програмата си по часове. Хората около мен се притесняват. Те не са свикнали на такова агресивно медийно внимание и могат да станат бели. Моля, настоявам заради хората, които са около мен”, призова омбудсманът. И обясни, че ако се кандидатира за кмет, ще подаде оставка като омбудсман, макар законът да не я задължава да го направи. Но това било “честно, почтено и достойно поведение”, ако ще влиза в кметското състезание. Очаква се Инициативен комитет да издигне кандидатурата ѝ на 4 септември.

Още преди месец Манолова обяви, че заради страха от кандидатурата ѝ е подложена на агресия и атаки. “Впрегната е цялата пропагандна машина около властта - медии, говорители на властта. Това издава паника - опитът да бъда атакувана, ударена, дискредитирана”, заяви тя. И разказа, че има опити да бъде сплашена, а работата ѝ като омбудсман - блокирана.

В края на 2018 г. по решение на управляващите и с промени, прокарани чрез закона за бюджета за тази година, Манолова остана без кола на НСО. Тогава финансовият министър Владислав Горанов обясни, че омбудсманът ползва автомобил и шофьор на НСО като “скъпоплатено такси”, но не и охрана, тъй като срещу нея няма заплахи.

Манолова веднага обяви, че отнемането на служебната кола не я притеснява и ще ползва обществен транспорт - тъкмо ще е по-близо до хората и ще ги изслушва за проблемите им. И дори пътува с влак до провинцията, като си спретна приемни в купето.