Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Групата за спецпоръчки на Гащаря заловена след показания на ключов свидетел

Името на бившата силова групировка СИК отново изплува на повърхността покрай разследването на убийството на Филип Найденов-Фатик.

Смята се, че шестимата задържани в София, Перник и Костинброд са близки до известен в подземния свят сикаджия по прякор Гащаря. Това станало ясно още по време на разследването на отвличането на собственика на "Руен" Стефко Колев, когато Гащаря живо се е интересувал от делото, по което 6-имата били заподозрени.

След отвличането се разбра, че бандата похитители са били навремето близки до лидери от СИК и по-конкретно до Поли Пантев. Източници от НСБОП твърдяха, че групата е изпълнявала негови поръчки и е заподозряна за десетки въоръжени грабежи в покрайнините на София.

Вчера в следствието беше разпитан и Стоил Славов, който е ключова фигура от много близката до бившата групировка СИК фирма "Интерпетролеум енд партнърс". На разпит вероятно ще бъде призован и президентът на футболен клуб "Славия" Венцислав Стефанов, твърдят близки до разследването.

И двамата са свидетели по делото. Стоил Славов и Венци Стефанов са съдружници в "Интерпетролеум енд партнърс". Няма информация какво точно е говорил Славов и какво ще говори Стефанов, но е сигурно, че темата на разговорите в следствието ще е личността и бизнеса на Фатик. Говори се, че

Стефанов, Стоил и

Фатик били съдружници

в столични автокъщи,

една от които е "Капитолия". И двамата били приятели с Филип Найденов. "Да са ме разпитвали в следствието за убийството на Фатик?! По-голяма простотия никога не съм чувал! - коментира вчера Венци Стефанов. - Не мога да разбера защо трябва да се човърка паметта на този човек. Аз действително познавах Фатик. Сигурно още 500 хиляди души го познаваха. Всички ли трябва сега да ги извикат на разпит?!"

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов заяви преди дни, че една от версиите за убийството на Филип Найденов е засегнати интереси в бизнеса с крадени коли. Другите две бяха лично отмъщение и битка за контрол над контрабандните канали и по-конкретно за трафик на амфетамини.

Макар че версията за колите изглежда най-малко вероятна на този етап, е логично да се предположи, че службите и следствието ще се опитат да осветлят максимално тази част от бизнеса на Фатик. Според близки на застреляния основното занимание на сириеца било търговия с коли и имоти.

Фатката, както го наричат негови приятели, снабдявал политици и бизнесмени с луксозни лимузини по поръчка директно от заводите производители в Западна Европа.

Операцията на СДВР по задържането на 6-имата започнала в нощта срещу сряда, когато е бил разпитан ключов свидетел, чиито показания дали насока на разследването.

Двама от заподозрените за екзекуцията на Фатик са били хванати около бул. "Стамболийски" в София, след като известно време били следени от спецполицаи. Един от арестуваните се казва Йосиф. Той е от Костинброд и му казвали Йоско. Същият мъж е бил задържан за малко заради отвличането на Стефко Колев и за няколко грабежа на тирове в съучастие с полицай от столичното Второ РПУ.

Йоско е регистриран

за кражби на коли

и стана известен в Костинброд, когато вдигна къща на три ката малко след като близките на Стефко Колев платиха откупа от 1 млн. марки.

Имената на останалите пет са

Стефан, Ивайло,

Данаил, Борис и Асен

В сряда спецполицаи са атакували квартири на групата в София и тайната им база в кв. "Градоман" на Банкя. Любопитно е, че сред иззетите оттам вещи са и снимки на мотоциклет. На подобна машина се возеха наемниците, които се опитаха да очистят Кирил Киров-Японеца. Най-вероятно и той ще бъде привикан да разпознава мотоциклета на снимката в следствието, но близки до разследването твърдят, че машините са различни.

Двама от групата задържани обаче били моторджии. Мотор използваха и двамата килъри, които надупчиха от движение Димитър Джамов. Според осведомени обаче в случая с Джамов е установен както моторът, така и неговият предишен собственик. Той бил различен от возилото, използвано от нападателите на Киро Японеца.

Тласък на разследването дала проверка на колата, с която се движеха убийците на Фатик и която бе намерена часове по-късно опожарена на сметището в Суходол.

Фолксвагенът е бил препродаван и именно предпоследният му собственик насочва службите към заподозрените.

При претърсванията в домове на шестимата задържани са намерени автомат и въздушен пистолет. С два автомата бе надупчен мерцедесът на Фатик на 19 август.

Проверка установила, че боеприпасите, с които стреляли убийците, са произведени в България през 1964 г. Има голяма вероятност такива да са използвани и при покушението срещу Румен Яневски в началото на годината в София. Той също беше застрелян от двама мъже с автомати. След атентата те запалиха автомобила.

По обяд вчера шестимата задържани за Фатик бяха докарани в столичното следствие с качулки на главите. Веднага след това следователи ги разпитаха като заподозрени за убийството на Фатик.

Заради разследването вчера във Върховната касационна прокуратура имаше съвещание, на което бяха главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, директорът на полицията ген. Васил Василев, шефове от следствието и НСБОП.

"Набелязахме мерки по тези престъпления, които ще бъдат уточнени следващата седмица и докладвани на президента", заяви след съвещанието шефът на отдел "Следствен надзор" във ВКП Цеко Йорданов. Той уточни, че ще настояват за промяна в закона, с която да се удължи до 7 дни задържането на заподозрени лица.

Йорданов съобщи още, че шестимата арестувани за Фатик ще останат в ареста до неделя. Тогава съдът ще решава дали да им определи задържане под стража.

Очаква се утре делата за отвличането на Стефко Колев и за убийството на Фатик да бъдат обединени. Новото дело ще бъде възложено на Националната следствена служба, която ще обвини шестимата за създаване на престъпна група.