Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Благодарение на съкратеното производство десетки опасни престъпници спасяват доживотния затвор.

Един от тях е 29-годишният Стефан Станев, който през юни 2017 година уби по особено жесток начин с метален стик и нож 29-годишната си приятелка Виола Николова. Трагедията се случи в квартирата им в столичния кв. "Света Троица".

"Споделяше, че шамарите и караниците са се случвали неведнъж, но така и не си тръгваше от него - разказа тогава пред "168 часа" една от най-добрите приятелки на момичето. - Всеки път й казвал, че за последно го прави, защото се е ядосвал на поведението й. Следвала прегръдка, целувка и извинение."

Пред своята позната Виола обяснявала, че Стефан бил много ревнив, но в границите на нормалното, тъй като тя също го ревнувала. По думите й повече от един път той й е удрял шамар, а самите караници между тях били много по-чести. След това обаче се разкайвал за стореното и я молел за прошка. Пред близки обяснявала поведението му с това, че когато двама души заживеят заедно, свикват един с друг и било нормално да имат дрязги. За случващото се обаче Виола не споделяла пред своите роднини, тъй като знаела, че те ще й кажат да го напусне. Самата тя не помисляла за раздяла.

Момичето се запознало с 29-годишния Стефан в кафене

година

преди убийството

Споделил й, че се влюбил в нея от пръв поглед. Въпреки че бил разведен и с дете, Виола се впуснала в бурна връзка с него. Тя нямала нищо против Стефан да се вижда с малката си дъщеря от първия му брак, но до последно не била наясно защо и как се е разделил с бившата си съпруга. Тя не подозирала, че другата жена е подавала редовно жалби срещу него в полицията от страх за посегателство. Той преследвал както нея, така и сестра й, която била по-малка и работела в Созопол. Станев дори два пъти нахлувал в имота на бившата си, като в единия случай бил под влиянието на наркотици и започнал да пали със запалка покъщнината.

"Беше

като психотрилър

- разказваше екстъщата Красимира Манчева. - Малката ми дъщеря извика негови приятели. Полицията си го прибра. Голямата ми дъщеря е в абсолютен шок, тя никога не е спирала детето, което има от него, да се вижда със Стефан. Този човешки живот можеше да не бъде отнет и убийството да се предотврати, ако някой се беше замислил върху множеството сигнали."

За всички тези действия на убиеца Виола не знаела. Точно три месеца преди престъплението те решили да заживеят заедно, като това било негова идея. Съседите обаче казват, че не са чували караници помежду им. Единствено се чувала силна музика, която Стефан си пускал без значение кой час на денонощието е.

Викове и крясъци имало само на 23 юни 2017 г. Именно тогава към 5 часа сутринта, разярен от ревност, мъжът взел метална тръба и започнал многократно да удря Виола по цялото тяло, след това започнал да я души. След като бил задържан, той споделил, че за да спре страданията й, е забил нож в областта на врата й.

Въпреки тези ужасяващи подробности пред съда мъжът направи пълни самопризнания, което го спаси от доживотен затвор и автоматично намали наказанието му с една трета.

Година по-рано, през 2016-а, убийството и изнасилването на 13-годишната Александра шокира град Провадия, а извършителите на зверството получиха само по 20 години зад решетките. Детето изчезна от дома си на 22 март, а издирването му продължи цели 21 дни. То бе открито мъртво от двама полицаи в изоставената сграда на бившия ресторант "Ловен дом", покрито със стари дрехи и изтърбушена седалка.

По време на огледите се установи, че

на момичето

й липсват обици

с тегло 5 г, пръстен със сини и бели камъчета с тегло 4,4 г, 4 г гривна и синджир.

Тя ги носела постоянно със себе си. На 13 април 2016 г. разследващи претърсват дома на 20-годишния Красимир Тодоров и 19-годишната му приятелка Ивалена Маринова. Те познавали добре Александра, тъй като често гостували в къщата й. Стандара, който семейството й водел обаче, будел истинска завист у двойката. Родители на детето работели в Германия и се стараели да осигурят всичко, от което тя се нуждае. Финансовите възможности не убегнали от полезрението на Красимир и Ивалена и те решили да нападнат дъщеря им.

На 22 март 2016 г. двамата знаели добре, че бабата на момичето ще отсъства от дома им и тя ще бъде сама. Красимир предложил на малката Александра да изпушат по една цигара марихуана. Обяснил й, че трябва да излязат извън къщата и да отидат в изоставения "Ловен дом", за да не може никой да ги види. Там той изнасилил момичето. Приятелката му, която дошла по-късно, пък се погрижила за това да удуши момичето. Веднага след това тръгнали за Варна.

Планът на двамата бил да продадат в заложна къща всичко, което са взели от убитата Александра. Именно бележка от една от заложните къщи, които са посетили, за да продадат един от пръстените, ги заковава като извършители на зверството.

С какви доказателства заковаха престъпниците, четете в печатното издание на "168 часа".