Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българинът винаги ще е най-прецаканият в пъзела

Международната боксова федерация задължи Анди Руис да защити титлата си срещу Антъни Джошуа до 7 декември тази година и след това победителят от този бой ще подпише, че ще се бие с Кубрат Пулев до 31 май догодина. С това решение бе уважено искането на Руис и мениджъра на Джошуа - Еди Хърн, да бъде отложена задължителната защита на титлата срещу българина, който с петиция поиска незабавен мач срещу мексиканеца.

Според всички специалисти обаче точно с това решение шансовете на Кобрата да се бие за титла силно намаляват, въпреки че е официален претендент от 27 октомври 2018 г. Или вече близо година.

Причините са ясни. Просто той винаги ще бъде пренебрегван в пъзела, който в момента се реди при свръхтежките. Най-важната причина за това е липсата на интерес към него.

Мачът му с Богдан Дину бе най-слабо гледаният в историята на ESPN, което бе отбелязано от всички. Скандалът с Джени Суши свърши огромна работа в полза на Кобрата, защото го направи разпознаваемо име по цял свят. Но следващият му съперник трябва да бъде подбран изключително внимателно.

Той трябва да е, от една страна, доста популярно име, а от друга - да не представлява сериозна заплаха за статута му. Точно заради това Пулев е отказал на Тайсън Фюри. И сега англичанинът трябва да се бие с някакъв швед Ото Валин, което хвърли феновете му в потрес. И трудно ще събере публика в залата.

След това идват спонсорите. Всеки един в свръхтежка категория има зад гърба си мощни фирми, само Кобрата е сам с юмруците си. Това го прави аутсайдер при наддаванията за мачовете. Защото със сигурност той е на загуба от двубоя с Хюи Фюри в София, въпреки твърденията му, че иска и този за титлата да е в България. Цените за подобен двубой няма да са посилни за родния запалянко, а дори и за българите в САЩ, където са насочени усилията на щаба му за пробив.

И на последно място остава фактът, че той вече имаше шанс да се бие за титла и загуби категорично от Владимир Кличко. Вярно, минаха 5 години оттогава, но всички помнят, че българинът въобще не представляваше проблем за украинеца.

Ситуацията при свръхтежките също е доста оплетена. Да приемем, че в Международната боксова федерация всичко е ясно. Анди Руис е шампион, а Кобрата е задължителен претендент.

При Световния боксов съвет шампион е Дионтей Уайлдър. Там Дилиан Уайт бе обявен за "временен" шампион, след като победи трудно Оскар Ривас на 20 юли. След това обаче се оказа, че Уайт е дал положителна проба за допинг, и то за два анаболни стероида, но въпреки това е получил разрешение да се бие, и то от антдопинговата организация на Великобритания. Уайт е клиент на Еди Хърн. Сега първо трябва да се реши ситуацията с него и се мисли за компенсация на Ривас. Ако обаче Уайлдър остане без претендент, то организацията може да натисне за обединителен бой с победителя от мача Руис - Джошуа. И той ще е много по-атрактивен от какъвто и да е мач с Пулев, дори да се стигне до отнемане на титла. Защото при свръхтежките последният, който е държал всички колани, е Ленъкс Луис, и то преди повече от четвърт век.

При Световната боксова асоциация отново шампион е Анди Руис. Там Мануел Чар бе обявен за "редовен шампион", а Тревър Брайън за "временен". Мачът Чар - Брайън се очаква с огромен интерес. И победителят също ще поиска веднага да се бие с Руис или Джошуа.

Световната боксова организация, която е последната от четирите големи в спорта, направи доста неочакван ход. Тя обяви украинеца Александър Усик за официален претендент за титлата на Анди Руис, без той да има и един официален мач при свръхтежките. Залага се на невероятната репутация, която олимпийският шампион от Лондон си спечели в долната категория. Там той направо разби всички. Усик бе боксьорът, който спря Тервел Пулев на игрите в английската столица. Той е собственост наполовина между Еди Хърн и Владимир Кличко. Всъщност Световната боксова организация е наред между четирите федерации за бой за титла, след като останалите вече минаха. Но не е ясно дали ще се възползва от положението.

И накрая остава Тайсън Фюри. Определен от ESPN за "директен шампион" и от списание Ring за най-добър в свръхтежка категория. Тези две неофициални титли са доста важни, защото показват временната подредба в категорията и всички, особено телевизиите, се съобразяват изцяло с тях.

Така в пъзела поне за момента Кубрат Пулев е в периферията, без особени шансове за директен сблъсък. И в доста сложна обстановка.

Единственият му плюс е ветеранът Боб Аръм, който е в щаба му. И според всички източници иска да има поне един шампион в свръхтежка категория. Но от друга страна той има и Тайсън Фюри. Което отново не е в полза на българина. Но нищо не е ясно до подписването на договора. Пък, както се видя с реванша Руис - Джошуа, и контрактите нямат особена тежест в професионалния бокс. И всичко е политика. А там поне за момента сме най-слаби. Защото Кобрата загуби доста време със "Зауерланд", вместо да отиде при големите акули зад Океана.