Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ
Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ

"Вътрешно наричаме рекета от хакери "Наглите 2", защото атакуват наши членове. В КРИБ членуват всички големи банки, пенсионни дружества... Никой не атакува фризьорки, козметички, зъботехници. При "Наглите" благодарим на тогавашното ръководство на МВР, те ни посочиха следващата жертва, беше наш член. Сега прокуратурата си свърши работата, но искаме законодателство. Това е първата и задължителна стъпка. Без нея няма да стане." Това заяви Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ, пред Нова телевизия. И акцентира, че проблемът с този тип рекет на фирми е много голям.

Той обяви, че не може да даде конкретна информация за рекет от хакери към членове на КРИБ, защото това би довело до сериозни последствия. "Представете си за една огромна финансова институция, ако изтече информация, че е обект на рекет, какви последствия може да има - и отдръпване на клиенти, големи загуби. Видяхте какво стана след атаката срещу НАП - опозицията веднага поиска оставки, а това не трябва да се допуска сега, когато се развиват сериозни процеси за бъдещето на страната - и ERM II, концесията на летищета, сделката с "Фолксфаген", сделката с F-16", коментира Евгений Иванов.

"Но мога да си позволя да разкрия случай с мен. Лично аз бях хакнат. На работният ми компютър излезе надпис, че данните ми са хакнати и излезе надпис да се обадя, за да си платя някаква сума. Знаете ли какво беше единственото, което отговорих? "С терористи не преговарям." Защото за мен това е терор. Това е точната дума. Те се опитваха да видят дали в компютъра ми има точна информация, която да струва пари и да се откупи. Същото е и с други наши членове. Има опити и този модерен вид терор ще продължи. Затова имаме нужда от законодателство. Така, както в Америка почти са решили този проблем. Трябва ни закон, който да казва на тези хора "Не си и помисляй да влизаш тук", каза още изпълнителният директор на КРИБ.