Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мистериозното потъване на американските подводници "Скорпион" и "Трешър" Подводницата "Трешър" извезва през 1963 г. по неизяснени до момента причини.

1968 г.: Черен рекорд, изчезват 3 атомни плавателни съда

Американската ядрена подводница "Скорпион" изчезна през 1968 г., но 51 години по-късно причините за потъването й все още са неизвестни.

Тогава на 21 май връзката с нея внезапно се губи.

Точно този период е известен като "черния рекорд" на изчезнали подводници, защото освен нея потъват израелската "Дакар" и съветската К-129.

По това време обаче "Скорпион" е най-голямата, най-модерната и единствената

с атомен двигател и торпеда с ядрени бойни глави

Преди да изчезне, тя участва в множество операции от крайбрежието на Атлантическия океан до Бермудските острови.

Една от най-важните е през 1966 г., когато подводницата е изпратена на специална мисия, наречена "Северно бягане".

Някъде в руската акватория "Скорпион" заснема изстрелване на съветски ракети. След това успява да избяга от преследващите я вражески съдове, използвайки по-високата си скорост.

Успешната мисия носи на нейния командващ офицер медал от военноморските сили на САЩ за изключително лидерство, прозорливост и професионални умения. С това се затвърждава фактът, че тази подводница е била най-добрата за този период, с която САЩ разполагат.

След основен ремонт и презареждане на двигателя с ядрено гориво на 15 февруари 1968 г. подводницата е изпратена в Средиземно море. После тя поема обратно към Норфолк, САЩ, за последния си

фатален курс

На 21 май е осъществен контакт с нея, на около 90 км от Азорските острови. След като в следващите дни нямат връзка с нея, американското правителство започва издирването.

"Скорпион" потъва с 99 души екипаж, а отломките от нея бяха намерени 6 месеца по-късно - през октомври. На 740 км югозападно от Азорските острови и на 3000 м дълбочина подводницата е открита разцепена на две.

Сонарните изображения показват, че предната част на корпуса, включително помещението за торпеда, и по-голямата част от оперативното отделение са паднали в яма на океанското дъно.

А задната част, включително реакторното и машинното отделение, се намират встрани. Сред полето от отломки е и надстройката с отворен главен люк.

Което кара някои експерти да смятат, че по време на инцидента подводницата е била на повърхността.

Теориите за станалото са различни, но в крайния доклад е вписано, че причината за потъването й не е изяснена.

По абсолютно същия начин изчезва другата най-добра американска ядрена подводница "Трешър".

На 10 април 1963 г. тя се спуска за тестове за дълбоко гмуркане край Масачузетс и

внезапно се губи контакт с нея

Намират я на 2560 м дълбочина разцепена на две, а всичките 129 души са загинали на борда.

Според военноморските сили на САЩ най-вероятното обяснение е повреда в тръбна връзка на системата за преработка на морска вода, довела до късо съединение и изключване на реактора на подводницата.

Това я е оставило без енергия, която да не попречи да потъне.