Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Вашингтон пост" за Мохамед бин Салман: "Нашият нов Саддам Хюсеин" Мохамед бин Салман

"Имаше едно време един брутален и безскрупулен диктатор на богата на петрол арабска страна, който въпреки добре документираните си безчинства беше ухажван и подкрепян от Съединените щати и други западни правителства" - пише в статия под заглавие "Нашият нов Саддам Хюсеин" във в. "Вашингтон пост" коментаторът Джаксън Дийл.

"Престъпленията на този диктатор бяха ужасни, но той модернизираше страната си и се противопоставяше на джихадизма и на Иран. Лидерът разбра посланието. Заключението му бе, че докато доставя петрол и се противопоставя на Иран, ще има свободата да избива опонентите си и да тормози съседните държави. Името му, разбира се, беше Саддам Хюсеин. Фактът, че Съединените щати и техните съюзници заложиха на него, директно доведе до иракската инвазия на Кувейт през 1990 г., а впоследствие и до безкрайните войни в Близкия изток, от които почти единодушно се оплакват западноевропейските чиновници в сферата на външната политика", продължава авторът, цитиран от БТА.

30 години по-късно обаче чиновниците и политиците, пред които те се отчитат, правят същата грешка, подчертава той. На думи изразяват възмущението си от престъпленията на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, сред които убийството на журналиста Джамал Хашоги и подлагането на изтезания и хвърлянето в затвора на жени, борещи се за повече права, и осъждат конфликта в Йемен като пълна с военни престъпления катастрофа.

Въпреки това на срещата на Г-20 в японския град Осака преди седмица те с радост ухажваха саудитския принц. Освен президента на САЩ Доналд Тръмп по същия начин с него се държаха премиерите и президентите на големите европейски държави, а също така лидерите на Индия, Южна Корея и Япония. Ако ги попиташ защо, ще дадат един доста познат отговор: Принцът престолонаследник е най-добрият шанс за модернизацията на Саудитска Арабия. Той се бори с ислямските екстремисти, той е наш съюзник и съюзник на Израел срещу Иран. Алтернативните варианти са по-лоши. Подобно на Саддам Хюсеин, Мохамед бин Салман стигна до заключението, че се ползва с имунитет. Жените, които той нареди да бъдат изтезавани, все още са в затвора, а самолетите му все още бомбардират Йемен. След като западните правителства не го спират сега, ще им се наложи да го направят по-късно, когато цената вероятно ще бъде по-висока, предупреждава коментарът на сайта на американския вестник.