Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сирийската драма все още не е приключила. Докато все още продължават боевете за стратегическия Идлиб - последната крепост на ислямските радикали, която правителството се опитва да си върне с цената на всичко, мнозина наблюдатели анализират въпроса за възстановяването на страната. За да се преодолеят щетите, причинени от осемгодишния конфликт, са нужни 250 - 400 млрд. долара.

Откъде ще се вземат тези средства в условията на продължаващите санкции на САЩ и ЕС срещу режима на Башар ал-Асад?

В средата на 2017 г. Дамаск прие

амбициозна стратегия за възстановяване

на страната,

одобрена предварително от Централния комитет на Арабската социалистическа партия Ал Баас. Тя се фокусира върху икономическото и социалното възстановяване в условията на санкциите на Запада. Докато ЕС продължава да бъде ангажиран с намирането на трайно и надеждно политическо решение на конфликта в Сирия, както е определено в Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и Женевското комюнике от 2012 г., Русия вече печели там.

През юни т.г. сирийският парламент одобри законопроект, с който предоставя управлението на търговското пристанище на град Тартус на руската компания "Стройтрансгаз" за 49 години. Законопроектът, който чака одобрението на президента Башар Асад, предвижда колективен орган на управление на пристанището, съставен от трима сирийци и трима руснаци.

Така четири години след като Русия се намеси в конфликта на страната на Асад, а повечето въстаници се отказаха от призивите за смяна на режима и изгубиха голяма част от своите анклави, изглежда, че Москва е постигнала голяма част от своите цели в близкоизточната страна. Все повече информации сочат, че в момента Кремъл търси икономическата изгода, пише сп. "Форин полиси". Той иска да използва възстановяването, за да диверсифицира икономиката си, основана на природните ресурси, чрез сключване на договори в много сектори като например строителството на електроцентрали и друга инфраструктура.

“Русия иска да възстанови Сирия,

с нашите пари”,

твърди пред изданието високопоставен дипломат от ЕС. Президентът Путин предложи да съдейства за връщането на бежанците по домовете им в замяна на финансова помощ от Запада за възстановяването на Сирия. През юни м.г. в Хелзинки и през август в Германия руският лидер помоли САЩ и ЕС да платят за възстановяването на Сирия, ако желаят в близко бъдеще в родината си да се върнат поне 1,7 млн. бежанци.

Москва обяви още, че ще създаде съвместни комитети със страните, приели бежанци, като например Ливан, за да съдейства за връщането им. До момента няма развитие по тази идея, както и обратна миграция, твърди "Форин полиси". Според европейски дипломати, с които изданието е разговаряло, планът на Москва за финансирането на реконструкцията на Сирия в замяна на връщане на бежанците по-скоро може да претърпи неуспех заради упорството на Башар Асад.

Наблюдатели от Европа и Близкия изток са на мнение, че сирийският президент не желае в страната му да се върнат бежанци, настроени против режима му. Голям процент от близо 6-те милиона сирийци, напуснали родината си заради войната, са против Асад.

В рамките на процеса по репатрирането на бежанци Главното управление по сигурността в Ливан подготвя списък на сирийски бежанци, които искат да се върнат. Но за да се приберат в родината си, ще им трябва разрешение от Мухабарата (разузнаването) и правителството. Това заяви Муин Мерхеби, бивш министър на Ливан по въпросите за бежанците до януари т.г.

"Логично ли е, че на сирийците у нас им е нужно разрешение, за да се върнат в собствената си страна?" – пита Мерхеби. От първия списък за репатриране на 5000 сирийци са били одобрени само 60-70, разказва той.

"Сирийският режим не прави нищо, за да прибере бежанците обратно" – коментира и Ален Аун, ливански депутат от Свободното патриотично движение.

Амал Абу Зейд, официален представител от ливанското МВнР, смята че войната е спечелена от Асад, а не от опозицията: "Асад отвоюва над 80 % от територията на Сирия, което означава, че той има решаващата дума, макар право на глас да имат и други. - И допълва - Москва предложи руски и американски фирми да търсят бизнес в Сирия, за да привлече Америка към сътрудничество. Между тях може да има договореност. Не изключват възможността за съвместни договори".

Според мнозина анализатори

идва време за разплата.

"Тези, които поддържат Асад, искат възнаграждение и ще участват в определянето на бъдещето на страната" – категорична е експертът по Сирия Кристин Хелберг.

Според "Тагесшпигел" става дума не само за Русия, но и за Иран, както и за местните военачалници и близките до режима предприемачи. Всички те искат да извлекат изгода от следвоенния период на страната. Москва иска да си гарантира силна позиция в региона, а същото се отнася и за молите в Техеран, за които Сирия е база за разширяване на влиянието в Близкия изток.

Това е напълно неприемливо за САЩ, което личи от изказвания и действията им в региона, насочени срещу Иран. В края на февруари тази година президентът на Сирия Башар Асад, който от началото на конфликта не беше канен никъде освен в Русия, посети Техеран. Той се срещна с върховния лидер аятолах Али Хаменей и с президента Хасан Рохани, на които е благодарил за подкрепата.

Техеран е дал на сирийското правителство милиарди долари помощи от началото на конфликта и е изпратил бойци да се бият заедно със силите на Асад. Обещана е и помощ за възстановяването на Сирия. Двете страни се обединили около стратегически въпроси, например че трябва да бъде отхвърлен американският проект за създаване на "буферна зона" в региона. Преди това в началото на годината иранският вицепрезидент Ешак Джаханхири заяви, че

иранските и сирийските банки ще извършват сделки

в местна валута, за да улеснят търговията и инвестициите. Иран също така планира да построи за 413,6 млн. долара 526-мегаватова електроцентрала в Латакия и газопровод от Банияс, за да го захрани с газ, като и двата проекта ще бъдат завършени до три години.

Няколко от шестте държави от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, особено Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които активно подкрепяха сирийските бунтовници, борещи се да свалят Асад, сега активно се стремят да се включат в играта отново, пише "Глобал Файненс". През януари Абу Даби бе домакин на високопредставителен форум на частния сектор ОАЕ-Сирия, нещо, което би било немислимо преди няколко месеца. Но бързият обратен завой е стратегически - Саудитска Арабия и ОАЕ искат да ограничат регионалните амбиции на Иран, според изданието. Повратът в позицията на страните от Персийския залив е насочен срещу влиянието на Турция в Сирия.

Сирия има своите предпочитания

Правителството на Асад заяви, че ще даде приоритет на работата по възстановяване на Русия и Иран, чиито въоръжени сили са били от ключово значение за сирийските сили през целия конфликт, както и на Китай, чийто неутралитет в конфликта Дамаск приветства, казва Емили Хотърн, анализатор в агенция "Стратфор". Тя обаче се съмнява, че китайците имат достатъчно търпение.

Обичайният модел на помощ от Пекин е отпускане на заеми с изискване китайските фирми да извършват строителството, но не е ясно дали това би било проработило в Сирия. Китай може да не иска да рискува с големи суми, за да не си накърни репутацията, спасявайки Асад. "Никой не е готов да вложи толкова средства, колкото са необходими за възстановяването на Сирия", категорична е Хотърн. "Процесът ще отнеме десетилетия."

Всяка инвестиция в Сирия рискува да бъде изложена на санкции на САЩ, ООН и ЕС, смята авторът Марк Таунзънд. Вашингтон предупреди международните компании да не инвестират в реконструкцията на Сирия, ако не искат да ги последва случилото се с дъщерята на основателя на "Хуауей", която наскоро бе обвинена в Канада в нарушаване на санкциите на САЩ срещу Иран. Това може да задуши много планове на потенциални инвеститори за възстановяване на Сирия, според "Глобал Файненс".

Западните страни изключват възможността да участват в реконструкцията на Сирия, докато Асад е на власт, като вместо това насочват средства към неправителствени организации. Според Джошуа Ландис, директор на Центъра за изследване на Близкия изток от Университета в Оклахома, "западната общност се надява да придобие лостове, които да използва срещу Асад".

Путин през целия конфликт подкрепяше Асад.
Путин през целия конфликт подкрепяше Асад.