Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това момче явно не желае да се съобрази с природните закони и медицинските изследвания. Най-добрите специалисти в бели престилки го предупреждаваха, че трябва да се откаже от спортната си кариера и да се захване с някое по-щадящо тялото хоби.

Само допреди няколко месеца изглеждаше, че Анди Мъри ще се съобрази с препоръките. Преди началото на "Аустрелиън оупън" шотландецът подсказа на тенис света, че обмисля дали да не се откаже. На самия турнир пък големите звезди в спорта му организираха емоционално изпращане, подсказвайки какво е окончателното решение на техния колега. Всички плакаха и се прегръщаха като за последно.

Седмици по-късно Мъри постъпи в болница, за да оперират тазобедрената му става, а тенис керванът продължи напред.

Дойдоха нови турнири и

зрелищни битки

Джокович продължи да твори история, а Надал за пореден път доказа, че е кралят на клея. Изглеждаше логично всички бързо да забравят за Анди, който и без това с дистанцираното си поведение никога не е бил сред любимците на публиката.

Сега изглежда, че сълзите и благодарностите са дошли твърде прибързано. Анди Мъри явно не е казал последната си дума. Фаворитът на британската публика не само се завърна на корта, но и го направи изключително ефектно. Феновете с развинтено въображение го нарекоха новия Робокоп. И наистина, също като при филмовия герой

тялото на Анди беше подсилено с метал

Лекарите смениха проблемната тазобедрена става с метална. За разлика от холивудската фантазия изкуственият чарк в тялото на тенисиста по-скоро може да му създаде проблеми, отколкото да му помогне на корта.

Лекарите го предупреждават, че с новата си става той трудно ще играе професионален тенис. И все пак Мъри решава да се опита. След като излиза от болницата, той е посетен от Боб Брайън. Американецът е част от легендарния братски тандем, който години наред няма конкуренция в мачовете на двойки. Боб преминава през абсолютно същата операция и след това отново хваща ракетата. Разликата е, че в мачовете на двойки напрежението върху тялото е далеч по-малко. Затова и Мъри си намира партньор в лицето на Фелисиано Лопес и двамата се записват за турнира на двойки в "Куинс Клъб".

"Операцията ме измъкна от бездната, в която бях пропаднал. Нещо повече - тя промени мисленето ми. Спрях да си поставям високи цели, да ламтя за успехи, да тровя съзнанието си с определени очаквания. Стремя се да се наслаждавам на случващото се около мен. Не е ли велик успех самият факт, че отново държа ракетата и мога да играя срещу страхотни тенисисти. Времето ще покаже какво точно ме очаква. Готов съм да приема с усмивка всеки вариант", категоричен е Анди Мъри.

Шотландецът наистина се е променил. Усмихва се широко, когато го попитат дали все пак не планира завръщане на сингъл.

"Преди време щях да се напрегна от подобен въпрос. Мозъкът ми бясно щеше да започне да крои планове, да поставя цели, да се страхува от отрицателния отговор. Сега нищо не ме притеснява. Ако се случи още тази година, ще е страхотно. Ако се завърна през 2020-а, пак ще е велико. В случай че не успея да играя сам на корта,

отново ще съм един щастлив мъж

с прекрасно семейство и много успехи зад гърба си", категоричен е шотландецът.

В предишен брой "168 часа" ви е разказвал за житието и битието на британския тенисист, който преодолява сериозни препятствия, за да стигне до тенис елита.

Когато е на три, лекарите му откриват вроден дефект на дясното коляно, който му носи силна болка при прекалени физически натоварвания. Анди успява да се пребори с този проблем и дори е готвен за звезда във футбола. Треньорите на "Глазгоу Рейнджърс" са готови да му паднат на колене, за да продължи заниманията с футболната топка, но той решава да се захване с далеч по-тежкия и несигурен откъм реализация тенис.

Анди се среща очи

в очи със смъртта

в ранна детска възраст. Той и брат му са в час на онзи 13 март 1996 г., когато обезумелият Томас Уот Хамилтън нахлува в училището и убива 16 ученици и техния учител. Шокът за децата е огромен, но момчето успява да го остави зад гърба си и да продължи по пътя към върха. На 15 той напуска родителите си, за да се отдаде на тенис кариерата, и се лишава завинаги от удоволствията и трепетите на юношеството. След това започва да чупи рекорд след рекорд, превръщайки се в достатъчно достоен поданик на британската корона, за да получи титлата "сър".

Появата на корта е поредното доказателство за силния му дух. Анди може и да не е шоумен на корта, но със сигурност е мъжкар и нищо чудно да накара металната става да заработи в синхрон с останалите части на тялото си, така че отново да се изстреля към върха.