Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не всички знаменитости обявени за симпатизанти на фюрера са били в действителност такива

Цяла поредица от книги и филми са посветени на мрачната харизма на нацисткия диктатор Адолф Хитлер. По обясними причини обаче сравнително по-малко известно е, че между почитателите му са били и някои от най-забележителните личности на ХХ век. Затова освен влиянието, което той оказва на широки маси от населението в победената от Първата световна война Германия, към феновете му мнозина причисляват и представители на елита в чужбина. Така в списъка на почитателите на Хитлер попадат такива световни знаменитости като художника Салвадор Дали, авиатора-герой Чарлз Линдберг, основателя на бизнесимперия Хенри Форд, норвежкия писател и нобелов лауреат Кнут Хамсун, английския крал Едуард VIII, германската режисьорка Лени Рифенщал, дори и Прескот Буш, баща на президента Буш-старши и дядо на Буш-младши.

Най-лесното и безспорно обяснение за този успех на фюрера е в ефикасната пропаганда на тоталитарния режим. Особено преди той и неговият съюзник Сталин да подпалят Втората световна война, за мнозина управлението на едноличния лидер на Третия райх изглежда като добра алтернатива на западната демокрация. Присъщо на тоталитарната система е и да крие зверствата и антихуманния си характер, така че това също може да бъде оправдание за външния наблюдател на събитията в Германия.

Но наистина ли спряганите за симпатизанти на Хитлер са били такива в действителност?

През 1927 г., след полет, продължил 33 часа и половина, американецът Чарлз Линдберг става първият човек, успял самостоятелно да прелети без междинно кацане Атлантическия океан - общо 5800 км от Ню Йорк до Париж. Преди него шест души са загубили живота си в опит да извършат този изключителен за времето си подвиг. За полета със самолета си "Духът на Сейнт Луис“ 25-годишният запасен офицер от ВВС на САЩ заслужено е награден с Медала на честта - орден, който се давал само в битки, и много други престижни отличия. Хората "се държаха така, сякаш Линдберг е ходил по вода, а не летял над нея". Новината светкавично обикаля света и авиаторът герой се радва на завидна слава. Книгата му "Ние" се продава в 650-хиляден тираж и само през първата година (1927) му носи огромната за времето си печалба от над 250 000 долара.

За съжаление рано полученото признание му носи и голямо нещастие. През 1932 г. синът му Чарлз-младши е отвлечен от бандити за откуп и накрая е убит. Трагедията е наречена от медиите "престъплението на века", а около случая се надига истинска масова истерия. В крайна сметка загрижеността за другото дете - тригодишният му син Джон води до доброволно изгнание от 1935 до 1939 г. в Европа на семейството на прочутия герой.

По молба на американските военни Линдберг пътувал до Германия няколко пъти между 1936 и 1938 г., за да оцени германската авиация. Тогава той не скрива възхищението си от режима на Хитлер. Още повече че по заповед на фюрера лично командващият Луфтвафе Херман Гьоринг го награждава с Ордена на германския орел. Високата награда обаче се оказва доста спорна за него, защото само няколко седмици след това е разочарован от Кристалната нощ - антиеврейския погром в Германия.

Но явно героят е повлиян и от идеологията на фюрера. В статия от 1939 г. в Reader's Digest Линдберг изяснява убежденията си по отношение на бялата раса:

"Можем да имаме мир и сигурност само когато сме единни. А ще запазим това безценно притежание - нашето наследство от европейска кръв - само като се пазим от нападение от чужди армии и размиване от чужди раси."

Впоследствие участва активно в кампания за ненамеса на САЩ във Втората световна война. Тогава лично президентът Ф. Д. Рузвелт осъжда публичната му позиция. Все пак, след нападението срещу Пърл Харбър, прославеният пилот е използван във войната в Тихия океан, но само като цивилен консултант.

Години след войната той вече обяснява причините за спорното си поведение така:

"Бях дълбоко загрижен, че гигантската потенциална сила на Америка, водена от неинформиран и непрактичен идеализъм, би могла да влезе в Европа, за да унищожи Хитлер, без да осъзнава, че унищожаването на Хитлер ще отвори Европа за изнасилвания, плячкосване и варварство от страна на съветската армия, наранявайки вероятно фатално западната цивилизация."

Кои други известни хора са били повлияни от мрачната харизма на германския фюрер, четете в сп. "Космос"