Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Русия увеличава продажбите на оръжие, подпомага властите в много държави и получава злато, диаманти и дялове от ресурсни предприятия

Русия разширява военното си влияние в цяла Африка и буди безпокойство на Запад с увеличаването на продажбите на оръжие, сключването на споразумения за безопасност и тренировъчни програми за африкански лидери и някои режими, пише в. "Ню Йорк таймс".

В Централноафриканската република (ЦАР), където през юли м.г. бяха убити руски разследващи журналисти, руснак е назначен за съветник на президента по националната сигурност. Правителството продава право за добив на злато и диаманти срещу неголям дял от стойността им, като в замяна купува оръжие и наема инструктори от Москва.

Москва се опитва да се закрепи на южния фланг на НАТО, помагайки на бивш генерал в Либия да се бори за контрол над правителството и огромния й нефтен добив. През януари и президентът на Судан Омар Хасан ал Башир привлече руски наемници, за да му съдействат за укрепване на властта на фона на общонационални протести. А миналата есен пет държави на юг от Сахара - Мали, Нигер, Чад, Буркина Фасо и Мавритания, поискаха помощ от Москва за борбата с "Ислямска държава" и "Ал Кайда".

Русия, която бе стъпила здраво в Африка

по време на Студената война, в значителна степен отстъпи след разпадането на СССР. През последните две години Москва възстанови отношенията си с клиентите си от съветско време като Мозамбик и Ангола и установи нови връзки с други страни.

Президентът Владимир Путин ще проведе среща на високо равнище между Москва и африкански страни в края на 2019 г.

Разширяването на военното влияние на Москва

на континента отразява намерението на Путин да възвърне позициите си, но в същото време илюстрира и стратегията му да получава политически и логистични ползи от Африка, когато и където това е възможно, коментира в. "Ню Йорк таймс".

Като отговор САЩ увеличиха военния си бюджет. Африка е следващият рубеж.

Убийството на тримата руски журналисти в бившата френска колония ЦАР привлече вниманието към завръщането на Русия в африканските страни. Журналистите разследваха дейността на руската частна военна компания "Вагнер" по проекта на Център "Досие". Това е частен разследващ проект, финансиран от опозиционния лидер Михаил Ходорковски.

Москва успя да осигури частична отмяна на оръжейното ембарго за ЦАР през 2017 г. и оказва военна помощ на избрания през 2016 г. президент Фостен-Арканж Туадера. В съобщение м.г. Москва заяви, че 175 инструктори са подготвили над 1000 военнослужещи и работещи в сферата на безопасността в Централноафриканската република.

Повечето от тях са с частни договори

и според различни източници работят за частната военна компания "Вагнер", а малък брой са от въоръжените сили на Русия. Медиите припомнят срещата през 2018 г. на зам.-министъра на външните работи на Русия Михаил Богданов с президента Фостен-Арканж Туадера и заявлението му за увеличаване на помощта за подготовка на кадри и укрепване на сигурността.

Това изявление предизвика тревога у френски чиновници. "Ние сме много обезпокоени от растящото влияние на Русия в страната", заяви пред медиите по време на неотдавнашната си визита във Вашингтон френският министър на отбраната Флоранс Парли. През февруари президентът на ЦАР назначи за премиер бившия шеф на администрацията си Фирмин Нгребада, смятан за русофил и франкофоб.

През последните няколко месеца Нгребада участва във всички важни срещи с Русия и контролира доставката на руско оръжие, пише в. "Монд". Съветникът по сигурността на президента също е руснак - Валери Захаров.

“Москва и частните и военните подизпълнители

въоръжават някои от най-слабите правителства и поддържат авторитарни лидери на континента - казва Джад Девърмонт, директор на Африканската програма на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. – Това взаимодействие заплашва да засили напрежението в сегашните конфликтни зони."

Военните сили на САЩ в Африка не са многобройни. Около 6000 военнослужещи и 1000 цивилни или подизпълнители от Министерството на отбраната работят в различни мисии. Основно обучават и провеждат учения за местните армии. Москва не може да се конкурира с американската чуждестранна помощ или мащабните инвестиционни усилия на Китай на континента.

Но Русия търси нови стратегически бази

за руските части, включително в либийските пристанища на Средиземно море и във военноморските логистични центрове на Еритрея и Судан на Червено море. Това показва анализ на Института за проучване на войната и мира, изследователска организация във Вашингтон.

Миналата година Русия подписа споразумение за военно сътрудничество с Гвинея, Буркина Фасо, Бурунди и Мадагаскар. Правителството на Мали се обърна към Москва за помощ в борбата с тероризма, въпреки че в страната има хиляди френски военнослужещи и миротворци на ООН.

По данни на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира 13% от общия обем на руския експорт на оръжия през 2017 г. са били за Африка. Русия се стреми към сключване на споразумения за оръжеен бизнес с всички страни там.

Обещава бързи доставки и гъвкави условия - успешна стратегия към държави с малко алтернативи за споразумения за отбрана с други партньори. Такива страни попадат в зоната на влияние на Москва, защото са били изолирани от САЩ и други западни страни, пише в. "Ню Йорк таймс".

Според представители на Пентагона почти 80% от всички руски военни продажби на континента са осъществени в Алжир, отдавнашен клиент. Тунис, съюзник на САЩ, също има тесни разузнавателни, контратерористични и енергийни връзки с Русия. А миналата година имаше доставки на военнотранспортни вертолети руско производство и оръжия с въздушно базиране за Буркина Фасо. Египет, верен американски съюзник, също е постоянен купувач на руско оръжие. В края на 2018 г. Египет подписа споразумение за покупка на руски изтребители Су-35 за 2 млрд. долара.

18 африкански правителства са подписали споразумения за военно сътрудничество с Русия, откакто нейни военни самолети излетяха, за да защитят Асад през 2015 г. Едновременно с това Русия се стреми към репутацията на страна - посредник в мирното регулиране, особено в райони, в които САЩ не се справят с тази задача. Някои руски инициативи действително могат да отслабят напрежението в далечни конфликтни зони. Например на мирна конференция в Судан м.г. Русия успява да обедини враждуващи групировки в ЦАР.

Паралелно с военното присъствие Русия търси нови икономически пазари

и енергийни ресурси и възобновява отношенията си с някои приятелски страни от съветската ера. По данни на Пентагона нейните интереси в сферата на нефта и газа нарастват в Алжир, Ангола, Египет, Либия, Сенегал, ЮАР, Уганда и Нигерия.

Русия търгува с много африкански страни, които купуват оръжие срещу злато, диаманти и дялове в ресурсни предприятия. Москва е дългогодишен надежден приятел на суданския президент. Тя му е доставяла оръжие в периода, когато властта настъпва в региона Дарфур от 2003 до 2007 г.

През 2009 г. Международният наказателен съд предявява обвинения срещу Ал Башир за геноцид и военни престъпления и издава заповед за арестуването му. Русия тръгва по свой път. През 2017 г. суданският лидер е приет от руския президент Владимир Путин в резиденцията му в Сочи. Там суданецът казва на Путин, че страната му може да бъде път на Русия към Африка, и в замяна иска от Москва "защита от агресивните действия на САЩ".

Преговорите на двамата лидери отварят врати за руските предприятия в Судан - от политическите консултации до добива на полезни изкопаеми и военна помощ. Руските въоръжени сили разработват планове за използване на пристанищата и авиобазите на Судан като военни постове, пише сп. "Тайм". В страни, в които има напрежение, Русия създава нови съюзи, вдъхва живот на старите, запълва празните места, оставени от Запада, фокусирана върху своите интереси.

В Зимбабве Москва е изпратила политически консултанти, които според източник на британския в. "Телеграф" са помогнали за избирането през 2017 г. на Емерсон Мнангагва за президент. Мнангагва изпраща свои посланици в Москва месеци преди и след изборите, а също така сам се среща с Путин в Русия и подписва сделка за разработка на залежи на платина с фирма, управлявана от сина на високопоставен руски чиновник.

Опозиционни политици на Зимбабве твърдят, че Русия се е намесила в изборите, нещо, което Мнангагва отрича. На аудиозапис, цитиран от в."Телеграф", геолог, свързан с т.нар. готвач на Путин – Евгени Пригожин, казва, че по време на изборите в Зимбабве са били задействани руски политически консултанти. Изданието проучва геолога от записа и установява, че той е работил през последните години в Зимбабве, ЦАР, Мадагаскар и в няколко други африкански страни.

От аудиозаписа става ясно, че политическите консултанти имат за задача да дадат възможност на Пригожин да се включи в добива на минерали в Зимбабве. Геологът съобщава също, че в Мадагаскар има "въоръжено присъствие", свързано с безредиците около нефтено находище.

Според местните медии в миналогодишните президентски избори в Мадагаскар също е имало политически консултанти, свързани с Пригожин. Министерството на външните работи не отговаря на въпрос на в. "Телеграф" има ли намеса на Русия в изборите, но съобщава, че руски компании са заинтересовани от проекти, свързани с природни ресурси в този регион. Компания, вероятно контролирана от Пригожин, е участник в съвместни руско-централноафрикански добивни проекти, пише в. "Телеграф".

В Либия различни фракции търсят подкрепата на Кремъл, често в замяна на достъп до нефтени находища и други ресурси. “Те специално се целят в страни, които имат токсични отношения със Запада - казва Андрю Вайс, който изучава Русия за фондация "Карнеги", анализаторски център във Вашингтон. – Те се опитват да се включат във всеки конфликт не само за да го решат, но и защото търсят влияние.”