Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В понеделник премиерът Борсов обсъди промените в закона за вероизповеданията с патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи
В понеделник премиерът Борсов обсъди промените в закона за вероизповеданията с патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи

Във фейсбук Сидеров призова спорният текст да не минава

БСП съветва патриотите да напуснат залата при второто четене

Имамите в България не получават заплати заради 8-те милиона лева данъчни задължения, които имат. Държавата не може да им преведе субсидиите, тъй като всички средства ще влязат в сметките на НАП. Служителите на православната църква нямат този проблем, защото са изрядни към фиска. За да се излезе от тази ситуация, на първо четене беше приета промяна в Закона за вероизповеданията, която опрощава задълженията на мюфтийството, което предизвика недоволства.

Според информация на НАП у нас са регистрирани 3440 религиозни организации, а 185 от тях са с дългове към държавата. Основната част са на мюфтийството - близо 8 млн. лв., а останалите дължат общо 447 000 лева.

Поправките минаха през парламента с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Депутатите от “Обединени патриоти” бяха против, а от “Воля” се въздържаха.

От БСП обвиниха в сделка ГЕРБ и ДПС срещу подкрепа за поправките в Изборния кодекс.

В понеделник Бойко Борисов обсъди промените в закона с патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи и ги призова да успокоят вярващите и да не се създава напрежение.

Сделка няма, категоричен бе лидерът на ГЕРБ. А ден по-рано напомни във Велико Търново, че 12 г. управлява без ДПС и призова БСП да декларира, че е готова на същото.

Във вторник Волен Сидеров призова във фейсбук да отпадне клаузата за опрощаване на дълговете на вероизповеданията.

“Мюфтийството може да си оправи задълженията и без държавата да му ги опрощава”, предложи лидерът на “Атака” .Той щял да потърси председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да коментират темата, защото отпадането на опрощаването щяло да “успокои духовете” и ще се избегне напрежение между вероизповеданията. Сидеров предупреждавал ГЕРБ, че това е деликатна тема, още при първите промени в закона в края на миналата година.

До петък законът трябва да мине второто четене. Според източници от ГЕРБ в момента се водят разговори с всички политически сили, за да се излезе от ситуацията. “Отговорна партия сме и винаги сме отворени за диалог”, коментира член на ръководството на парламентарната група на управляващата партия. С регистрирането на Недим Генджев като председател на Висшия духовен съвет на мюсюлманското сунитско изповедание се появил още един кандидат освен мюфтийството за разпределяне на държавните субсидии за вероизповеданията. Вероятно при второто четене и този казус ще бъде обсъждан.

БСП призова “Обединени патриоти” да не се регистрира и да напусне залата в деня на приемането на закона на второ четене. Зам.-шефът на червената група Георги Свиленски посъветва управляващите да не злоупотребяват с темата, защото не ставало въпрос за етнически мир, а за неплатени данъци и осигуровки.