Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едмонд и Едуард Труши са еднояйчни близнаци с еднаква ДНК.  СНИМКИ: ФЕЙСБУК
Едмонд и Едуард Труши са еднояйчни близнаци с еднаква ДНК. СНИМКИ: ФЕЙСБУК

Еднояйчните албанци с идентична ДНК разиграват властите от години

34-годишни близнаци разиграват от години италианските власти, които все не могат да ги осъдят за извършените от тях престъпления.

Албанците Едмонд и Едуард Труши са еднояйчни близнаци и са като две капки вода във всичко – по ДНК, ръст, външен вид, татуировки и дори по начина, по който вчесват перчемите си.

Единственото, по което се различават, са пръстовите отпечатъци. Когато обаче някой от двамата е в акция, той използва ръкавици, така че изчезва и единственото доказателство, чрез което може да бъде осъден.

Нито веднъж досега италианските власти не са били в състояние да докажат кой точно от двамата братя е обрал даден магазин или дом, затова и

съдията не знае

никога кого

от двамата

да осъди

Резултатът от всичко това е, че въпреки стотината обири и кражби на техен гръб те нямат присъда в досието си.

Според в. “Стампа” еднояйчните близнаци Едмонд и Едуард преди 4 г. попаднали заедно в затвора на Мантуа. Едмонд точно щял да премине със своя “Форд Мустанг” италианската граница, когато властите щракнали белезниците на ръцете му.

Близнаците на младини
Близнаците на младини
Едуард пък вече бил задържан от карабинерите на Салуцо в къщата си в Кастильоне деле Стивиере, на езерото Гарда. В крайна сметка бягството на Едмонд траяло 24 часа.

Във вилата им пък Едуард бил задържан заедно с малко

богатство от

скъпоценни

камъни, диаманти,

златни бижута,

5 часовника “Ролекс” за 300 000 евро и 24 000 евро в брой. Всичко това било плячка от десетките им обири по къщи в северните области Фриули, Пиемонт, Венето и Тоскана.

Кой точно обаче от близнаците е откраднал този или онзи предмет, чие лице е запечатано от тази или онази видеокамера на банка или магазин, не е ясно. Дори да остави следи на местопрестъплението, извършителят след това не може да бъде осъден.

На всеки видеозапис има все едно и също лице. Дори когато единият от двамата близнаци остави слюнка или пот при извършване на поредното престъпление, неговата самоличност пак не може да бъде доказана категорично в съда. Проблемът е, че при еднояйчните близнаци ДНК-то е идентично, със съвсем малки разлики. Те не могат да се видят с нормална апаратура, затова е необходима намесата на изключително

сложни апаратури за

генетичен анализ, с които

властите не разполагат

Според в. “Република” само преди дни съдът във Верона оправдал за пореден път двойката близнаци. И този път обвиняем за извършването на грабеж в къща в провинция Верона бил Едуард Труши. Той действал през нощта, но собственикът на дома се събудил и опитал да го спре. Двамата се сборичкали. Бандитът дори загубил косъм от главата си, оставил и пот. 

След като се анализирали следите му, се стигнало до извода, че те са на Едуард. Съдийката Лаура Донато обаче го оправдала, защото не била сигурна кой от двамата в крайна сметка е действал – все пак тяхното ДНК е еднакво.

И други три процеса в миналото срещу близнаците свършиха в нищото. Причината е, че при всички тях

доказателствата

на базата на ДНК

анализи не

служат за нищо

Играейки си на котка и мишка с италианските власти, двамата албански близнаци все излизат на свобода, след което отново се впускат в любимото си занимание – обирите. Градовете, попаднали под прицелите им, са все в богатата Североизточна и Централна Италия – Кунео, Мантуа, Виченца, Верона, Тревизо, Ферара, Удине, Падуа, Гориция, Пезаро, Урбини, Пиза, Ровиго, Пистоя.

За да разиграват още повече властите, близнаците си служели и с телефони на името на граждани от Гамбия, Мозамбик и Пакистан, които си разменяли непрекъснато. В пъзела се вписвали и двете им коли “Мерцедес” и “Форд”, но кой от близнаците коя кола кога и къде използвал при престъпленията, и това не било сигурно.

Италианец лежал 22 г. в затвора без

вина, иска 66 млн. евро от държавата

Със сигурност съдебният случай на Джузепе Гулота ще остане в историята на италианското правосъдие като една от най-големите грешки за всички времена.

Гулота прекарал 22 години зад решетките, без да е виновен за престъплението, по което бил осъден. Днес той иска обезщетение от 66 млн. евро от италианската държава.

Гулота бил арестуван през 1976 г. за убийството на карабинерите Салваторе Фалчета и Кармине Апуцо. Те били на служба в участъка в Алкамо Марина, до сицилианския град Трапани. 18-годишният тогава Гулота бил осъден на доживотен затвор. След 9 процеса и 22 години зад решетките през 2012 г. Апелативният съд на Реджо Калабрия оправдал италианеца и постановил, че “признанията” му били изтръгнати с жестокости и мъчения. По случая “Гулота” били разследвани и други трима души, които също били оправдани. Единият от тях, който починал още през 1998 г., бил оправдан през 2014 г.

Според адвоката на Гулота основна вина за съдбата му имала държавата, която през изминалите години не смятала мъченията при изтръгването на признания за престъпление.