Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Последното завещание" взривява Политбюро, но очевидците умират един след друг

Когато Ленин се оттегля, за да се лекува, той настоява партията да се управлява от няколко секретари, но мечтата му се оказва неизпълнима. Утопията на вожда се сблъсква с нечовешки амбициозния Сталин, който вече е решил да вземе цялата власт.

“Той никога нямаше да се задоволи само с ролята на политически лидер, който упражнява власт чрез статии, речи и контрол над организационните връзки – пише съпругата на Ленин Надежда Крупская. - Той знаеше отлично, че това е единственият път да контролира топличности в партията на работниците, която функционираше без всякаква организация.”

В този период 1920 - 1921 Ленин все още е в състояние да осъзнава какво се случва и решава да вземе мерки, за да спре Сталин навреме. Затова на 3 март 1921 г. той пише на Каменев, че няма да може да говори пред конгреса. Моли го да му осигури бележки - на всеки лист да напише максимално кратко дадена опорна точка. На всяка бележка да има 10 реда. Ленин иска да има поне час да мисли за всяка. Моли го и за стенограф, на когото да диктува решението си и той да пише на свободните редове.

В “Писмо до конгреса” Ленин настоява Сталин да бъде свален от поста генерален секретар, тъй като е прекалено властолюбив.

Троцки също потвърждава, че лидерът на Октомврийската революция се

опитвал да

отстрани Сталин

от единствената позиция, която му давала власт.

Според Троцки преди инфарктното събитие Крупская дава на Сталин “Последното завещание” на Ленин, за да бъде прочетено на предстоящия партиен конгрес. Тогава “Сталин избухва срещу своя учител”, твърди Троцки. Един от бившите секретари на Сталин - Бажанов, по-късно описва как Каменев започва да чете завещанието: “Всички бяха

парализирани

от болезнено неудобство

Сталин седеше на стълбите на подиума на президиума, изглеждаше малък и жалък.”

В този момент един от приближените на Ленин се обръща към Троцки и му казва, че в тази ситуация хората на Сталин няма да се осмелят да тръгнат срещу него. Но Троцки е убеден, че ще постъпят точно така и ще влязат в битка в първия възможен момент.

"След завещанието Сталин вече нямаше съмнение, че ако Ленин се върне на работа, това ще означава политиеска смърт за него като генерален секретар - пише Троцки. - И обратно, само смъртта на Ленин може да разчисти пътя пред Сталин."

Вероятно затова Сталин започва да подготвя противниците си начело с Троцки, че

Ленин скоро няма да е между живите

За целта вика Троцки, Лев Каменев и Григорий Зиновиев на среща през февруари 1923 г., за да ги информира, че Ленин има неочаквана молба към него. Искал Сталин да му достави отрова.

"Помня колко необикновено, мистериозно и странно изглеждаше лицето на Сталин - пише Троцки. - Молбата, която сподели, бе трагична, а лицето му бе замръзнало в полуусмивка - като маска. Ужасът бе във факта, че Сталин не изрази никакво мнение по тази молба, просто искаше да види реакциите на останалите или е имал някаква своя идея? Каменев бе тих, Зиновиев, сякаш изгубен, както винаги в критични моменти.

Знаеше ли Сталин за молбата на Ленин преди това, или използваше неочакваната новина, за да триумфира пред противниците си?"

Троцки пръв се опомня и е категоричен, че четиримата е абсурдно да обсъждат такава молба, защото състоянието на Ленин може да се подобри.

Сталин обаче бил непреклонен:

“Старият мъж страда”

Обяснил им, че Ленин искал отровата да е близо до него, ако положението стане безнадеждно.

Троцки не приема този аргумент, защото смята, че Ленин може да направи фаталната крачка, отчаян от някакво моментно състояние.

Сталин отхвърлил довода му като повторил, че “старият мъж страда”.

“Какво искаше този човек - пита се Троцки. - Защо бе с този грим и маска? Нямаше гласуване, дори формална дискусия, участвахме в едно самостоятелно негово заключение да достави отрова, което бе извън обсъждане”.

“Последното завещание” на Ленин е пазено в пълна тайна, включително от партията.

Как Владимир Илич сам подписва смъртната си присъда, четете в хартиеното издание.