Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

САЩ, Русия и Франция продължават да се борят кой ще съди руснака за изпирането на над 33 милиарда евро чрез биткойн борсата

Атлетичен руснак, непознат за широката общественост, е един от най-търсените мъже в Северното полукълбо. САЩ, Русия и Франция искат екстрадиция на Александър Виник, заподозрян в изпирането на милиарди долари, натрупани по престъпен начин чрез неговата платформа за търговия с криптовалута BTC-e.

Сайтът му направи възможно анонимно конвертиране на милиарди долари, рубли или евро в дигитални валути - bitcoin, ethereum или litecoin - или обратно, конвертиране на средства от една виртуална валута в друга. 700 000 клиенти са се възползвали от опцията в последните 7 години и биткойн борсата не ги е проверявала.

Виник бе обвинен за организирането на схема за изпиране на $4-9 млрд. долара, съобщава ТАСС.

За главния

герой на това киберпрестъпление

не знаем почти нищо. Откъде идва? Какъв е неговият начин на живот? Кои са съучастниците му? Толкова много тайни, за които единствено руснаците държат ключа, коментира вестникът.

На 25 юли 2017 г., докато е на семейна почивка в малко рибарско селище в Северна Гърция, 39-годишният Виник е арестуван по американско искане за арест. Оттогава той чака в килията си в Атина решението на правосъдието да го качи на самолет за Вашингтон, Москва или Париж.

Компютърният гений, който умело е замитал следите си чрез разполагане на сървъри и уеб домейни в различни страни на света, отрича всички обвинения и признава, че само е предоставил някои технически съвети на BTC-e.

Първо САЩ започва разследване срещу него. Четири федерални агенции - ФБР, Сикрет сървисис, Министерството на финансите и Департаментът за вътрешна сигурност – обединиха усилията си. 21-те обвинения към хакера може да му костват петдесет и пет години лишаване от свобода и глоба от 12 милиона долара. Към това има искане за още 110-те милиона долара глоба за компанията, която управлява сайта - Canton Business Corporation. Тя е офшорка, базирана на Сейшелите с руска телефонна линия.

Обвинителният акт, изготвен от федералния прокурор Брайън Стреч, е поразителен. Руснакът е обвинен за ръководството на създадено в Москва през 2011 г. "престъпно предприятие" - борса за биткойни, през която са препрани незаконно спечелени пари.

"Усилията на Виник са превърнали BTC-e в един от основните инструменти, използвани от киберпрестъпниците по света, за изпиране на приходите от своите незаконни дейности" - пише Брайън Стреч. - Престъпления като хакерство, измама, кражба на самоличност, измами с ДДС, трафик на наркотици и подкупи на държавни служители."

Руснакът е обвиняван за ръководство на биткойн борсата BTC-e в момент, когато хакери са използвали такива средства за финансиране на електронно проникване в Националния комитет на Демократическата партия и други "мишени", пише “Ню Йорк таймс”. Някои смятат, че той може да има ценна информация за намесата на Русия в изборите в САЩ.

Между 2011 и 2017 г. около 700 000 клиенти

са използвали услугите на биткойн борсата. Минали са 9,4 милиона биткойни, или 33 милиарда евро по текущи цени. Без да се броят трансакциите, направени в други криптовалути като litecoin.

BTC-e е всичко онова, което може да привлече престъпния свят. Няма нужда да предоставяте лични данни, за да отворите сметка. Достатъчно е потребителско име, парола и имейл адрес. Заглавията на някои сметки са много показателни - ISIS, CocaineCowboys или Hacker4Hire ("хакер търси работа"). За да гарантира непрозрачност на финансовите потоци, сайтът предлага криптовалутата Dash, 100% анонимна, и услугата bitcoin mixer - смесване на суми в различни дигитални валути, за да ги направи още по-трудни за проследяване.

През BTC-e се изпират пари от киберпрестъпления. Сред клиентите на BTC-e са кибер-хакерите на CryptoWall, които криптират данни на компютър без знанието на потребителя. За да възстанови ценните си файлове, жертвата трябва да плати откуп.

Виник е бил бенефициент на няколко акаунта, заради което пари от хаквания и кражби отиват директно в неговия джоб, като например Vamnedam ("Няма да ви дам" на руски - бел. ред). Също така се подозира, че е участвал в пробива на века: грабежа на 650 000 биткойна от конкурентната платформа Mt. Gox. Част от плячката осигурява три сметки, хоствани от BTC-e. Поражението на Gox позволява на BTC-e да получи лъвския дял от пазара на криптовалута.

Във Франция съдебната машина се задейства

след жалби. Там друг злонамерен софтуер - Locky, в крайна сметка издава BTC-e. Той е нападнал френските компютри през юни 2016 г., а година по-късно отново извършва престъпления.

Военните откриват, че платформата BTC-e получава голяма част от плащаните откупи. Следите на бенефициентите водят до Украйна и Русия. Тегленията на пари се правят в Москва, чрез карти, от които се теглят рубли от виртуални валутни сметки. Русия отказва да съдейства, а ФБР не е по-склонна към сътрудничество.

През юли 2017 г. гръцката полиция призовава Александър Виник по искане на САЩ. Мобилните му телефони и компютърът му са конфискувани, както и калифорнийските сървъри на сайта Bitcoin Gold Mining. Случаят се премества на дипломатическото бойно поле.

Освен Виник са арестувани още двама негови сънародници в Испания и Чехия. Руските власти предприемат контрамерки под формата на конкурентни молби за екстрадиция, в които се твърди, че руснаците са извършили трансакции за 12 милиона долара в родината си.

Според в. "Ню Йорк таймс" това е юридическа маневра. Американците също са решени да се докопат до тайните на Виник, пише от своя страна в."Експрес". През октомври 2017 г. те получават в Солун "зелена светлина" за екстрадицията му, съдът в Солун се съгласява да предаде руснака на САЩ, но адвокатите му обжалват пред Върховния съд.

След това екстрадицията му иска Франция и през юли 2018 г. съдът преразглежда решението си и постановява предаването на компютърния гений на Париж. Франция, която

разбира, че пиратът зад BTC-e е Виник,

има намерение да го съди. Руснаците са бесни, американците също.

Гърците, които в този момент са в деликатна ситуация с Кремъл заради изгонването на двама руски дипломати, не знаят как да решат този политико-правен пъзел. "Париж постави въпроса за екстрадиция", коментира наблюдател пред френския в. "Експрес". Няколко седмици по-късно съдът в Солун одобрява екстрадирането на Виник за Русия.

В началото на есента на 2018 г. френски съдия и следователи отиват да го разпитат. Но изслушването не се осъществява - адвокатите на руснаците искат присъствие на двама преводачи, един с гръцки и руски и друг – с гръцки и френски.

Виник не иска да е в затвор в САЩ. "Русия ще разгледа въпроса за вината ми, докато Франция и САЩ няма да могат да го направят, тъй като в тези страни няма справедливост", казва той пред агенция ТАСС.

Около московчанина тече дезинформация, например, че имало план за убийството му, открит от гръцката полиция. Междувременно, чрез неговите адвокати и бившия председател на гръцкия парламент Русия протестира срещу гръцките съдии и условията в ареста - многобройни пътувания между атинския затвор и съда в Солун в неудобни малки коли, липса на медицинска и стоматологична помощ,

нощи, прекарани на пода, килията му била без легло

В началото на декември той започна гладна стачка.

На 20 декември 2018 г. гръцкият Върховен съд разпореди екстрадицията на мошеника на криптовалута във Франция, след като страната пусна европейска заповед за арест срещу биткойн оператора BTC-e. Според френското искане той е измамил 100 души във Франция от 2016 до 2018 г.

Върховният съд отхвърли апелацията, подадена от защитата на Винник. Адвокатът Тимофей Мусатов заяви, че ще изпрати петиция за отлагане на решението за екстрадиране поради влошеното състояние на здравето на Виник заради гладната му стачка. Крайното решение за екстрадирането му ще бъде взето от гръцкия правосъден министър.

Междувременно CryptoGlobe съобщи през октомври м.г. за възобновена дейност на биткойн платформата под ново име - World Exchange Services (WEX).