Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Неизвестно е още колко милиарда печели от убийства, наркотици и проституция

С хората, които съм убил, може да се запълни цяло гробище, казвал той навремето

Той доминира в икономиката на Сицилия и владее бизнес за 10 млрд. евро – от недвижими имоти, туризъм и производство за зехтин до централи за вятърна енергия. Матео Месина Денаро е смятан за един от новите лидери на Коза ностра след ареста на топмафиота Бернардо Провенцано през 2006 г.

Преди 25 години Денаро изчезва безследно от морския курорт Форте дей Марми в района на Тоскана, след като излиза постановление за ареста му заради извършени множество убийства. "С хората, които съм убил, може да се запълни цяло гробище", казвал той някога на мафиотите.

Къде се крие, е най-голямата мистерия в Италия. През последните 10-20 години никой не го е виждал, но периодично се появяват съобщения за присъствието му. Според сп. "Еспресо" той е променил лицето и пръстовите си отпечатъци в България.

Двеста карабинери и полицаи, които постоянно го издирват, вярват, че ако е жив, е на 56 години, пише швейцарското издание "Тагес Анцайгер".

През 2003 г. с решение на съда в Трапано са

замразени активи

на Денаро за

1,3 млн. евро,

а на следващата година са конфискувани други - за 20 млн. евро. Според в. "Индипендънт" той притежава 43 компании и 93 имота. През 2010 г. Коза ностра се ориентира към получаване на евросубсиии за вятърна енергия и подставени лица на Денаро развиват сериозен бизнес с тях.

По данни за 2012 г. италианската мафия като цяло печели над 92 млрд. евро на година, което е 7% от БВП на страната, твърди бизнес групата "Конфесерсенти". По това време състоянието на Денаро се оценява на 2,8 млрд. евро, сред което са и любимите му поршета, дизайнерски часовници и костюми и очила на Армани и Версаче.

През 2013 г. по закона за гражданската конфискация са конфискувани парите в 66 банкови сметки, а през 2017 г. - компании за производство на зехтин, свързвани с мафиотския бос. На 27 ноември т.г. журналистическият проект за борба с организираната престъпност и корупцията публикува на сайта си www.occrp.org информация, че италианските власти са

конфискували активи на Коза ностра за

1,5 млрд. евро

от наследниците на покойния бизнесмен Кармело Пати, изградил бизнеса си с пари от Коза ностра.

Според дирекцията за разследване на антимафията (DIA) конфискуваното имущество включва 200 сгради, яхта, три курорта, 25 компании и голф клуб в Рим. Разследващите твърдят, че Пати разраства бизнеса си с пари, предоставени му от Матео Месина Денаро, избягал от правосъдието през 1998 г. и осъден на смърт за убийства.

През 2014 г. Пати беше осъден за неплатен ДДС, но приживе не е хванат въпреки подозренията за връзки с мафията преди смъртта му. През ноември DIA обяви мрежата от компании на Пати, която се простира далеч и отвъд Бразилия и включва "фиктивни компании без фирмена структура" с акционери и "близки до мафията" служители, пише www.occrp.org.

ФБР смята Денаро

за най-опасния престъпник

след Ел Чапо,

мексиканския наркобарон Хоакин Гусман. За разлика от други мафиоти Денаро е атеист и не е минал през никакъв обред за посвещение в делата на Коза ностра, пише "Тагес Анцайгер".

Обича изкуството и археологията, чете Даниел Пенак и Вергилий, ако се съди по преписката му с бившия кмет на Кастелветрано, откъдето е родом. Официално има една дъщеря, но се говори, че има и други деца и многобройни любовници.

Той става известен след смъртта на Провенцано, когато сп. "Еспресо" поставя снимката му на корицата си с текст:

Това е новият бос на мафията

Баща му Франческо Месина Денаро, по прякор Дон Чичо, е бил шеф на мафиотската комисия в провинция Трепани на Сицилия и капо на Кастелветрано, където е живял и легендарният сицилиански бандит и сепаратист Салваторе Джулиано.

14-годишен, Матео започва да ползва винтовка, а на 18 години извършва първото си убийство. След смъртта на баща си през 1998 г. Матео става капо на региона, докато Винченцо Вирго управлява Трапани. След ареста на Вирго през 2001 г. Месина Денаро става лидер и на Трапано.

Той се занимава с рекет и изнудване, като принуждава бизнесмените да плащат pizzo – такса за покровителство и печели договори за строителство, тъй като семейството притежава пясъчни кариери. Активен е в международната търговия с наркотици и през май 2002 г. получава присъда за участие в терористично пападение през 1993 г.

През 2000 г. са арестувани лица, които са му помагали. Открити са две пристанища, където се е криел. Арестуван е през 2007 г. През декември 2013 г. е заловена сестрата на боса - Патриция Месина Денаро, също мафиот, а през 2015 г. и през тази година са арестувании още 33-ма негови хора.

Въпреки че някои със сигурност са дали информация, Месина Денаро не е открит.

Къде се крие?

Може никога да не е напускал Кастелветрано, охраняван от мрежа бизнесмени, политици и представители на италианските спецслужби, коментира "Тагес Анцайгер". През 2010 г. Денаро е видян на футболен мач на "Палермо", а от време на време се говори, че е ходил до Каракас, Тунис, Швейцария, Германия.

През 2006 г. той отива в болница в Барселона със собственото си име. Дали се е чувствал недосегаем, или някой замита следите му?

Тереза Принчипато, прокурор на Палермо,

посветила осем години от живота си на лова на този супербос, прилага спрямо него тактиката на "изпепелената земя". По нейно разпореждане са арестувани братовчеди, чичото, племенниците на мафиота, предполагаемите му бизнес партньори, познати антиквари.

Брат му е в затвор при строг режим. Възниква въпросът защо босът е позволил това да се случи и не е реагирал по никакъв начин? "Възможно е планът да е такъв. Новата мафия убива по-рядко, за да бъде оставена върхушката й на спокойствие от властите", коментира "Тагес Анцайгер". "Месина Денаро се ползва със защита от най-високо място. И се мести както си поиска", казва Принчипато.

Съществуват подозрения, че Денаро владее цялата икономика на провинция Трапани - супермаркети, търговски центрове, ресторанти, хотели. Той произвежда вино, зехтин, кашкавал и се занимава с вятърна енергия.

Състоянието му се оценява на 10 млрд евро, като в тази сума не влизат приходите му от наркотърговия. Полицията вече няколко години казва, че скоро ще залови топмафиота. "Няма друг град, в който са струпани толкова полицаи, както в Кастелветрано - пише "Тагес Анцайгер". Ц Тук няма квадратен метър, в който да няма бръмбари за подслушване. Но призракът на мафиота е невидим и безмълвен."