Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милиардерът Лен Блаватник е в списъка със санкционирани от САЩ руснаци, близки до Путин

Състоянието му е близо $20 млрд.

Един от близките до Кремъл олигарси е финансирал Харвард и Оксфорд, както и института "Хъдсън" – авторитетен “тинк-танк” на консерваторите. Те са приели дарения в eрата на санкциите на САЩ срещу Русия.

Известният мозъчен тръст на консерваторите “Хъдсън”, организирал дебати за възхода на клептокрацията в Русия и силно критичен към руското правителство, е получил $50 000 дарение от родения в Украйна милиардер Леонид (Лен) Блаватник. В знак на протест Чарлз Дейвидсън, основател на Инициативата "Клептокрация" на института, посветил се на осветяването на заплахите за демокрацията от авторитарни режими, напусна поста на изпълнителен директор за информационно-комуникационните технологии.

"Блаватник е точно това, срещу което Инициативата “Клептокрация” се бори - влиянието на олигарсите на Путин върху политическата система и обществото на Америка и вноса на корумпирани руски бизнес практики и ценности", казва Дейвидсън.

Роден в Украйна и израснал в Русия,

Блаватник емигрира в САЩ през 1978 г., за да учи компютърни науки в Колумбийския университет. Милиардерът - в приятелски отношения с политици като Бил Клинтън и режисьори като Мартин Скорсезе, натрупва богатството си в спорната приватизация през 90-те години в постсъветска Русия, когато придобива ценни фирми за алуминий на безценица. Според някои той постига благосъстоянието с помощта на Нурсултан Назърбаев и Путин, пише www.underminers.info.

В момента е гражданин на САЩ и Великобритания и 43-ти по богатство в света според индекса на Bloomberg, със състояние от $19,5 млрд. Той ликвидира значителна част от империята си през 2013 г., когато продава дял в руското петролно предприятие TNK-BP на "Роснефт" за $7 млрд. Другите му активи включват Warner Music Group, дял в производителя на пластмаси и химикали LyondellBasell Industries NV и голяма колекция изкуство.

Години наред Блаватник

се стреми да извоюва уважението на Запада

В допълнение към покупката на Warner Music и придобиването на един от най-старите лондонски театри тази година, Блаватник е дарил повече от $100 млн. долара на университета Оксфорд и $50 млн. долара на университета Харвард.

"Семейната фондация на Блаватник спонсорира ежегодно нашето галасъбитие за връчване на награди. Благодарни сме за всички онези, които подкрепят работата на Хъдсън тази вечер", се казва в имейл на института Хъдсън до в. “Ню Йорк пост”. Въпреки това Иля Заславски, оксфордски възпитаник от Русия, който е в консултативния съвет на Инициативата “Клептокрация”, подчертава, че бизнес партньори на Блаватник са Виктор Векселберг и Олег Дерипаска, които са в списъка на поставените под санкции от правителството на САЩ.

"Блаватник е олигарх" - казва Заславски пред “Ню Йорк пост”. – Невероятно е как той

превръща филантропията в политическо влияние

Това е философски въпрос: може ли да се правят добри неща с лоши пари?”

На галавечерта на Хъдсън институт в Ню Йорк председателят на Камарата на представителите Пол Райън, който напуска поста си през януари, получи награда чрез видеовръзка, а сред присъстващите бе и подалата оставка посланик на САЩ в ООН Ники Хейли.

В www.underminers.info Заславски твърди, че Блаватник е получил около $7 млрд. през 2013 г. в сделка, ръководена от Путин и Игор Сечин, в която плащането към милиардера от страна на руската държава е с над $3 млрд. повече от реалната стойност на сделката. Медийният бизнес на Блаватник е споменат в т.нар. “Панамски досиета” за офшорните сметки - той е партньор с бившия заместник-министър на вътрешните работи Александър Махонов.

От журналистическото разследване “Панамски досиета” става ясно, че фирмата на Блаватник “Амедиатека” има важен общ бизнес с офшорки, контролирани от Махонов, който през 2017 г. подаде оставка след подозрения за корупция на негов подчинен.

Нещо повече, в испански съд в рамките на дело за руската мафия е бил предоставен аудиозапис с думите на депутата от Руската Дума Владислав Резник, свързан с предполагаемия мафиот Генади (Генадиос) Петров от 2007 г. В него Резник напомня на Петров да организира среща на Лен Блаватник с някой от върха и Петров обещава да го направи.

Американските медии съобщиха, че Блаватник вероятно е разследван от спецпрокурора Робърт Мълър за политически дарения и други инициативи, свързани с руска намеса в политиката на САЩ.

Блаватник използва “филантропията”

и предоставя малка част от даренията на водещи западни академични и културни институции, за да има достъп до политически кръгове. Този "филантропски" капитал замазва репутацията и се превръща в средство за политически достъп и инфилтрация в САЩ и Великобритания на най-високо ниво, смята Иля Заславски.

Той твърди, че университетите Станфорд, ЮПен и Харвард са получили от Блаватник много пари за проекти в биомедицината - $50 млн. през 2013 г., както и най-голямото дарение от $200 млн., анонсирано от Медицинския университет на Харвард на 8 ноември. 200-те милиона са дарени за научни изследвания, инвестиции за събиране на научни данни и създаване на субсидирано лабораторно пространство за стартиране на биотехнологии.

"Лен обича да говори за наука и на много срещи, които имахме, искаше да ни учи какво да правим” – казва в телефонно интервю за Блумбърг Джордж Дейли, който наскоро стана декан на Харвард Медикал Скул. Според него

с част от подаръка

на Блаватник

ще се купи

образна техника,

наречена Cryo-EM, която визуализира протеините, докато участват в клетъчни процеси, друга част от средствата ще бъдат за изследвания на лечението на рак и др.

Защо се приемат подаръци от подобни бизнесмени в САЩ, четете в хартиеното издание.