Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Турция е решила да създаде нова военна база в Черно море, съобщава турският в. "Миллиет" тази сутрин.

Както отбелязва изданието, това става в момент, когато завърши строежът на морския участък на газопровода "Турски поток", Русия задържа украински плавателни съдове и се говори, че САЩ ще изпратят боен кораб в Черно море, предава БТА.

В този контекст командването на турските ВМС е взело решение за изграждането в Източното Черноморие на деветата военноморска база на Турция. Тази стъпка се коментира като напълно уместна и правилна в момент, когато районът на Източното Черноморие внезапно се разгорещи след като преди това разгорещени дни преживяваше Източното Средиземноморие заради издирването на въглеводороди там, отбелязва вестникът.

Проектът за базата в град Сюрмене вече е получил одобрението на местната власт и други отговорни институции и строежът практически е започнал. Базата ще бъде изградена на площ от 60 декара при пристанище Чамбурну, което е разположено на 40 км от окръжния град Трабзон. Базата ще бъде напълно оборудвана и ще оказва логистична подкрепа на фрегати, подводници и ракетни катери.

О.р. адмирал Джем Гюрдениз коментира пред "Миллиет" стъпката, като напомни, че проект за изграждането на такава база в Източно Черно море е имало още по времето на студената война. "Заради геополитическите ни приоритети в други морски области, проектът така и не се осъществи", каза той. "Изграждането на базата в Сюрмене е съвсем уместен и правилен геостратегически ход", добави той.

По думите на адм. Гюрдениз базата Сюрмене не само ще засили капацитета на действие на военноморските сили, но и ще допринесе за индустриалното и обществено развитие на този район.

"Имаме нужда също от военноморска база в Северен Кипър и от голяма корабостроителница в Ташучу в Мерсин", каза още военният.

Към момента турските ВМС разполагат с осем военноморски бази в четири морета.

В базата в Сюрмене ще работи персонал, съставен от 400 военни и 200 цивилни служители. Очаква се тя да осигури важен принос и за икономическия подем на този район, отбелязва още "Миллиет".