Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

80-годишният Сетимино Минео е заловен.
80-годишният Сетимино Минео е заловен.

Новият Капо ди тути капи е 80-годишният Сетимино Минео, избран от клановете на тайна среща през май

Полицията подслушала телефона на един от тях, разбрала, че Коза ностра мести центъра си от митичното Корлеоне в Палермо

Италианската полиция арестува в Палермо в зрелищна акция, заснета от дрон, новия бос и още 45-има души, свързани със сицилианската мафия.

Първоначално на видеото се вижда как четирима мъже се срещат и се прегръщат, вървят спокойно по улиците на града. После Сетимино Минео отива до шофьор на автомобил, с когото също се поздравява, разменят си нещо за секунда. След това двамата мъже си слагат мотоциклетни каски. В този момент го хващат.

Смята се, че той е наследил шефското място в митичната Коза ностра след смъртта на бившия Капо ди тути капи Тото Риина миналата година. И дори е възобновил мощта на групировката.

Карабинерите се похвалиха, че са

ударили висшите ешелони на организацията

Задържаните са обвинени в изнудване, палежи, участие в мафиотски кланове и незаконно притежание на оръжие.

80-годишният Минео уж се занимава с бижутериен бизнес, но се опитвал да възвърне славата на Купола - управляващата комисия на Коза ностра, за да може да контролира парите от нелегалната дейност и да засили позициите на мафиотската организация.

Купола провел тайна среща в Палермо през май - първата среща на всички фамилии от 25 г. насам. На нея решили да номинират Минео за новия бос на босовете.

Избирането му белязало прехвърлянето на властта от планинското градче Корлеоне, което служело за база на групировката от години и

стана световноизвестно чрез книгите и филмите за Кръстника

Полицията разбрала за ключовото събиране, като подслушала телефоните на участниците, между които бил и Франческо Колети, смятан за един от старейшините.

Именно от негов разговор с шофьора му карабинерите научили какво се е случило:

“Беше прекрасна среща, много сериозна, с хора

от цялата страна,

възрастни хора. На края на разговора всички станахме и се разцелувахме".

А новоизбраният бос на босовете Минео е част от Коза ностра, откакто е навършил пълнолетие. Бил е арестуван през 1984 г. и е лежал 5 г. в затвора по обвинение на прокурора срещу мафията Джовани Фалконе, който бе убит през 1992 г. Наследникът на Тото Риина

попада зад решетките още веднъж

- през 2006 г., като излиза през миналата година.

"Арестите бележат един от най-големите успехи на държавата срещу мафията. Минео е бил "избран" за наследник на Тото Риина след смъртта му - пише вицепремиерът Луиджи ди Майо в профила си в инстаграм. - Италия няма повече да търпи този измет."

Странното е, че сред 45-имата задържани не е важният бос Матео Месина Денаро, който управлява клон на Коза ностра от 1993 г. насам.

За 56-годишния мафиот и бивш наемен убиец също се смяташе, че

може да е станал Капо ди тути капи след смъртта

на Тото Риина

Човекът с прякора Звяра е един от най-бруталните кръстници в историята на Коза ностра и почина точно преди една година на 87 г. Той излежаваше 26 доживотни присъди за множество убийства. На сицилиански диалект му казвали Корту, което означава Дребния заради ниския му ръст, но той е командвал като крал на терора в Сицилия в продължение на 20 години, преди да бъде арестуван през 1993 г.