Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

l Божията майка спасява 6-годишно момиче от операция на сърцето

l Момче се разминава с тежка операция след молитва пред св. Мина

Кои са по-неизвестните чудотворни икони у нас, които изцеляват по начин, необясним за медиците?

Само преди дни пристигна чудотворна икона, известна с чудесата си в цяла Украйна. Копието е дар от православни християни от Русия и Украйна, превърнали тази дейност в практика.

Благодарение на тях най-голямата църква в Шумен приюти чудотворната икона "Св. Богородица Скърбяща Кременецка".

Дарената от Украйна чудотворна икона “Св. Богородица Скърбяща Кременецка”
Дарената от Украйна чудотворна икона “Св. Богородица Скърбяща Кременецка”

Тя идва от манастир в Украйна, където се пази летописна църковна книга, описваща невероятната сила на иконата. Стотици са случаите, в които светинята е излекувала хора от психически заболявания.

"Предстоеше

ми сложна операция на сърцето

- разказа пред "168 часа" възрастната Петрана Маринова от Шумен. - Много се страхувах, тъй като чух страшната диагноза "запушен кръвоносен съд", а последствието е инсулт или инфаркт. Бях в безизходица. Чувствах се сломена." Жената се притеснявала, защото вероятността интервенцията да не е успешна била голяма. "По интуиция влязох в храма", казва Петрана. Застанала пред иконата, както тук я наричали, "Богородица от Украйна" и започнала да й се моли. Решила да я оперират във Варна и операцията се оказала успешна.

Друг случай на чута молитва - студенти от Шуменския университет, на които им предстоят изпити, често прибягвали към помощ свише, разказаха служители в храма. Те допълват, че около "Св. Богородица имало обилна благодат.

Нерядко бизнесдами се отправяли към храма за молитвено ходатайство пред майката Божия за успех в бизнесделата.

"Помощ от Божията майка получават само тези християни, които имат силна вяра и убеденост в нейната помощ - обяснява библиотекарката Димитричка Христова. - Не изображението призоваваме на помощ, а самата Божия майка, тя действа чрез иконата."

Една от най-известните чудотворни икони у нас е "Богородица Троеручица".

“Богородица Троеручица” помага на жена да зачене, въпреки че лекарите не дават никаква надежда.
“Богородица Троеручица” помага на жена да зачене, въпреки че лекарите не дават никаква надежда.

Тя се намира в манастира "Св Богородица" в Арбанаси, където всяка година на 15 август хиляди хора се стичат, за да се докоснат до свeтото изображение.

Според монахините в храма

светинята помага

на болни хора и бездетни жени

Дамите обикновено идват на 14 август и стоят цяла нощ до иконата с непрестанни молитви за дете.

Един от случаите, които свидетелстват за силата на иконата, е историята на пловдивчанката Гергана Панова, която забременяла благодарение на молитвите пред "Богородица Троеручица", въпреки че лекарите били категорични, че тя няма да зачене.

"Омъжих се късно - на 41 години - разказва пловдивчанката. - Двамата със съпруга ми много искахме дете. Лекарите обаче бяха категорични, че

за да родя, трябва

да стане чудо

Бях влязла в ранна критическа възраст, имах хормонални проблеми, хапчетата не ми помагаха да забременея. И така мечтата ми за рожба се разбиваше на малки парченца."

Изгубила всяка надежда, Гергана тръгва по екстрасенси и билкари, но нищо не й помогнало.

"Затворих се в себе си и не исках да правя нищо. Изпаднах в депресия - спомня си Панова. - За да ме разсее, съпругът ми реши да ме отведе на екскурзия в Търново. Не бях ходила там и много се зарадвах на предложението му. Разгледахме старата столица и отидохме в Арбанаси. Усетих някакво странно чувство, когато прекрачих прага на манастира "Света Богородица". Сякаш някакъв ток премина през мен, когато коленичих пред "Троеручица" и се помолих за дете."

Няколко месеца по-късно Гергана щяла да припадне от изненада, когато гинекологът й изумено установил, че тя е бременна.

"Родих живо и здраво момиченце - разказва Гергана. - Затова посещавам манастира всяка година на Голяма Богородица. Силата на тази икона ме дари с дете."

Всъщност според старо предание Богородица се явила на монах иконописец в Атон и му наредила нейната икона да бъде донесена в Търново в манастир, посветен на Божията майка. Когато монахът пристигнал в България, установил, че единственият такъв манастир е в Арбанаси. Още тогава светинята показала своята чудотворна сила, изцелявайки детето на търговец. При едно от опожаряванията на Арбанаси от турците иконата на Божията майка била заровена на хълм. Легендата гласи, че 100 години по-късно точно на това място пастирче

чуло изпод земята плач

Започнало да копае и извадило иконата на Богородица, която оттогава нарекли "Плачещата".

Необясними за науката неща се случват и в Бачковския манастир, където се помещава иконата "Св. Богородица Умиление".

Чудотворната икона в Роженския манастир също е известна с многобройните си чудеса. Книгата съхранява записани много от тях.

Иконата на Божията майка в Роженския манастир изцелява и дарява с деца.
Иконата на Божията майка в Роженския манастир изцелява и дарява с деца.

Една от жените, измолили там детето си, разказа историята си пред "168 часа". През 2012 г. тя се моли пред чудотворния лик на Света Богородица, въпреки че медиците са й казали, че заради диагнозата си трябва да пие лекарства поне 4 години. Едва след това ще се преценява дали това е възможно. Жената и съпругът й обаче пренебрегнали препоръката на лекарите и в продължение на

7 дни стояли в молитва пред иконата

Два месеца по-късно чудото се случило и жената забременяла с момиченце.

Подобна е и невероятната история на баба и внуче, които всеки втори ден от Великден посещават Бачковския манастир.

Причината е, че преди около 10 години 6-годишното момиченце имало проблеми със сърцето. След няколко изследвания докторите преценили, че то спешно се нуждае от поставяне на стентове на сърцето.

Преди операцията бабата Янка се помолила с внучка си пред иконата на Света Богородица. Помолили се за здраве и детето повече да няма проблем със сърцето. На операционната маса лекарите поставили упойка, но така и не пристъпили към операция.

Лекарският екип споделил, че му се случва за първи път такава аномалия - детето се оказало напълно здраво и нямало никакъв смисъл от хирургична намеса.

Легендата гласи, че благодатното изображение в Бачковския манастир е едно от 20-те в света, за които самата

Пресвета Богородица е позирала

Най-вероятно ликът й е нарисуван от св. Лука, изографисал и първообраза на Христос. Реликвата е подарена на манастира от двама грузински монаси - Атанасий и Октамир, през 1311 г. Заради многобройните си чудеса през 1819 г. "Богородица с Младенеца" е обкована в сребърна ризница. Поверието гласи, че в началото тя била поставена при олтара на манастирската църква. Една нощ обаче иконата сама се преместила до входа. В съня на един от монасите Богородица обяснила, че така ще вижда по-ясно кои посетители на храма влизат с чисти сърца.

Вярващите почитат, вярват и се молят много и пред чудотворната икона на св. Мина. Тя се помещава в Обрадовския манастир.

Иконата на св. Мина в Обрадовския манастир помага на момче да се размине с тежка операция
Иконата на св. Мина в Обрадовския манастир помага на момче да се размине с тежка операция

Известни са множество случаи на излекувани тумори в последна фаза, на успешни операции, за които медицината не дава надежда.

Такава е историята на П. А. от София.

“Синът му беше тежко болен

- разказва отец Любен. - При скенер на сърцето бяха открити сериозни проблеми. Лекарят беше съобщил на семейството, че единственият изход е да се направи сложна операция и ако Бог даде, момчето ще може да живее още десетина години при строг режим и постоянни грижи."

Вестта съсипва близките

Те са готови да продадат имотите и жилището си само и само да спасят най-голямото си и единствено богатство. Бабата, която още от младини е редовна поклонничка в Обрадовския манастир, настоява да отиде пред иконата и именно отец Любен да прочете молитва. В други случаи семейството се отнася с пренебрежение към думите на старата жена, но сега отчаянието надделяло. Отиват всички заедно с немощно движещия се младеж.

"Момчето едва се държеше на краката си, близките му го придържаха - спомня си отец Любен. - След като прочетох молитвата обаче, на момчето му прилоша. Отведоха го в болницата и веднага го подготвиха за интервенцията. Преди да влезе в операционната, хирургът прави нов скенер, който показва съвсем различни резултати. Лекарят беше излязъл и дори сам не е вярвал на това, което е казал. Изследването беше показало, че инфекциите ги няма, но не само в сърцето. Близките ме помолиха да не разказвам за този случай, но нека ми простят този грях. Хората трябва да познават силата Божия. До ден днешен семейството посещава манастира и винаги стои дълго пред иконата."

В същия манастир се намира и още една чудотворна икона - на св. Фанурий, който

помага на хората

да се задомят или

да намерят подходящия партньор

Св. Фанурий помага за задомяване.
Св. Фанурий помага за задомяване.

Пред иконата имаме стотици дарове от вярващи, които са открили любовта благодарение на молитвите си пред светинята.

Съветът на богослови, за да получаваме подкрепа от небето, е да живеем със смирение, мир в душата и кротост. Както и да подражаваме на живота на Богородица. "Греховете са спънките да получим помощ от светиите, дори и усърдно да им се молим", казват духовници.