Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Потенциален фалит принуждава White Star Line нарочно да потопят кораба си, за да приберат парите от застраховката му.

Съдбата има свои начини да ни покаже, че няма нищо невъзможно. Потъването на "Титаник" е едно от онези събития, които подсказват на човечеството, че грандиозните определения като "непотопяем" могат да предизвикат и огромни катастрофи.

Но игра на съдбата ли е потъването на "Титаник?" Наистина ли хората са предизвикали най-лошото само защото са решили да се възвеличаят? Или зад най-голямата морска трагедия стои един корупционен план?

Трупът на "Титаник" лежи на дъното на Атлантическия окен, но духът му не е оставен да почива в мир. Конспирации връщат името му отново и отново, та чак до ден днешен. Някои вярват на официалната теория - че е потопен от айсберг, други, че е застигнат от германско торпедо, а трети избират древно египетско проклятие за потъването на най-големия лайнер в света. Сред тях се нарежда и още една теория, зад която обаче стоят почти неоспорими доказателства. Да, на дъното на океана лежи кораб. Да, той е един от най-големите туристически лайнери в света. Да, хиляди са се надявали да се качат на борда му и стотици са загинали. Но не, името му не е "Титаник", името му е "Олимпик", неговият брат близнак.

Историята започва през далечният 20 септември 1911 година, когато "Олимпик" се сблъсква с доста по-малкият HMS Hawke. Вторият е почти напълно разрушен, а огромният лайнер има солидни повреди по корпуса, които налагат сериозен ремонт. По това време продължава строежът на "Титаник", който трябва да отплава на 20 март. Ала заради възникналия проблем пътуването на новия кораб трябва да бъде отложено за 10 април, по-възрастният трябва да бъде спрян от употреба и поправен, а всички онези, които били готови да отпътуват на 20 март, а не 10 април, трябвало да бъдат обезщетени.

White Star Line изпаднали в сериозни задължения и затова измислили план, който включвал множество жертви.

Как двата кораба са били сменени, четете в "Космос", брой 2 от 2018 г.