Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На олимпиадата в Берлин домакините пращат мъж да се състезава с дамите в скока на височина, но въпреки това той остава на 4-то място

Историята на Дора е трудна за разказване. Може би ще бъде по-лесно, ако животът й бъде разделен на две. През първата половина тя е жена, която участва на олимпиадата през 1936 г. в дисциплината висок скок, а след това става и световен шампион. През втората половина обаче се превръща в мъж, променя името си на Хайнрих, губи всичките си спортни отличия и опитва да се скрие вдън гори тилилейски.

В никакъв случай не става дума за някоя от модерните напоследък операции за промяна на пола, нито за джендър истерията, която и до днес тресе нечии недоразвити мозъци в България. Дора се ражда през 1918 г. - време, в което мъжете и жените по земята се вълнуват от съвсем други проблеми. Въпреки това тя изживява една част от живота си като жена, а другата като мъж. И то без да има конкретни физически особености, които да са причина за странната й житейска история.

Всичко се обърква още по време на раждането. Акушерката се доближава до млад мъж в чакалнята на болницата и му съобщава, че е станал татко на мъжка рожба. Хайнрих Ратйен приема хладнокръвно новината, тъй като Господ го е дарил преди това с три дъщери. Само минута по-късно акушерката се връща, тупа го по рамото и притеснена му заявява, че всъщност е горд баща на четвърта щерка. Това поне е официалната версия на бащата на Дора, която да обясни откъде тръгват проблемите й в живота. Детето започва да расте в семейство, в което темите за сексуалността са табу.

Съпругата на Хайнрих иска на всяка цена да отглежда единствено и само момичета. Точно заради това тя облича в женски дрехи детето си, реши му дългата коса, бута му кукли в ръцете. Само че под полата на Дора се крият всички първични мъжки полови белези.

"Мама ме обличаше в рокли и аз наистина живеех с мисълта, че съм момиче. Някъде около 11-ата си годишнина осъзнах, че нещо не е наред в семейството ми. Никога не посмях да попитам родителите си защо са се отнасяли по този начин с мен. След това стана много сложно, защото трябваше да се бръсна всеки ден, за да поддържам ролята, която ми бяха отредили", разказва след години Дора. Поне такова нейно изказване може да бъде прочетено в много германски сайтове. Други медии обаче твърдят, че Дора отказва да дава интервюта до края на живота си. Всички нейни реплики са препредадени от хора, които по-късно твърдят, че са й били близки. При тази жена, а след това мъж нищо не е черно и бяло и житейската й история е съшита от много различни парчета.

Категорично може да се потвърди, че Дора Ратйен започва да се занимава с лека атлетика още в гимназията, а добре развитата физика й проправя път до германския национален отбор в скока на височина. Дора скача все по-високо и печели медали на държавни първенства, но въпреки успехите си страни от съотборниците си и упорито избягва вниманието на медиите. На другите момичета им прави впечатление, че съотборничката им никога не влиза с тях в банята и дори в най-топлите дни не се престрашава да се преоблече в съблекалнята. Хората започват да приказват, но германската спортна машина не се храни със слухове, а с медали. Още повече че предстои изключително важно за цяла Германия спортно събитие.

През 1936 г. страната се готви да посрещне летните олимпийски игри. Заповедта на Адолф Хитлер е категорична: Бийте чужденците по всички фронтове, за да докажем превъзходството на арийската раса.

В толкова напрегнат момент всеки талантлив спортист е мобилизиран да даде най-доброто от себе си. А във високия скок с най-големи очаквания е натоварена именно Дора Ратйен. И тук се появяват две версии за случилото се в месеците преди началото на олимпиадата. Според първата нацистите разбират, че тяхната основна състезателка във високия скок всъщност е мъж, но

решават да прикрият измамата,

въпреки че самата тя повече не може да носи бремето на гърба си и е готова да разкаже коя е всъщност. На Дора нареждат да носи специално бельо, което да прикрие гениталиите й.

Втората версия прилича малко на първата с тази разлика, че според нея нацистите плащат солидно на голямата надежда в скока на височина, за да се състезава, без да мисли за драматични признания. Дали със заплахи, или с пари, Дора в крайна сметка стига до финала, но остава на четвърто място. Представянето й е прието като пълен провал, но нейните успехи в спорта тепърва предстоят.

Дора печели златен медал на европейското първенство, а след това става и световна шампионка, и то с нов световен рекорд. Малко след състезанието репортери се обаждат на британката Дороти Тейлър-Одам, на която принадлежал старият световен рекорд в скока на височина. Тя въобще не е впечатлена от постижението на германката и лаконично заявява: "Това е измама! Дора е мъж!" Репортерите сякаш не обръщат подобаващо внимание на думите й. Може би са си мислили, че това са отровни стрелички, изпратени от една вбесена жена, която е осъзнала, че вече не е номер 1 в света. Дора получава почестите и медала, но няма с кого да сподели радостта си. Германските спортисти са започнали да я отбягват, свикнали с нейното странно поведение.

Животът й се преобръща по време на пътуване с влака от Виена до Кьолн. За всичко е виновен един твърде наблюдателен кондуктор. На гарата в източногерманския град Магдебург той се приближава до полицая на перона и му съобщава, че във влака има мъж, който е облечен в женски дрехи. Двамата решават да проверят какви точно са намеренията на странния тип. Дора е свалена от вагона и отведена на разпит. На униформения тя показва паспорта си, който удостоверява женското й минало. Въпреки това ченгето не се оставя да бъде заблудено и настоява Дора да го придружи в полицейското управление. Там е извикан и лекар, който да направи преглед на Дора. Именно той установява, че задържаната всъщност има пенис и тестиси.

Дора Ратйен повече не може да мълчи и разказва на униформените, че е мъж, но е бил принуден да живее като жена от самото си раждане. Случаят се раздухва и в него се намесва таткото на "бившата" Дора, който прави опит да убеди полицията и света, че детето му е жена, която разполага и с мъжки полови белези. Институциите не желаят да повярват на това чудо на природата и в крайна сметка Хайнрих Ратйен праща официално писмо до общината, с което настоява дъщеря му Дора вече да бъде възприемана като негов син и да получи неговото име.

Така Германия се сдобива с нов поданик, който се казва Хайнрих Ратйен. Началото на новия му живот не е никак лесно. Всички го сочат с пръст, а полицията започва разследване срещу него. Международната федерация по скок на височина моментално отнема всички медали на Хайнрих и му забранява повече да се занимава с този спорт. Според едни исторически сведения той се бие за Германия във Втората световна война, а според други успява да се измъкне от военна служба и се захваща с бизнеса на родителите си, които управляват популярен бар.

Едно е абсолютно сигурно - Хайнрих Ратйен категорично отказва да дава интервюта въпреки неистовите усилия на топрепортери, готови да платят добре за историята на човека, който започва живота си като жена, а го завършва като мъж. Хайнрих очевидно успява да избяга от любопитната публика и умира в пълна анонимност през 2008 г., без да разкаже своята версия за това, което се е случило през всичките му 90 години съществуване на тази грешна земя.