Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОРИГИНАЛ: Този маслен портрет на войводата Гоце е виждал Първанов при посещенията си в кабинета на председателя на ВМРО проф. Гоцев.
ОРИГИНАЛ: Този маслен портрет на войводата Гоце е виждал Първанов при посещенията си в кабинета на председателя на ВМРО проф. Гоцев.

 

Аферата "Гоце" е част от мащабно мероприятие на ДС и ЦК на БКП. Целта му е възраждането на ВМРО като начин за противодействие на прохождащото в началото на 90-те ДПС. Това твърдят пред "168 часа" историци и бивши членове на централното ръководство на ВМРО.
В разработката освен Първанов главни действащи лица са още двама души. В момента единият от тях е начело на ВМРО, а другият - бивш депутат и посланик на България. Псевдонимите им са Тодор и Иван. Агентурните имена идват от тримата легендарни водачи на ВМРО Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов.
Началото на операцията е поставено в средата на 80-те, когато група младежи с неформални лидери Красимир Каракачанов (Иван), Георги Първанов (Гоце) и Евгени Еков (Тодор) стават част от младежката организация към съществуващия тогава Съюз на македонските културно-просветни дружества, разказват участници в събитията. Акцията тръгва с личната благословия на Пенчо Кубадински, който като член на ЦК на БКП препоръчва Гоце, Тодор и Иван на председателя на съюза проф. Димитър Гоцев, твърдят активисти на ВМРО.
"Сега, като се върна назад, ми става ясно, че един от Първанов, Каракачанов или Еков е трябвало да оглави ВМРО с помощта на ДС и ЦК на БКП, който е пуснал

тримата на една писта

казва Стойчо Кузев, бивш общински съветник от листата на ВМРО в Пловдив.
През май 2006 г. Каракачанов официално бе обявен от МВР,че е регистриран като агент на ДС с псевдоним "Иван". Странното в случая е, че и при него, както и при Гоце няма данни да е давал съгласие и да е подписвал декларация за сътрудничество. Още по-странното е, че агент Иван е към Шесто управление на ДС,а за колегата му Гоце в момента се твърди, че е бил към Първо управление. Твърди се също така, че и Каракачанов като Първанов само е изготвял анализи.
"Каракачанов е Иван, но не съм сигурен дали на Евгени Еков са дали псевдонима Тодор", коментира бившият пред седател на ВМРО проф.Димитър Гоцев.
Той предполага, че когато бъдат разсекретени досиетата на депутатите-агенти на ДС, името на Евгени Еков ще бъде сред тях.
Красимир Каракачанов остана

изненадан от твърденията

на бившия лидер на ВМРО и определи всичко като пълни глупости. Каракачанов казва, че е виждал Пенчо Кубадински само по телевизията, но не и на живо.
Еков също определи твърденията като измислица.
"Не съм бил агент Тодор. По времето, за което говорят бях учител в Плевен", казва Еков (според разсекретените документи на ДС, Еков е бил агент Виктор б.а.).
"Ролята на Първанов и Каракачанов е ясна. Интересно кой е третият? Според някои това е Еков, други смятат, че е Спас Ташев, Николай Кънчев или Анатоли Величков", казва на свой ред историкът Генади Генадиев, председател на ВМРО "Гоце Делчев" - Варна. Ученият си спомня, че още през 1985 г. Пенчо Кубадински води в Македонския дом в София три млади момчета и обявява, че те ще поемат организацията.

Гоце, Тодор и Иван

са представени на шефа на Съюза на македонските културно-просветни дружества доц. Димитър Гоцев и няколко години покъсно думите на Кубадински се сбъдват.
"През 1990 г. забелязах, че около първия председател на ВМРО доц. Гоцев се въртяха непознати студенти завършили история при него.Начело отново бяха Първанов, Евгений Еков и Каракачанов, за които покъсно стана ясно, че са агенти на ДС", спомня си и Стойчо Кузев.
В началото на 90-те Първанов вече има впечатляваща академична кариера. Според някои това не е случайно и има връзка с участието му в "Света троица" агенти.
"Първанов го засякох за пръв път в БАН. Беше защитил дисертация веднага след завършването си. За разлика от него аз трябваше дълго да чакам. Пречка се оказа липсата на партийна книжка. Опитаха се

да ме вербуват като намекваха

че ако се съглася, проблемът ще изчезне. Отказах и трябваше да чакам няколко години", разказва Генадиев.
Следващата среща на историка с тримата е покрай възстановителния конгрес на ВМРО през януари 1990 г. Няколко месеца по-късно Първанов мистериозно изчезва и не се появява на първия редовен конгрес на възстановената ВМРО през декември същата година.
"И до днес не мога да си обясня защо така изчезна. Първанов има добри неща, писани по македонския въпрос, и няколко пъти го търсих за консултация, но безуспешно", чуди се Генади Генадиев от ВМРО-Варна. За бившия член на централното ръководство на ВМРО Стойчо Кузев мистерията с изчезването на Първанов има просто обяснение. Той твърди, че Гоце е прецакан от другите двама в "Светата троица" Тодор и Иван.
"Събитията през 1990-1991 г. са изключително интересни. Каракачанов и Еков с помощта на службите спретнаха

вътрешен преврат във ВМРО

и принудиха Гоцев да подаде оставка от председателското място", спомня си Кузев.
По думите му Каракачанов и Еков уличават във финансова измама Гоцев.Те се сдобиват с документи, че той е взел командировъчни както от България, така и от Щатите при пътуване отвъд океана за конгрес на Македонската патриотична организация.
"Беше пълна излагация. Сумата беше около $2000 -3000, а бюджетът на ВМРО е над $1 млн. За мен остава загадка как Каракачанов и Еков, двете млади лъвчета на ДС, са разбрали за измамата. След като беше уличен в измама, Гоцев получи хипертонична криза и влезе в болница. Каракачанов и Еков не го оставиха на мира и там. Отидоха и го принудиха да подпише оставка", разказва Кузев.
Според него превратът бил класическо мероприятие на ДС, защото "лъвчетата" нямало откъде да знаят за измамата с командировъчните. По думите му в това няма нищо странно, защото още преди 89-та т.нар. македонски културно-просветни дружества били под строгия контрол на ДС.
"Член съм на централното ръководство на ВМРО още от възстановителния конгрес през 1990 г. Години след това продължавах да вярвам, че възраждаме истинската организация. Сега разбирам, че не е било така", усмихва се иронично Кузев.
След преврата, с който Гоцев е отстранен, мястото му е заето от Стоян Бояджиев. В същото време Еков и Каракачанов стават секретари на ВМРО.
"По този начин двамата

прецакаха колегата си

Първанов, който беше на една писта с тях, но имаше нещастието да е протеже на Гоцев. Така те овладяха организацията, а Първанов беше насочен към резервната писта - да прави кариера в БСП", твърди Кузев.
По-късно Евгени Еков на свой ред "излиза от играта" и става посланик в Молдова. Така от "Великолепната тройка" остава само Каракачанов, който официално оглавява ВМРО.
Според историка Генадиев стратегът зад преврата във ВМРО е загадъчен висш офицер от тайните служби. Той е в комитската организация още от възстановяването и дори получава личен кабинет наравно с председателя.
"Така и не ми стана ясна ролята на този човек - мисля, че Тодев се казваше. Момчетата само ми казваха, че бил голям разузнавач. Никога не го лансираха, седеше си в сянка и даваше акъл. Всички казваха за него: "Голямо ченге, голяма работа!", спомня си Генади Генадиев.
 

Мистериозният Тодев

организирал най-важните мероприятия на новоизбраното ръководство на ВМРО.
"Например първата среща с Доган Тодев я организира. Имаха го за умен човек и винаги се допитваха до него. Като млад германците го подготвят за шпионин, но след това минава на страната на руснаците и е обучен в дезинформацията. Реално Тодев беше вторият човек след председателя на ВМРО Стоян Бояджиев. Още от пръв поглед си личеше, че не е случаен човек - винаги ходеше с изискан габардинен костюм, златен пръстен и лъснати до блясък обувки", връща лентата назад Генадиев.
Историкът не е изненадан, че човек от тайните служби е дърпал конците във ВМРО като съветник на Каракачанов и Еков.
"Питам ги защо го водят. Той, викат, е мозъкът на ВМРО. Сега, като се върна назад, много неща се подреждат, но ролята на Тодев си остава загадка", казва Генадиев.
Според историка, Тодев единствен от старите хардлайнери настоявал за политизиране на ВМРО. Тази идея не се харесвала особено, защото ВМРО била считана за обществена организация с културнопросветна дейност.
"Веднъж бившият председател бай Стоян Бояджиев ми се изповяда и вика: "Нашата организация е най-ченгеджийската. Няма друга като нея. Може би само БЗНС е заредена с толкова много ченгета", спомня си още Генадиев.

 

Стойчо Кузев, бивш член на изпълнителния комитет на ВМРО:
Патриотизмът на Първанов е една маска

Стойчо Кузев е роден през 1956 г. в Пловдив. Дядо му е член на ВМРО и зарязва имотите си в Цариград, за да участва в Илинденско-Преображенското въстание. Впоследствие става последният председател на пловдивската Македонска организация "Илинден", непосредствено след 1944 г. През 1990 г. Кузев участва във възстановяването на ВМРО. От 1990 до 2002 г. е член на ръководството на партията в Пловдив.
- Г-н Кузев, кога за пръв път видяхте Георги Първанов?
- Срещал съм го често в периода 1990-1991 г. когато ходех да вземам литература от Македонския научен институт. По онова време Първанов ходеше там. Беше протеже на доц. Димитър Гоцев, който лично го доведе.
- Каква е заслугата му за книгата "Габеро", около която се шуми толкова напоследък?
- В "Габеро" бай Методи Димов описва историята на своя дядо по спомените си. Това е нещо абсолютно тривиално. Чудя се президентът, колкото и добър историк и експерт да е бил на 32 г., какво толкова има да консултира на една история, разказана от дядо на внуче.
- Защо тогава са го ангажирали като консултант?
- Дори да вземем под внимание сръбското влияние в Македония, не мога да разбера какво общо има написването на "Габеро" с националната сигурност, че чак Държавна сигурност да вербува Първанов за консултирането на някакви спомени. Смятам, че вербуването е направено с единствената цел да бъде създаден патриотичен имидж на Първанов. Това е абсолютен блъф и камуфлаж, с който службите се опитват да създадат легенда за агента си. Действията на Първанов като шеф на БСП най-добре показват, че цялото му представяне като защитник на българите в Македония е пълен фалш. Та той открито защитаваше техните душмани - сърбите, по време на косовската криза!
Това ли е човекът, борил се срещу сръбското влияние!? Няма по-ясно доказателство за това, че Първанов е една кукла на конци, която изпълнява всичко, което и наредят. Хората от ДС си подготвяха всичко предварително. Все пак властта се държи с информация, пари и хора. Няма лошо, но с какво право Първанов днес назидава другите и обяснява колко велик националист е. Цялата му дейност като лидер на БСП и президент показва, че т.нар. му патриотизъм е една маска. ДС го създаде, за да работи против ДПС, а той какво направи? Отиде и стана подлога на турците.
- Все пак в папката "Гоце" няма нищо...
- Аз си задавам въпроса дали дейността на Първанов се изчерпва само с консултациите на "Габеро". И дали от папката "Гоце" не липсват повече от 36 страници, както твърдят някои. Нека видим досиетата на Каракачанов и на Еков, дали там няма други документи за Първанов. За съжаление, аз не съм човекът, който може да сглоби целия пъзел за създаването на ВМРО от службите като алтернатива на ДПС. Все пак в последните години малко по малко истината за връзката между Гоце, Тодор и Иван започна да излиза наяве.

 

Красимир Каракачанов, председател на ВМРО:
Това са пълни глупости

- Г-н Каракачанов, бившите членове на ръководството наВМРО Генади Генадиев и Стойчо Кузев твърдят, че Кубадински ви е препоръчал за младежката организация на ВМРО в средата на 80-те...
- Първо, по това време съм бил или в гимназията, или в казармата. Тогава нито един комунист не е мислел, че строят ще падне, камо ли да препоръчва когото и да било. Кубадински съм го виждал само по телевизията. Самата ВМРО е създадена през 1991 г. Какъв Пенчо Кубадински, какви постове по това време? Второ, за мен лицето Стойчо Кузев е мошеник. Много интересно защо винаги се активизира да говори глупости за ВМРО, когато наближат избори. Самият той не може да има такава информация, защото по това време е бил член на БКП и е бил "Господин Никой".
- Генади Генадиев от Варна потвърждава думите му...
- Той също може да си твърди каквото иска. Излагам ви фактите. През 1986 г. бях първокурсник във Великотърновския университет, а Първанов вече е научен работник. Нито съм го познавал, нито съм знаел по това време, че такъв човек съществува.
- Кога се запознахте с Георги Първанов?
-На негова лекция в Македонския дом през 1988 г.
- Самият Първанов присъствал ли е при създаването на организацията?
- Това са пълни глупости. Мога да се хвана на бас за колкото пари пожелаете, че не е присъствал.
- Вярно ли е, че сте организирали вътрешен преврат срещу доц. Димитър Гоцев? Споменава се скандал с командировъчни?
- Пълни глупости. Самият скандал беше доста измислена история. Доц. Гоцев не е свален, а си е подал остав- ката на конгрес.
-Вярно ли е,че Първанов е бил негово протеже?
- Отново пълни глупости. Доц. Гоцев беше преподавател в Софийския университет, а Първанов по това време беше в Института по история на БКП.
- Много хора твърдят, че са го виждали често в Македонския дом от края на 80-те години до 1990-1991 г.
- Не може да има много хора. Има хора, които твърдят, че са го виждали един-единствен път, когато той чете лекция по повод книгата на Константин Кюлюмов за Яне Сандански. В нея имаше куп неверни факти - например, че бил марксист. Между Кюлюмов и Първанов имаше дебат в залата на Македонския дом. Първанов тотално го обори, за което се искаше доста кураж. Би го като маче у дерек! Кюлюмов не беше случайна фигура. Генерал от ДС и активен борец и партизанин, сценарист на "На всеки километър". Оплакал се в ЦК на БКП,че някакво историче му прави номера. Така Първанов за малко да го уволнят от Института. Само гласността го спаси.
- Говори се за агентурни имена Гоце, Тодор и Иван?
- Те могат да твърдят каквото си искат. Четат какво пише по вестниците и си съставят теории. За агент Гоце не виждам къде е новината. Също така е факт, че Трети отдел ме е водил на отчет под псевдоним Иван. За Тодор предполагам е някаква измислица, защото не съм чувал подобно нещо.
- Проф. Гоцев твърди, че това е Евгени Еков?
- Не мога да го коментирам, защото за мен твърдението на Гоцев е новина. Познаваме се и поддържаме добри отношения.
- Кой е Георги Тодев и каква е ролята му във ВМРО, че е имал собствен кабинет наравно с председателя?
- Георги Тодев е бил полицай преди Девети, за което е лежал 10 години по лагерите. Той е от старите дейци на ВМРО, които бяха събрани в отделен клуб на ветераните.

 


Проф. Димитър Гоцeв, дирeктор на Макeдонския научeн институт:
Рано е да кажа истината за някои неща

Проф. Димитър Гоцев е роден през 1945 г. в македонското с. Панчарево, близо до българската граница. Завършва история в Софийския университет. От 1976 до 1986 г. е асистент в Историческия факултет на СУ. По-късно е избран за председател на Съюза на македонските културно-просветни дружества, а в периода 1990-1993 г. оглавява възроденото ВМРО. След това застава начело на Македонския културен институт.

- Проф. Гоцев, създател сте на младежкото дружество към клуб "Гоце Делчев", в което са членували Първанов, Евгени Еков и Красимир Каракачанов?
- Еков и Каракачанов дойдоха много по-късно, а самия Първанов не е членувал официално в него, но беше активен.
- Твърди се, че Пенчо Кубадински е довел тримата при вас?
- Още не е дошло времето да кажа истината за някои неща, защото ще се предизвикат ненужни дискусии в българското общество по един проблем, който нямаме готовност да разискваме в момента.
- Какъв е този проблем?
- Проблемът е онзи район, за който мислим и с който се занимаваме непрестанно (Македония-б.а.). Той не е решен и нямаме право да го раздухваме и да си хабим енергията. Милион и половина нашенци отвъд българските граници чакат да им се помогне, а ние се караме.
- Генади Генадиев твърди, че Кубадински е довел при вас Първанов, Еков и Каракачанов...
- Това не мога да го потвърдя, защото при мен не ги е довеждал. Ако Пенчо е водил някого някъде, той го е правил, за да се гони държавната, а не Пенчовата кауза.
- Говори се, че на един от тримата е било предначертано да застане начело на ВМРО?
- Каракачанов е Иван, но не съм сигурен дали са дали на Евгени Еков псевдонима Тодор. Първанов е изпълнявал патриотичния си дълг. Пръв разобличи другаря Костадин Кюлюмов, като написа, че не Яне Сандански, а Гоце, Даме и Тодор Александров са истинските герои.
- Вярно ли е, че Красимир Каракачанов и Евгени Еков са ви отстранили с преврат от ВМРО?
- Не мога да коментирам този въпрос. Превратът не е тяхна работа. Той се желаеше от БСП и СДС, които се разбраха, че заради острата сръбска и гръцка позиция срещу мен трябва да напусна поста. По това време в самата Македония се надигна едно пробългарско движение, което те не очакваха.
- Според някои след отстраняването ви Първанов като ваше протеже е загубил шанса да поеме лидерството във ВМРО?
- Не, Първанов не изчезна заради оставката ми.Може би го насочиха и му внушиха да се отдаде повече на партийна работа, отколкото на ВМРО. Не съм усетил да има състезание между Първанов, Каракачанов и Еков за поста. Действително с Първанов бяхме близки. Сближи ни македонската кауза. За сметка на това Каракачанов и Еков бяха насърчавани да се занимават с ВМРО.
- Кой е Георги Тодев?
- Не мога да ви кажа точно. Знам кой е, но нямам представа що за човек е. В един момент след създаването на ВМРО хората, които ме докараха тук, един по един изчезнаха. Дойдоха други, уж да ми помагат, но искаха да ме вържат.
- Въпросният Тодев от тях ли беше?
-Категорично. Знаех много малко за него, защото като повечето хора гледах прекалено идеалистично на работата си и проявявах по-слаба бдителност към хората. Вярвах, че македонската кауза ги е обзела. В края на краищата, това е история, за която не сме готови още да говорим.
- Наследникът ви Стоян Бояджиев е споделил пред Генади Генадиев, че ВМРО е най-ченгеджийската организация.
- По времето на Бояджиев може и така да е било, не знам. Докрая вярвах, че каузата е над всичко. След това дойдоха хора от най-различни професии и институции.
- Ще се окаже ли, че и Евгени Еков има досие?
- Ще се окаже, естествено. За Спас Ташев и Николай Кънчев (за които се допуска, че може да са агент Тодор - б.а.) също.
-Значи Бояджиев е бил прав за ченгеджийницата?
- Е, Бояджиев знаеше, защото те и него го бяха хванали с една дебела декларация, че ще служи на Партията и Родината, и го държаха като в шише. Аз не съм подписвал,
иначе отдавна да е извадено на светло.

Стойчо Кузев
Стойчо Кузев
ПОСРЕДНИК: Мистериозният Тодев (вторият отляво на дясно) организира първата среща между Доган и Каракачанов
ПОСРЕДНИК: Мистериозният Тодев (вторият отляво на дясно) организира първата среща между Доган и Каракачанов
Генади Генадиев
Генади Генадиев
Проф. Димитър Гоцeв
Проф. Димитър Гоцeв