Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Християна Тодорова Снимка: БФХГ
Християна Тодорова Снимка: БФХГ

"Златните момичета" Вера Маринова, Християна Тодорова и Ренета Камберова - в екипа на БНТ за световното първенство в София, съобщиха от федерацията по художествена гимнастика.

Световната шампионка с ансамбъла от 1969 и 1971 година Вера Маринова застава отново зад микрофона, за да коментира за БНТ състезанията в "Арена Армеец". Вера е емблематичен за националната телевизия глас, с който са свързани най-големите успехи на българската гимнастика през 80-те години на ХХ век. Тя налага емоционалния коментар, непознат за това време, ненадминат като стандарт и досега. Връща се от Англия специално за първенството, за да продължи традицията да бъде "замесена" в домакинствата на България. През 1969 година в Двореца на културата и спорта във Варна печели първата си световна титла с ансамбъла, а през 1987 година вече коментира триумфалния успех на Бианка Панова и момичетата от ансамбъла.

Партньор на Вера Маринова за финалите на ансамблите ще бъде шампионката от световното първенство в Измир 2014 година и олимпийска бронзова медалистка от игрите в Рио де Жанейро 2016 година Християна Тодорова. Тя се наложи като авторитетен международен съдия, а вече натрупа и опит като коментатор за БНТ в турнирите за Световната Купа и Европейското първенство 2017 година.

Новото лице в екипа е Ренета Камберова, която ще дебютира като водещ на студийната програма на БНТ. Националната телевизия изгражда специално студио в "Арена Армеец", откъдето ще излъчва собствена програма с много богато видео съдържание, кадри от безценния архив на БНТ, интервюта и материали, свързани с първенството. Ренета, която в момента е експерт за спорта в инспектората на община Пазарджик, прие поканата на продуцентите с огромен ентусиазъм и надежда, че ще помогне на зрителите да съпреживеят пълноценно вълненията около най-важното събитие за българската гимнастическа общност тази година.

БНТ ще излъчва всички финали, както и квалификациите в индивидуалното състезание на българските и руските гимнастички.