Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Учените предполагат, че геоглифите били навигационно средство 

Една от големите световни мистерии е как са създадени идеално правите пътища в Западна Боливия, създавайки една невероятна гледка. Учените предполагат, че са изградени в период от 3 хиляди години от коренното население, което живее в непосредствена близост до вулкана Саджама.

Експертите засега нямат никаква яснота кога точно е започнал строежът и как древните са постигнали тази идеална правота с тогавашния беден инструментариум. Според мнозина това е възможно да се постигне само с най-съвременни технологии.

Още повече линиите са на впечатляващата площ от 22 525 квадратни километра, а най-дългата линия е дълга 20 километра. Въпреки несеченото трасе, релефната топография и естествените препятствия на терена, линиите са абсолютно прави и формата им наподобява на мрежа или паяжина.

Някои учени предполагат, че местните са използвали тези пътища като навигационно средство, което да улесни поклонниците по време на дългите им преходи. По този въпрос все още няма категорични доказателства и от тази гледна точка невероятните геоглифи си остава загадка.