Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новите експерименти разкриват странното поведение на Хигс-бозона

В началото на юни физиците отвориха шампанското - те забелязаха, че Хигс-бозонът се появява заедно с най-тежката частица, откривана някога. Резултатът със сигурност ще помогне на учените да открият отговора на един фундаментален въпрос - защо материята има маса.

Откритието бе потвърдено чрез два, независими един от друг експерименти в ЦЕРН, а резултатите бяха обявени на конференция в Болоня.

До момента най-тежката известна субатомна частица бе топ-кваркът, открит през 1995 г. във "Фермилеб" край Чикаго. Именно с подобни частици учените са организирали сблъсъци, за да наблюдават как едно двойно тяло-антиматерия е създадено едновременно с Хигс-бозона.

Експериментът доказва, че взаимодейстивето между тях е най-силно защото топ-кваркът е най-масивната частица.

Хигс-бозонът има маса от 125 GeV (милиард електронни волта), а топ-кваркът - 172 GeV. Така че общата маса е 344 GeV, която е по-голяма от масата на Хигс-бозона, тоест той не може да се разпадне на кварк и анткикварк. Учените установяват, че именно от тази двойка се излъчва Хигс-бозонът.

За да постигнат този резултат участниците в експеримента са провели невероятен брой сблъсъци - 10 на 15 степен, за да идентифицират само тези с необходимите им характеристики.

Въпросът е защо Хигс-бозонът има маса и защо има поле?

Отговорът със сигурност ще отведе учените към една доста по-задълбочена теория и разбиране за масата.